Tribuna
Record: peste 42.000 de vizitatori au "înnoptat" în muzeele Sibiului
Andra MARINESCU
3010 vizualizari
Record: peste 42.000 de vizitatori au
Sâmbătă, sibienii nu au stat în casă, pentru că au pornit să viziteze muzeele. Au aflat arta din secolele XVIII şi XIX, au admirat ceasuri de epocă şi piese de mobilier ale baronului Brukenthal, au vizitat gospodăriile tradiţionale din Muzeul Satului şi s-au bucurat de gustul gogoşilor tradiţionale şi al mâncării pe care soldaţii romani o pregăteau în campaniile militare. "Noaptea Muzeelor" din 20 mai a scos din casă 42.075 de sibieni şi turişti ce au stat la cozi ca să apuce să vadă arta şi cultura prezentate de instituţiile muzeale din oraş, neţinând cont de vremea capricioasă. Complexul Naţional Muzeal ASTRA a numărat sâmbătă 23.175 de vizitatori în toate sediile sale, iar Muzeul Naţional "Brukenthal" 18.900 de persoane care au trecut pragul Palatului, singurul sediu ce a participat la program.


 

De la ora 16, muzeele din Sibiu şi-au deschis larg porţile şi şi-au primit oaspeţii veniţi din diferite colţuri ale ţării şi nu numai, curioşi să descopere povestea baronului Samuel von Brukenthal, la Palatul din Piaţa Mare, să îi vadă biblioteca şi colecţiile personale, să călătorească prin Asia, Australia, Africa şi să străbată aproximativ 17.500 km cu ajutorul exponatelor de la Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" ori să descopere tradiţiile româneşti din gospodăriile Muzeului în Aer Liber.

Aproximativ 19.000 de vizitatori la Palatul "Brukenthal"

La Palatul "Brukenthal", potrivit conducerii instituţiei, 18.900 de vizitatori au fost curioşi să vadă noile expoziţii ce prezintă secolele XVIII şi XIX. Încă de la ora 16, la Palatul din Piaţa Mare s-au format încontinuu cozi, vizitatori de toate vârstele intrând în grupuri de câteva zeci de persoane. Noutatea din acest an s-a aflat la etajul I, unde conducerea MNB a decis să deschidă expoziţii ce redau atmosfera interioarelor de la sfârşitul secolului XVIII şi începutul veacului XIX, sectoare tematice de prezentare a picturii europene, precum scena biblică şi scena de război, dar şi sectorul artei religioase în Transilvania.

Doar sâmbătă seară, traseul vizitatorilor a cuprins, în avanpremieră, şi sectoare aflate încă în proces de amenajare, ce urmează să intre în circuitul permanent din a doua jumătate a acestui an, respectiv biblioteca şi cabinetul de curiozităţi.

De asemenea expoziţia „Capodopere din colecţia Brukenthal” a fost mărită, putând fi văzute 34 tablouri alături de alte piese de mobilier, ceasuri de epocă şi altoreliefuri renascentiste.

Palatul a fost deschis până la ora 24. Conducerea Muzeului a motivat că nu a deschis mai multe secţii în Noaptea Muzeelor, pentru că instituţia nu are suficient personal. Din această cauză, în fiecare an va fi deschis, de fiecare dată, un nou sediu.

"Noaptea Muzeelor" a durat două zile la ASTRA

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a avut puţin ghinion în acest an, pentru că cel mai vizitat sediu, şi anume Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, s-a "luptat" cu vremea capricioasă. Astfel, concertele Şcolii de Dans "Ioan Macrea", condusă de Silvia Macrea, "Domino" şi "Phoenix" au fost reprogramate pe scena de pe lac pentru duminică, pentru că sâmbătă seară începuse să plouă.

Cu toate acestea, sâmbătă, Muzeul ASTRA s-a bucurat de 23.175 de vizitatori în toate sediile sale, cei mai mulţi fiind în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Aici, au mâncat gogoşi tradiţionale, au tras cu arcul, au confecţionat obiecte din piele, bijuterii şi au exersat scrierea antică. De asemenea, vizitatorii au devenit şi actori în poveştile scrise de Ion Creangă.

La Muzeul ASTRA, "Noaptea Muzeelor" a durat două zile, astfel că vizitatorii au avut acces liber şi duminică, zi în care au fost programate noi ateliere de creaţie şi concertele care trebuiau să aibă loc sâmbătă.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA