logo
Raluca Turcan atrage atenţia: „Fără rectificare bugetară, azilurile de bătrâni şi centrele de asistenţă rămân din această lună fără bani”
Raluca Turcan atrage atenţia: „Fără rectificare bugetară, azilurile de bătrâni şi centrele de asistenţă rămân din această lună fără bani”

Zeci de aziluri şi centre de asistenţă socială riscă să fie închise, iar mii de copii şi persoane cu dizabilităţi riscă să rămână fără ajutor de specialitate, atrage atenţia preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan. Deputatul de Sibiu cere de urgenţă bani printr-o rectificare bugetară pentru a se acoperi golul lăsat prin alcătuirea bugetului pe 2018 de către social-democraţi. ”PNL solicită rectificarea bugetului pentru protecţia socială şi suplimentarea acestuia cu cel puţin un miliard de lei: 668 milioane pentru protecţia copilului, 304 milioane pentru protecţia persoanelor cu handicap şi cel puţin 13 milioane pentru persoanele vârstnice. În caz contrar, vor fi închise zeci de aziluri pentru bătrâni, mii de copii şi de persoane cu dizabilităţi vor rămâne fără sprijinul de specialitate. Guvernul social-democrat mimează grija pentru persoanele aflate în nevoie. Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să aloce până la 90% din banii necesari fiecărui Consiliu Judeţean pentru cheltuieli legate de protecţia socială. La adoptarea bugetului pentru anul 2018 am atras atenţia că au crescut salariile, s-au introdus noi sporuri, costurile cu serviciile sociale au crescut, iar banii (alocaţi în proporţie de 50% din necesar) vor ajunge numai pentru primele 6-7 luni ale anului. Din nefericire, în acest moment s-a ajuns în situaţia în care sunt probleme legate de plata salariilor, sporurilor şi a suportării costurilor legate de protecţia socială”, susţine Raluca Turcan.
Deputatul de Sibiu le solicită tuturor prefecţilor din ţară să evalueze corect situaţia şi să transmită cu rapiditate datele la nivel central. ”Solicit tuturor prefecţilor să transmită datele reale din teritoriu. Aceştia trebuie să arate care este situaţia în mod obiectiv şi să rezolve starea gravă în care se află angajaţii din sistemul de protecţie socială, dar şi situaţia disperată în care se află persoanele care vor rămâne fără un ajutor din partea direcţiilor de specialitate din cadrul administraţiei publice locale”.
Situaţia este dezastruoasă şi la nivelul judeţului Sibiu.   Aici este nevoie de 31 de milioane de lei, din care – peste 20 de milioane pentru protecţia copilului şi peste 10 milioane pentru centrele de asistenţă a persoanelor cu handicap, susţine Raluca Turcan. ”Anul acesta Guvernul a alocat pentru protecţia socială cu aproape 50% mai puţin din cât era necesar iar Consiliul Judeţean nu are cum să prevadă aceşti bani din propriul buget. Prefectul are obligaţia să semnaleze această situaţie limită pentru a rezolva criza din sistemul de protecţie socială. Cei afectaţi de această criză trebuie să ştie că Guvernul are obligaţia legală de a asigura bugetul instituţiilor de protecţie socială, nu autorităţile locale”, a mai artat deputatul de Sibiu,
”În aceste cazuri nu este vorba de o luptă politică, ci de viaţa oamenilor aflaţi în dificultate. Responsabilitatea Guvernului este faţă de români, nu faţă de potentaţii politici!”, Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL Sibiu.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia