logo
spartan
Rabla 2019: 10.000 de euro de la stat ca să îţi iei maşină nouă! Ce condiţii trebuie îndeplinite
Rareș BIŢU
1881 vizualizari
Rabla 2019: 10.000 de euro de la stat ca să îţi iei maşină nouă! Ce condiţii trebuie îndeplinite

Persoanele fizice interesate să-şi schimbe maşinile vechi, poluante, pot merge, începând de astăzi, la producătorii validaţi pentru achiziţionarea de  autoturisme noi, cu emisii scăzute. În acest an, pentru Programul Rabla au fost alocate 320 de milioane de lei, sumă suficientă pentru aproximativ 35.000 de prime de casare, anunţă Minsterul Mediului.

Tot începând de vineri, 12 aprilie 2019, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosarele de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu. Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se este acordat pentru maşini noi, cu emisii care nu depăşesc 130 g CO2/km. 
Cei care doresc să acceseze acest program au de îndeplinit câteva condiţii:  să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, să nu aibă datorii la stat, să radieze din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi să obţină certificatul de radiere. De asemenea, trebuie să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anuntat miercuri, la Titu, lansarea programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Înscrierile pentru ediţiile din 2019  încep astăzi.

  • "Sărbătorim a 15-a ediţie a lansării programului Rabla de reînnoire a parcului auto naţional. Românii aşteaptă lansarea acestui program pentru că doresc să cumpere o maşină nepoluantă care, şi din punct de vedere estetic, să arate altfel şi doresc să circule în siguranţă pe drumurile acestei ţări.
  • Şi mai ştiu un lucru, că ori de câte ori a fost nevoie, Administraţia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului şi Guvernul au încercat de la ediţie la ediţie să îmbunătăţească acest program, astfel încat sumele pe care le acordăm să fie unele care să stimuleze cumpărătorul şi cetăţeanul, astfel încât să deblocăm acest sistem de rable, de deşeuri, într-un anumit sens al cuvantului, care de multe ori ne deranjează atunci când, să zicem aşa, sunt lăsate în curtea omului, să plouă, să ningă peste ele, pentru că nu mai pot fi folosite, le vedem prin parcări, le vedem abandonate", a spus Graţiela Gavrilescu.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Mediului a decis că IPT-ul să fie scos din ghidul de finanţare, astfel încât tot ce e vechi şi nefolositor să poată fi reciclat.


Ministrul Mediului: "Îmi doresc să dublăm suma pe care o avem înscrisă în buget!"

 

  • "Am promis data de 5 pentru lansarea proiectului şi a programului Rabla, dar scoţând ITP şi respectând legea a trebuit să întârziem câteva zile. Cred, totuşi, că românii se bucură că azi lansăm cel mai longeviv program guvernamental. 
  • Le spun tuturor românilor că de vineri, din data de 12 (aprilie - n.red.), se pot deja înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Le doresc succes să-şi cumpere o maşina nouă. Îmi doresc, aşa cum am făcut şi anul trecut, să reuşim să dublăm suma pe care acum o avem înscrisă în buget, de 320 milioane lei pentru circa 35.000 de prime de casare", a afirmat Gavrilescu.

 

Prima de casare


Prima de casare este tot de 6.500 de lei şi în acest an, sumă la care se poate adăuga, în funcţie de tipul de motorizare, un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 lei pentru cele hibrid. Persoanele care optează pentru o maşină 100% electrică pot primi un ecobonus de 10.000 de euro. 
Ministrul Mediului vrea ca ţinta de reciclare în cazul componentelor auto din România să ajungă la 100%.

  • "Pentru că vorbeam de reciclare şi pentru că există directiva europeană prin care producătorii trebuie să-şi facă ţinta de 85%, eu mi-aş dori pentru România, împreuna cu producătorii, cu importatorii, împreună cu toţi cei care pun autovehicule pe piaţă să atingem 100%. Deci toate componentele unui astfel de autovehicul să poata fi recuperabile şi să poata fi reciclate în totalitate", a adăugat Gavrilescu.

Mda, totul e ca la aşa elan să nu care cumva să depăşească 100%, nu? Cum ar fi să ne prindă coana UE cu 120%?

  • "Astăzi, 12 aprilie 2019, ora 13:00, mai sunt disponibile aproximativ 27.000 din cele 30.000 prime de casare pentru persoanele fizice", a anunţat vineri Administraţia Fondului de Mediu pe site-ul instituţiei afm.ro.

Informaţiile despre producătorii validaţi în cadrul celor două programe găsiţi pe acelaşi site. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia