Tribuna
Romi surprinşi în livadă, împuşcaţi în picior
Andra MARINESCU
4867 vizualizari
Romi surprinşi în livadă, împuşcaţi în picior
Scandal mare la Dobârca, în livada fermei Agricolla Bergamelli. Doi romi susţin că au fost împuşcaţi de către proprietarul fermei, în timp ce se întorceau de la cules de ciuperci, din pădure. Paradoxal, în loc de ciuperci, în găleţi erau cireşe culese din livadă. Momentan, cei doi sunt internaţi la Spitalul Judeţean Sibiu.

De la ciuperci, au ajuns să culeagă cireşe. Sau nici atât - spun ei. Doi bărbaţi de etnie romă au fost surprinşi marţi seară, în jurul orei 23, în livada fermei Agricolla Bergamelli din Dobârca, fără acordul sau măcar ştiinţa proprietarului. Susţin că fuseseră la cules de ciuperci, în pădure, şi că au ales să treacă prin livadă, pentru că le era drumul mai scurt până acasă. "La ora trei după amiază am fost în pădure după ciuperci. Am coborât, din pădure, în livadă, că drumul spre casă era mai scurt. A venit italianul cu ma­şina, s-a dat jos şi a tras. Eu am zis: <Dom'le, lasă-mă în pace, nu mai trage!>. Nu, el a întins mâna şi a tras", po­vesteşte unul dintre cei doi bărbaţi. Au vrut să lămurească lucrurile în faţa presei, la Spitalul Judeţean unde sunt internaţi, dar nu au făcut decât să îşi contrazică propriile vorbe.

Roluri de victime

Aseară, la ora 23, cei doi au fost surprinşi de proprietarul italian al fermei, la cireşe, cu găleţile. "Dar nu aveam cireşe. Găleţile le-am avut pentru ciuperci. Dar nu am avut nicio cireaşă. În găleţi nu erau nici ciuperci, nici cireşe. Erau goale", susţin cei doi indivizi. Proprietarul fermei i-a văzut şi susţine că i-a avertizat. Cei doi au încercat să îl bată, iar, pentru a se apăra, el a scos arma şi i-a împuşcat în picior pe amândoi, cu alice de cauciuc. "Administratorul avea asupra sa o armă de vână­toare, cu care a tras două focuri de armă, rănindu-i pe cei doi în zona picioarelor. Bărbaţii au reuşit să fugă şi, ulterior, au solicitat un echipaj SMURD, care i-a ridicat de la domiciliu", spune Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu. Cei doi contrazic, însă, sursele oficiale. "La ora trei s-a întâmplat. Ne-am întors la 11 (n. r. 23) acasă. Atunci a venit salvarea după noi. Până a venit salvarea, până am ajuns acasă, de-aia ora 11", povestesc aceştia. Având în vedere spusele lor, ei ar fi stat opt ore până au chemat SMURD-ul, până au ieşit din livadă şi au ajuns acasă. "În noaptea de marţi spre miercuri au ajuns doi bărbaţi de 63, respectiv 45 de ani, aduşi de SMURD din Dobâr­ca. Ei au fost preluaţi de me­dicii de la Unitatea de Urgenţe şi au primit îngrijiri medicale de specialitate. Ambii necesită internare pe secţia Chirurgie II, unde sunt supuşi unor in­vestigaţii medicale suplimen­tare şi tratamentelor de specialitate", a spus Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt al SCJU Sibiu.

Furtul, deja tradiţie la Dobârca

Nu este prima oară când din livada de la Dobârca se fură, aşa cum nu este prima oară nici când cei doi trec spre "casă" pe aici. "Am mai trecut pe aici, dar nu am păţit nimic", spun bărbaţii. Pentru a preveni astfel de incidente, firma a luat de-a lungul timpului o serie de măsuri. "Am apelat şi la me­tode medievale, ca să spun aşa, împotriva oaspeţilor nein­vitaţi. Am ajuns să recurgem la aceste variante pentru a împiedica furtul cu căruţe, remorci, tractoare şi aşa mai departe. De exemplu, am făcut şi şanţ ca să împiedicăm intrarea cu utilaje", spune Nicolae Neamţiu, admi­nis­tratorul fermei. Proprie­tatea, de 144 ha, are de multă vreme probleme cu furatul. "Avem de foarte multă vreme probleme cu furatul, cu oamenii care vin, sar gardul şi recoltează fără acordul nostru. Aseară (n. r. marţi), proprietarul societăţii, care se întorcea de la vână­toare, a fost ameninţat de doi indivizi care se aflau la furat de cireşe. Bineînţeles că, în legitimă apărare, încercând să se apere cu arma de vână­toare, i-a rănit pe amândoi la picior. Şi de aici, o întreagă poveste a vinovaţilor. Au încercat să îl lovească cu par, lemne, cu tot ce au găsit la îndemână. Văzând că a folosit arma, s-au retras şi au fugit", povesteşte administratorul. Anul trecut, unul dintre paznici a fost atacat de câţiva romi care au vandalizat o maşină de teren a societăţii. Dosarul se află pe masa magistraţilor din Sălişte. Pentru firmă - mai spune Ni­colae Neamţiu - este nesem­nificativă cantitatea furată. "Dar livada, fiind paralelă cu satul, ea suferă furturi semnificative pe noapte. E un fenomen care deja a depăşit limitele unei normalităţi. La ora actuală, la noi în societate furtul a ajuns undeva la 20% din producţie, procent ce înseamnă profitul nostru. E destul de neplăcut. Tot anul să ai grijă, să tai pomii, iar atunci când dau roadele... să ţi se fure. Noi ne alegem doar cu munca", conchide Nicolae Neamţiu. Acesta mai spune că romii din Dobârca au promis răzbunare, ame­ninţând că vor da foc fermei. Cei doi s-au ales cu dosare penale pentru infracţiunea de tâlhărie, iar proprietarul fermei este, de asemenea, cercetat penal pentru uz de armă letală fără drept. Cercetările sunt continuate de poliţişti, în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanţelor în care s-a produs incidentul.







comentarii
18 comentarii

Foarte bine!Felicitari puscasului :)
michael
26.06.2014 07:13
de ce tot folositi cuvintul rom care se aseamana foarte mult cu roman sint tigani in toata regula trebuia sa traga mai sus de picioare ca sa nu mai poata fugi nu prea inteleg orcum tigani isi bat joc de romani si politia nu face nimic
gogu
26.06.2014 07:32
Daca tiganul fura de pe proprietatea ta este acuzat de o fapta , daca il prizi ca si propietar esti acuzat de zece fapte . Halal stat , ca de legi nu mai zic
sibian
26.06.2014 07:55
Voi nu vedeți ce față de t
Guvernatorul Transilvaniei
26.06.2014 08:02
numai doi?? cat mai multi k ne-am saturat de lichele astea. apropoo au asigurare medicala sau platesc cas pt zilele de spitalizare si ajutor medical????
unu
26.06.2014 09:30
la Auschwitz cu ciorile care fura
adiarc
26.06.2014 09:39
puscasule! le ai stricat picioarele apoi pleaca la cersit si se dau handicapati.... deci le ai facut un bine. Mai bine le stricai frizurile. nu?
dudu
26.06.2014 11:03
Traiasca hotii ! Parlamentari, votati cat mai multe legi in favoarea hotilor !
PUIE MONTA !
Crinut
26.06.2014 12:12
Bravo propietarului! Ar trebuii medaliat si facut cetatean de onoare al localitatii respective!
Dar nu inteleg un lucru: de ce au dreptul la asistenta medicala acesti "domni"??? Au platit vreun ban la CSAS? ca sa poata beneficea de drepturile spitalicesti? Afara cu ei din spitale sau incarcatii cu o nota de plata cand sant externati! Paraziti sociali!!! E TIMPUL CA CETATENII SA SE TREZEASCA! in fata acestor TIGANI.
eu
26.06.2014 12:45
proprietarul a GRESIT...!!!!!!ciorile trebuiau impuscate in cap, nu in picior.......si apoi mers acasa si continuat si cu familiile lor...!!!!!
ultras cioplea
26.06.2014 13:47
bai ROMANILOR ce nazisti sunteti,pt. doua cirese sunteti in stare sa omarati omu.Bai ROANILOR voi care furati milioane de euro noi tigani a-r trebui sa va spanzuram.Romanilor uitativa mai bine in ograda voastra care-i plina de hoti,corupti etc.Ca ieri vedeam la tv un ROMAN care a inselat un tigan cu 600000euro.Se naste intrebarea de unde ia avut tiganu?dar pe voi ROMANI va intreaba cineva de unde ii aveti.Deci ROMANILOR voi care sunteti rusinea europei ar trebui sa fiti cu ciocu mai mic.RUSINE SA VA FIE.
tiganu
26.06.2014 15:26
Are dreptate tiganu,acuma citesc Romeo Stavarache primaru Iasului furt de 500000E arestat.
sibian
26.06.2014 15:59
tigane, umbli cu cioara vopsita...
@tiganu in 26.06.2014 15:26 ( 5.15.229.58 )
26.06.2014 18:04
Ofer 1000 euro oricui omoară un țigan din Dob
Vasile Kasapul
26.06.2014 21:24
TREBUIA SA TRAGA ...UN PIC MAI SUS ELIMINA RISCUL DE A SE INMULTI, CA ASTI-A FAC MULTI PURADEI
BB
26.06.2014 22:35
a-r trebui sa se unesca romanii si sa-i bubuie pe tigani . Sa-i puna la punct . Pina nu demult nici nu isi arata-u fata de frica la sasi si la romani .
socrate
26.06.2014 23:34
Ceaules Baules
ARBEIT MACHT FREI
26.06.2014 23:57
In ultimii ani furtul este un fapt zilnic in zonele rurale, politia fiind depasita. Legile trebuie modificate asa incat oamenii sa-si poata apara proprietatile, munca, viata.
Mircea
27.06.2014 09:21
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA