Tribuna
Prohibiţie la pescuit până în iunie. Opţiunea ar fi la "bălţile private"
Prohibiţie la pescuit până în iunie. Opţiunea ar fi la
Prohibiţia generală a pescuitului în România este "în curs de desfăşurare", ea fiind instituită din 7 aprilie. Pasionaţii de pescuit au voie să îşi satisfacă pasiunea oriunde altundeva decât în habitatele piscicole naturale din România, vreme de 60 de zile, până pe 5 iunie. Deci NU pescuit comercial, Nu pescuit "recreativ" sau familial "al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale". Mai rămâne însă o altă opţiune. Cea a "bălţilor private".

Ce unităţi de acvacultură avem în judeţ

"Unitatea de acvacultură" este definită ca unitatea ce se ocupă "cu creşterea (sau cultivarea) de vieţuitoare acvatice, cu tehnici destinate măririi peste capacitatea naturală a mediului, a producţiei de organisme acvatice, acestea fiind proprietatea unei persoane fizice sau juridice". Amenajarea piscicolă este "unitatea de bază a acvaculturii, şi e reprezentată de heleşteu, iaz, viviera flotabilă, staţie de reproducere artificială, sau alte instalaţii destinate acvaculturii". "Balta privată", deci, e o "unitate piscicolă" aflată undeva, în teritoriu, unde, cu o taxă decentă, e o opţiune pentru pescarii care vor neapărat să prindă peşte chiar şi în perioadele de prohibiţie, fără a cădea în "boala" braconajului.

Poţi pescui "curat" la balta privată, respectând regulamentul: pescuieşti sau eliberezi, ori pescuieşti sau plăteşti ce ai prins, respecţi numărul de beţe, nu faci gălăgie, ba chiar poţi şi dormi peste noapte, deoarece multe facilităţi din acestea au şi posibilităţi de cazare, etc. Legal, acestea funcţionează pe baza unei licenţe emise de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură - ANPA. În judeţul Sibiu, la nivelul lunii martie 2018, existău, conform Registrului Unităţilor de Acvacultură, 28 de asemenea locuri.

Cert este că la acest capitol , noi sibienii, stăm bine. Avem 28 de "locaţii" (dacă le socotim şi pe cele cu licenţa expirată). În zona Oltului sunt amenajările piscicole Cârţa, "Opat" şi "În Trestie" (Cârţa), crescătoria "Balta Colun" din Colun, din Cârţişoara, Amenajarea Colun. În judeţ, mai sunt amenajări piscicole autorizate la Brădeni, Tocile, Loamneş, Ocna Sibiului, Săcel, Cristian şi o Fermă de avcacultură la Cisnădie. Mai adăugăm aici păstrăvăriile de la Albota, Bâlea, Valea Pinului, Gura Râului şi Sadu şi avem o "hartă", să zicem, completă a tot ceea ce conţine şi produce peşte în judeţul Sibiu. Aşa ne spune Registrul...


"Pescuind" locurile de pescuit de pe net...

Multe din "bălţile private" au partea lor de vizibilitate şi pe internet. O vizibilitate cam împrăştiată şi pe alocuri irelevantă, deoarece nu există vreun loc cu informaţia completă şi actualizată la zi în acest domeniu. Ici-colo, mai prinzi ceva, fără garanţia că "balta" nu şi-a schimbat tarifele, condiţiile, oferta, regulamentul ori, vai, nici măcar nu mai e autorizată.
Totuşi, am "săpat" puţin, dar nu vă garantăm că datele mai sunt 100% actuale.
Pe pagina web sibiu.turism.ro, sunt menţionate opt "bălţi" de pescuit. Avem aici "Balta Poligon" de la Dumbrăveni, de exemplu, şi-a anunţat deschiderea oficială pe 26 martie, tarifele fiind de la 25 lei (şase ore) la 45 lei (24 ore). Se pot reţine 5 kg crap la 6-12, 10 kg crap la 24 ore şi, nelimitat, caras, fitofag şi novac. Tot la Dumbrăveni sunt lacurile numite "La Amurii Albi", dar, în afară de faptul că la începutul lui martie au postat un anunţ de vânzări pe facebook, datele nu sunt actualizate la nivelul lui 2018. "Balta lui Iancu" de la Colun, percepe(a) o taxă de 50 lei/zi sau noapte şi are un regulament foarte bine pus la punct. Lacurile de la Săcel sunt prezentate ca fiind populate bogat cu specii de crap românesc, păstrăv, somn, caras, şalău, cosaş, novac, sânger, biban, roşioară sau clean. Locul este extrem de cunoscut şi pentru cei care fotografiază păsări, aici fiind un loc ideal de a "prinde" cele mai interesante specii "de baltă". Are şi facilităţi de cazare, iar tarifele pentru pescari diferă în funcţie de locul ales: de la 25 la 60 lei/24 ore sau chiar 100 lei la balta de concurs. La Complexul Măgura Cisnădie, tariful e de 50 lei/12 ore şi poţi pescui crap, caras, şalău, biban sau plătică. Lacurile de la Mândra au pentru pescari un luciu de apă de 120 ha, tariful fiind de 50 lei/12 ore. Lacurile de la Tocile (Zona Veştem) în număr de cinci, cu suprafaţa totală de 15 ha, sunt populate cu crap, salontă, cosac, scoicar, caras, şalău, somn sau clean, cel puţin la nivelul anului 2012, când pe site a fost făcută ultima actualizare.

Deci, cu ceva bani, timp, bunăvoinţă şi fără obsesia de a sparge normele la kilogramele de peşte "capturat", poţi să-ţi satisfaci pasiunea, fără a da în patima pescuitului ilegal. Apropo, dacă mai ştiţi vreo baltă privată care ne-a scăpat (şi este cu actele în regulă, desigur), nu ezitaţi să ne spuneţi. Amatori sunt destui.

comentarii
1 comentarii

Stiti cumva care e numele pescarului din poza, care s-a incaltat cu cizmele de cauciuc pentru a intra zece centimetri in apa baltii in care pescuieste? Nu de alta, dar imi produce o imensa compasiune si mi-ar placea sa-l sarut pe cascheta.
Moby Dick
18.04.2018 21:52
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia