Tribuna
Angajaţii Tursib au protestat în Piaţa Mare. Tursib promite rezolvarea problemelor şi majorări salariale
Sorana MAIER
4576 vizualizari
Angajaţii Tursib au protestat în Piaţa Mare. Tursib promite rezolvarea problemelor şi majorări salariale
Peste 70 de angajaţi ai Tursib, alături de colegi sindicalişti din transportul în comun din Braşov, Constanţa, Focșani, Craiova, Piteşti, sau Ploiești, au protestat, vineri, in jurul amiezii, în Piaţa Mare.

Lucrătorii din transportul în comun din Sibiu sunt nemulţumimiţi, în primul rând, de salariile mici faţă de cele ale colegilor din alte localităţi din România (s-au vehiculat diferenţe de 400 lei la salariul de bază), condiţiile improprii de muncă, neplata orelor suplimentare, efectuate mai ales din cauza lipsei de personal.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore, au sunat din vuvuzele, iar pe pancartele purtate se putea citi „Nu mai vrem să fim minţiţi”, „Vrem salarii decente”, „Demisia Consiliului de Administraţie” sau „Robii Adună - Trântorii Consumă”. Pe durata proetstului, o delegaţie a Sindicatului din transportul Public Local „Dumbrava” s-a întâlnit, la Primăre, cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, prezentându-i lista nemulțumirilor.

După discuţii, liderul sindicatului, Alin Poabar, a anunţat că a adus la cunoştinţă primarului cele solicitate de angajaţii Tursib şi că acestea vor fi analizate „de urgenţă”, urmând ca luni, "în cel mai scurt timp" să aibă loc o întâlnire cu conducerea Tursib. În plus, din septembrie, se vor face şi demersurile pentru majorările salariale.

Conducerea Tursib promite creşteri salariale şi alte măsuri favorabile angajaţilor

Conducerea societăţii Tursib propune majorarea salariilor cu 12% şi plata orelor suplimentare pentru şoferi şi angajaţ, după o serie de proteste ale acestora referitoare la condiţiile de muncă din societate.

"Pentru semestrul II al anului 2018, societatea a inițiat un proiect de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli, cu respectarea art.58 alin.1-5 din Legea bugetului de stat nr.2/2018, care se va înainta spre aprobare Consiliului Local în ședința din 30.08.2018, prin care se asigur[ plata orelor suplimentare restante începând cu salariul aferent lunii august și o majorare salarială începând cu 01.12.2018 pentru personalul operativ, într-un procent mediu de 12% (între 7.5%-19.8%, în funcție de categoria de personal, experiență și calificare). Angajații cu un salariu de încadrare peste 2.400 lei nu vor beneficia de majorare salarială", se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul Tursib, Dan Căprariu.

În data de 01.08.2018, Sindicatul Dumbravă Transport Public Local Sibiu, nemulțumit de propunerea Tursib, a decis organizarea unei adunări publice la sediul Primăriei Municipiului Sibiu pentru data de 10.08.2018 orele 12.00-14.00. Majorările solicitate de aceștia sunt de 25% la salariul de încadrare pentru personalul operativ şi 15% la salariul de încadrare pentru personalul necalificat (11persoane-agenți igienizare) și personalul cu un salariu de încadrare peste 2.800 lei.

"Este adevărat că Tursib se confruntă în ultima perioada cu o lipsa de conducători de autobuz, această criză a forței de muncă calificate fiind generalizată la nivel local/național punând presiune pe nivelul salarial actual din SC Tursib SĂ, în raport cu salariile înregistrate în mun.Sibiu. Acest aspect, coroborat cu necesitatea efectuării planului de transport, a generat o creștere a orelor suplimentare prestate de către conducătorii de autobuz existenți. În ultimii ani, au existat în permanentă restricții pentru cheltuielile de natură salarială, iar majorările acordate în cursul anului 2017 (de la un salariu de încadrare de 1.375 lei la 1.700 lei pentru un conducător de autobuz) au devenit nesemnificative față de creșterea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plata la 1.900 lei, începând cu 01.01.2018", se mai arată în comunicat.

Creşteri de 300 lei la salarii

Conducătorii de autobuz vor beneficia, ca urmare a aprobării rectificării bugetare, de o creștere de aproximativ 12%, începând din 01.12.2018, de la un salariu de încadrare de 2.040 lei la 2.300 lei pentru autobuzele scurte, iar pentru cele articulate de la 2.142 lei la 2.400 lei.

Pachetul salarial oferit în prezent de societate conducătorilor de autobuz, mai cuprinde, pe lângă salariul de încadrare spor pentru condiții grele de muncă, în procent de 25% aplicat orelor lucrate efectiv în traseu (ore acord), spor pentru vechimea în muncă, în procent cuprins între 5%-25%, în funcție de vechimea totală în muncă (de la 3 ani-peste 20 ani) la salariul corespunzător orelor lucrate, dar nu mai mult decât orele lucrătoare din luna. În prezent, 73% din conducătorii de autobuz sunt la nivelul maxim de 25%, spor pentru muncă prestată în timpul nopții (între orele 22.00-06.00) în procent de 25% la salariul de încadrare, spor pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru în procent de 100% la salariul de încadrare. Până la momentul actual, numărul orelor suplimentare plătite în luna sunt limitate la 32-35 ore, în funcție de numărul de zile calendaristice din luna, pentru fiecare conducător de autobuz, spor pentru lucru în zilele libere (sâmbătă și duminică) în procent de 100% la salariul de încadrare, spor pentru lucru în zilele de sărbătoare legală în procent de 100% la salariul de încadrare.

De asemenea, vor primi tichet de masă în valoare de 15 lei/zi pentru fiecare zi lucrătoare, zile de concediu de odihnă suplimentare față de cele 20 zile lucrătoare prevăzute de Codul Muncii: între 27 și 33 zile, în funcție de vechimea totală în muncă, ajutor în bani pentru deces salariat/părinte/soț/soție/copil și ajutor în bani acordat la nașterea fiecărui copil atât salariaților, cât și salariatelor societății, cadouri în bani în valoare de 150 lei/persoană oferite salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile în bani oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie şi începând cu anul 2018, decontarea contravalorii serviciilor turistice și/sau de tratament în valoare de 1.100 lei/angajat.

"În vederea soluționării problemelor existente, Tursib a finalizat achiziția a 55 de autobuze noi, care urmează să fie livrate începând cu luna octombrie a acestui an. Din punct de vedere al salarizării personalului, societatea a inițiat proiectul de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2018, conform celor relatate, se mai arată în comunicat.







comentarii
4 comentarii

Pai de unde sa le mai dea, daca in Primarie si-au facut salariile cat au vrut?
In asa-zisa lege unitara de salarizare un sofer Tursib ar fi trebuit sa castige cat unul de la Primarie, cu toate ca n-au aceleasi conditii de munca (responsabilitatea atator oameni, aer conditionat sau caldura iarna). De cand cu brambureala asta in administratie gen iti faci salariu cat vrei nu mai prea sunt bani pentru investitii
Liviu
10.08.2018 15:58
Șoferii să dea dovadă de civilizație. În Germania nu își iau pauze de semințe. Stau afară și mănâncă semințe ca birjarii. Scuipă pe jos ca țiganii. Ce a ajuns orașul ăsta. Asta ați învățat de la țigani. Să scuipati pe jos. Să vă fie rușine...
Jigodii ordinare. Mai vreți și salarii marite. Ce salarii vreți voi măi! Să vă mulțumiți cu ce aveți. Atâta Meritati!
Bumblebee
10.08.2018 17:20
Să vă rugați să vină autobuzele alea noi. Nu cred că prea curând
Bumblebee
10.08.2018 17:21
Primărița asta este depășită de tot... În sfârșit se striga și în piata mare nu doar la PSD
Jos fodor!!!
10.08.2018 20:12
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA