logo
S-a găsit marea problemă a învăţământului din România: Slujba de la începutul anului şcolar!
Dumitru CHISELIŢĂ
4870 vizualizari
S-a găsit marea problemă a învăţământului din România: Slujba de la începutul anului şcolar!
Am citit, recent, în media asta de click şi share, că „Societatea Civilă” a cerut, printr-o „scrisoare deschisă” Ministerului Educaţiei, „Fără slujbe religioase la deschiderea noului an școlar”. Am zis „ASTA E!” S-a descoperit, la fel cum s-a descoperit coada la prună şi apa caldă, marea problemă ce mănâncă din interior şi exterior învăţământul românesc: sfertul acela de oră de serviciu divin din cadrul festivităţii de deschidere a unui nou an şcolar. Nu faptul că şcolile sunt varză, nu faptul că părinţilor li se tot spune, ca Puya, „bagă bani bagă bani” pentru diverse nevoi didactice, nu faptul că e un haos mai mare decât haosul de dinainte de a fi cosmos (vezi mitologia greacă) de prin 1990 încoace în învăţământul românesc, nici că e birocraţie cât China, nici că absolvenţii trec prin examene ca InterRegio-ul prin halta Mohu. Ci faptul că, la început de an şcolar, pe lângă discursurile domnului/doamnei director şi ale altor invitaţi oficiali, pe lângă flori, uniforme şi intonarea imnului naţional, vine popa şi ţine o slujbă scurtuţă, la care lumea poate fi sau nu atentă. Asta da problemă secular-umanistă!

 

Ce zic „ei”

  • „Societatea civilă, mai exact câ­teva ONG-uri din segmentul anti-religie susţin că, dacă popa face slujbă în curtea şcolii, „nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală”. Şi, mai zic ei, „dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul”. Aşa grăit-a nu Zarathusra, ci Toma Pătrașcu, pre­șe­dintele Asociaţiei Secular-Umaniste.

În plus, Petiţia „Respectarea drep­turilor copiilor - Fără slujbe religioase în școlile publice”, iniţiată de „Asociația Solidaritatea pentru Liber­tatea de Conștiință” condusă de Emil Moise, acelaşi care cerea, acum ceva ani, scoaterea icoanelor din şcoli, anunţă că vor fi depuse „denunțuri penale împotriva demnitarilor și funcționarilor publici implicați, inclusiv împotriva funcționarilor din inspectoratele școlare (inspector școlar general, inspector școlar pentru disciplina Religie, jurist, alte persoane responsabile)”. Ce mai, doar un pas până la crimă împotriva uma­ni­tăţii. Se mai invocă şi nişte prevederi legale care sunt multe şi aparent impresionante, dar care mai trebuiesc şi probate.


Ce zice legea şi ce e „în teren”


În demersul anti-slujbă este invocat Art. 381 din Codul Penal, în primul rând. Care face referire, atenţie, la ÎMPIEDICAREA exercitării libertăţii religioase. Paragraful 1 spune de pedepsele ce se dau pentru „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţio­nează potrivit legii”, dar nu e cazul aici, decât dacă facem abstracţie că taman invocatorii prevederii legale cer aşa ceva. Paragraful 2 e mai „la subiect”:

  • „Obligarea unei persoane, PRIN CONSTRÂNGERE (sl.ns.), să participe la serviciile religioase ale unui cult ori să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă”. Şi se con­ti­nuă cu Paragraful 3, care zice că se sancţionează cu aceeaşi pedeapsă OBLIGAREA (sl.ns.) unei persoane, prin VIOLENŢĂ sau AMENINŢARE (sl.ns.), să îndeplinească un act interzis de cultul, organizat potrivit legii, căruia îi aparţine”. Iar demersurile legale se fac conform Paragrafului 4, „la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Aşadar, doamnelor şi domnilor: dacă elevul, în ciuda voinţei sale, este SILIT să participe la slujba de început de an şcolar, atunci da, legea e clară. Numai că faza asta trebuie probată faptic, nu doar aşa, că zice unul sau altul. Am participat (şi) anul acesta la o deschidere de an şcolar, pe 11 septembrie, la Gura Râului. E­vi­dent că a fost oficiat şi un serviciu di­vin. Nu am auzit pe NIMENI spu­nând că „atenţie, e slujbă, staţi toţi, nu pleacă nimeni că e de rău. Nu am văzut vreun copil care să vrea să ple­ce dar să vină vreo gardă religioasă şi să-l imobilizeze în poziţia „pentru rugăciune – În-GE-NUNCHI!”. Ba chiar putea oricine să vină, să plece, să nu fie atent, să râdă (copii, ce să le faci) şi pun pariu că nu s-au completat liste negre cu elevii sau dascălii care nu au participat la eveniment. Aşa a fost şi la alte deschideri de ani şcolari şi nu am văzut violenţă, cons­trângere sau ameninţare la adresa elevilor. La fel, nu am auzit vreo ştire, nu am văzut vreo înregistrare video cu şi despre copiii FORŢAŢI să participe la Te-Deumul de început de an şcolar. Deci generalizarea unor acu­zaţii cam nefondate sau date pe după gard ca să sune convingător, nu în­seamnă că „aşa e”. Am dat pe Google cu „elev silit slujbă” şi am primit tot rezultate pe lângă subiect. Ceea ce e un răspuns, în definitiv.
La fel şi cu acuzaţia de „prozeli­tism religios” în şcoli. Ora de religie nu e obligatorie. Deci, cine nu are chef, nu o face. Deci, dacă cine nu are chef nu o face, rămân cei care au chef să o facă: cei care sunt com­po­nenţi ai religiei respective. E o frac­tură în logică să susţii că o oră de religie ortodoxă predată unor copii ortodocşi e prozelitism. La fel cum a susţine că un sfert de oră de slujbă al deschiderea anului şcolar „în­doc­tri­nează” elevii. Asta ar însemna ori că trăirea este aşa de intensă încât elevul e ateu la şi zece şi devine un super-pravoslavnic la şi 35, ori că se petrec minuni în curtea şcolii, minuni care sunt recunoscute chiar şi de su­per-activiştii anti-credinţă/religie.   


Totuşi, ce se „îndoctrinează” la slujba de început de an şcolar?


Din tot parcursul slujbei ortodoxe de început de an şcolar, ne oprim la ceea ce se citeşte din Evanghelie: „A ieşit semănătorul să semene. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat. Altele au căzut pe loc pietros, unde n-aveau pământ mult şi îndată au răsărit, că n-aveau pământ adânc; iar când s-a ivit soa­re­le, s-au pălit de arşiţă şi, neavând ră­dăcină, s-au uscat. Altele au căzut între spini, dar spinii au crescut şi le-au înăbuşit. Altele au căzut pe pă­mânt bun şi au dat rod: una o sută, al­ta şaizeci, alta treizeci. Cine are urechi de auzit, să audă”.

Chiar dacă e vorba, clar (aşa cum se continuă şi în Evanghelie) despre Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce se spune poate fi redus (mult) şi la simplul act al învăţării, unde sămânţa poa­te fi învăţătura, iar pământul, min­tea celui care o primeşte, aşa cum e ea: refractară, sau doar super­fi­cială, sau negativistă, sau deschisă. Chiar şi ultra-materialisto-secular-umanist vorbind, este o relatare cât se poate de reală despre ce semeni, unde semeni şi ce culegi în funcţie de locul unde semeni.
Demonstraţi că e ceva rău, că e în­doctrinare religioasă, că e cons­trân­gere sau că ceea ce se spune aici afectează intelectual sau didactic pe elev. Aştept.

La fel, activiştii anti- se plâng că prin religie în şcoli se atentează la drepturile „fundamentale ale copiilor, la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și la educație”. Ba mai mult, se mai agită că „pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară a­cor­dul.” Două chestii care se bat cap în cap din start. Dacă copilul a ales că „libertatea de gândire, de conștiin­ță și de religie” este... reli­gioasă, atunci de ce mai strigăm că sunt duşi la „împărtășanie sau spo­vedire” (o frazare care demonstrează clar că activiştii habar nu au cum e treaba asta şi că o ştiu de la mâna a 4-a) fără „acordul părinţilor”? Păi dacă părinţii şi-au dat acordul ca elevul-copil al lor să participe la ora de religie, atunci unde e problema? Sau dacă elevul a ales el, că aşa a vrut el, să meargă la „împărtășanie sau spovedire” fără a îşi mai fi notificat părintele sau să-i ceară „acordul”, iar asta e o mare problemă, atunci cum rămâne cu drepturile fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie? Iar aştept răspuns.


În loc de final


Ca să nu o mai lungim, campania aceasta anti-slujba de început de an este doar un nou episod din lupta anumitor „progresişti” împotriva nu atât a religiei şi a relaţiei ei cu statul, cât împotriva credinţei creştine în general. Vedeţi toate postările de pe paginile ateist-militante, unde, în general, mesajul este că cei cre­din­cioşi sunt nişte retarzi care cred în „prieteni imaginari”, care merg la biserică şi pupă moaşte şi icoane, care fac şi mai ales votează cum le spune popa, care sunt complet şi 100% anti-ştiinţă. Şi totul cu un limbaj şi argumente rupte parcă din propaganda comunistă a anilor '50, unde lozinca primează logicii, acuzaţia e urlată tare şi nu are chef de alte păreri contra şi unde orice părere contrară este întâmpinată ori cu miştouri de şantier, ori cu insulte.

În vremea asta, în lumea ne­vir­tuală, (că în cea virtuală tot timpul ai impresia că dacă gălăgia e mare, o fac mulţi) oamenii îşi văd de treaba lor. Copiii merg la biserică, tinerii merg la biserică, adulţii merg la bi­se­rică, la fel cum alţii nu o fac, fără ca cele două tabere să se ia la bâte pe spinare în piaţa publică. Ceea ce nu îi face pe cei religioşi mai răi de­cât alţii sau mai proşti decât alţii. Cât despre „îndoctrinare”, sau „in­to­le­ran­ţă”, e mult mai vizibilă la cei care stri­gă asta decât la „publicul-ţintă”. Nu vă supăraţi, de dialog aţi auzit pe la voi, pe acolo? Cât despre utilitatea slujbelor religioase la început de an şcolar, eu zic să facem un referendum. Că tot e la modă.

 


comentarii
3 comentarii

Felicitari, Dle Chisalita! Traim vremuri ciudate, in care normalitatea trebuie aparata, bunul simt, rusinea, respectul si dreapta masura tind sa ajunga notiuni abstracte.
Educatia copiilor, atat la scoala cat, mai ales, acasa trebuie facuta in spiritul si dupa modelul inaintasilor nostri: "cu frica de Dumnezeu si cu rusine de oameni". E singura cale...
O singura observatie: imaginile din articol...mai bine scoateti-le! Vor fi destui care o sa le aprecieze! (Mt. 18,7)
Magna Horreum
21.09.2017 12:30
Religia nu are loc in invatamant!
CLM
23.09.2017 12:43
Religia este ea insasi invatzamant. Fotografiile color pentru tembelisme vs. fotografia alb-negru a articolului este discriminare. Doamne-ajuta!
Mick
24.09.2017 20:56
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia