logo
ROMÂNIA 100! Mii de sibieni au încins hora în Piața Unirii. Defilare cu avioane de luptă, expoziţii de tehnică modernă sau armament de epocă
Sorana MAIER
4497 vizualizari
ROMÂNIA 100! Mii de sibieni au încins hora în Piața Unirii. Defilare cu avioane de luptă,  expoziţii de tehnică modernă sau armament de epocă
© Răzvan NEGRU
Sibienii, alături de întreaga Românie, au sărbătorit sâmbătă Ziua Națională a României și 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Manifestările au început la ora 9, cu o ceremonie militară religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentul ”Ostaşului din toate timpurile” din faţa Cercului Militar.

 

Defilare cu avioane de luptă

"Kilometrul 0" al Sibiului s-a mutat pe Bd. Corneliu Coposu, unde, de la ora 11, a avut loc defilarea militară a trupelor din cadrul MApN şi MAI. După intonarea Imnului Naţional "Deşteaptă-te Române", prin faţa tribunei oficiale şi a unei mari mulţimi de sibieni şi nu numai, au defilat militari din cadrul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", din care un pluton îmbrăcat în uniforme militare din perioada Primului Război Mondial, urmaţi de militarii din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", ai Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană "Ioan Vodă" şi Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică "Decebal".

Au urmat eşaloanele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "General de brigadă Mihail Rasty”, în frunte cu o gardă de onoare în uniforme de epocă şi un tânăr jandarm de patru ani şi structurile din componenţa Inspectoratului Judeţea Pentru Situaţii de Urgenţă "Căpitan Dumitru Croitoru": pompieri, apărare civilă, SMURD. Defilarea militară s-a încheiat cu onorum dat oficialităţilor de Muzica militară a Garnizoanei Sibiu. Chiar dacă nu am mai avut, anul acesta, defilarea tenhicii de luptă, în premieră pentru Sibiu, la parada militară au participat şi două avioane de luptă MiG-21 "LanceR" şi un elicopter SMURD, care au survolat bd. Corneliu Coposu de două ori.

La manifestare au fost prezenţi alături de zecile de mii de spectatori, primarul Sibiului, Astrid Fodor, prefectul de Sibiu, Adela Muntean, preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, PS Ilarion Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ministrul Turismului, Bogdan Trif, comandantul AFT "Nicolae Bălcescu" şi al Garnizoanei Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, alături de comandanţii celorlalte structuri militare din componenţa Garnizoanei, reprezentanţi ai structurilor Ministerului de Interne, ai autorităţilor locale şi judeţene, cadre militare în rezervă şi retragere, parlamentari de Sibiu, reprezentanţi ai vieţii politice, culturale şi sociale din oraş.

© Răzvan NEGRU

S-a încins o horă în Piaţa Unirii

Imediat după încheierea defilării militare, sibienii s-au îndreptat spre Piaţa Unirii, unde s-au prins într-o imensă Horă a Unirii, alături de oficialităţi şi militari, ansambluri folclorice din Sălişte, Gura Râului sau Arpaşu. În joc s-a prins şi elicopterul SMURD, care, din înălţimi se rotea, tot într-o horă, în jurul Pieţei Unirii. Tot cu acest prilej, alpinişti din cadrul ISU Sibiu, cu ajutorul Salvamont Sibiu, au arborat un drapel tricolor de mari dimensiuni pe Hotelul Ramada. În acelaşi timp, de pe o auto-scară de intervenţie a Pompierilor, a "plouat" cu steguleţe tricolore. După Hora Unirii, a mai urmat o surpriză plăcută: cei prezenţi au avut ocazia de a îşi face fotografii alături de un grup de pompieri sibieni şi de un tricolor de mari dimensiuni.

Expoziţii cu armament de epocă sau contemporan

De un mare succes a fost şi expoziţia de tehnică de luptă din Piaţa Teatrului, unde oricine a putut vedea, atinge, admira, vizita sau să se fotografieze cu sau alături de militari, de vehicule blindate uşoare, tunuri, autoateliere militare, vehicule de intervenţie din dotarea Pompierilor, SMURD, Jandarmeriei sau Poliţiei. Tot aici, copiii puteau să exerseze, sub supravegherea directă a militarilor şi poliţiştilor, cum se trage cu pistolul sau pistolul mitralieră (variantele de airsoft, desigur), în două mini-poligoane amenajate special.

Tot o expoziţie interesantă a fost şi cea deschisă la Cercul Militar, care, de fapt, s-a dovedit a fi trei expoziţii într-una singură: o expoziţiie de carte (în colaborare cu Biblioteca Militară Naţională, de fotografie documentară de epocă din Primul Război Mondial şi una de armament din dotarea Armatei Române, a aliaţilor şi adversarilor ei din perioada 1916-1918.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia