logo
Risc mare de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș
Risc mare de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș
© Arhiva Tribuna

Meteorologii anunţă că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş este mare, deoarece stratul de zăpadă a crescut și este instabil. Atenționarea este valabilă de joi, de la ora 20 până vineri, la ora 20.

Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1800 de metri stratul de zăpadă a crescut în cea mai mare parte a zonei montane monitorizate cu 20 - 40 de centimetri, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene şi acumulările de zăpadă. Riscul de producere a avalanșelor este mare, de 4 pe scară de la 1 la 5.

  • „În partea superioară a stratului de zăpadă regăsim un strat instabil de 30-45 cm, alcătuit din zăpada recent căzută şi depus peste straturile mai vechi de zăpadă. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă încărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe medii şi mari”, arată meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, în Munții Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor este însemnat, de 3 pe o scară de la 1 la 5.

  • „Stratul de zăpadă a crescut semnificativ astfel încât, stratul instabil atinge şi aici 20 - 40 cm, putând fi chiar mai mare la altitudini de 1600-1800 metri şi pe firul văilor. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari la altitudini de 1600 - 1800 de metri”, se mai arată în atenționarea meteorologilor.

Stratul de zăpadă a crescut, joi, iar la ora 14 măsura 162 de centimetri la Bâlea Lac.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia