logo
Profesor universitar din Slovenia, în căutarea originilor familiei, în Sibiu
Andra MARINESCU
1532 vizualizari
Profesor universitar din Slovenia, în căutarea originilor familiei, în Sibiu
Prima dată, a fost în România și, respectiv, Sibiu, în treacăt, în 1991. A citit despre țara noastră, a scris despre Pacepa, dar și despre frumusețea peisajelor de aici. Legăturile ei cu România sunt, însă, mai vechi de 25 de ani. Bunica soacrei sale s-a născut în orașul de pe Cibin, în 1890. Vorbim despre prof. univ.dr. Katarina Marinčič, directorul adjunct al Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice din cadrul Facultății de Arte a Universității din Ljublijana, care a fost invitată, recent, la ediția 2017 a Colocviului Internațional Universitar "Lucian Blaga", organizat de Facultatea de Litere și Arte a ULBS.


 

Prof. Katarina Marinčič a fost invitat special la evenimentul de deschidere a celei de-a XIX-a ediție a Colocviului Internațional "Lucian Blaga" din Sibiu, organizat de Universitatea "Lucian Blaga", unde a susținut o conferință în plen despre Julian Barnes și metaficțiunea literară.

Sibiul, în treacăt. Frumusețea și tristețea României din '91

Prof. Katarina Marinčič s-a aflat pentru a doua oară în Sibiu, prima dată cunoscând orașul, în anul 1991, în timp ce traversa România, pentru a ajunge în Grecia, unde avea să își petreacă vacanța alături de soțul său. "Mergeam în Grecia și am ales această rută din circumstanțe bizare, oarecum. Am ocolit Iugoslavia pentru că acolo, atunci, era război. A fost o călătorie de vacanță, dar m-a impresionat foarte mult drumul prin România. Am văzut Aradul, Sibiul", spune aceasta. Mărturisește că a fost uimită de frumusețea României, dar că a observat și tristețea ei. "Am observat că nu era o țară fericită în acele timpuri. Era o frumusețe a peisajului care contrasta cu tristețea din jur", spune prof. Katarina Marinčič. Impresionată de peisaje, a introdus în ultimul său roman fragmente despre peisajele spectaculoase din țara noastră. Într-un alt volum a folosit detalii biografice din viața lui Ion Mihai Pacepa, fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu, utilizând ironic perspectiva distorsionării adevărului și a oferirii unei imagini lacunare a situației politice din acele vremuri.

Piața Mare nr. 14

Prezența sa la Sibiu a atras și o curiozitate. A vrut să vadă unde a locuit bunica soacrei sale, Ottilia Anna, născută și botezată în orașul de pe Cibin pe 26 iulie 1890. A aflat că locuise în casa din Piața Mare la nr. 14, astăzi Librăria Schiller, și că provenea dintr-o familie simplă.

"Soacra mea analizase deja arborele genealogic. Când i-am spus la telefon că vin la Sibiu, mi-a spus că bunica sa, Ottilia, este născută aici. Soțul meu își amintește că a cunoscut-o, că era o femeie în vârstă, care nu vorbea foarte mult, ci spunea doar câteva cuvinte în limba germană. După botezul ei, familia se mutase la Graz, unde s-a căsătorit cu un sloven. Acesta a părăsit-o, ea rămânând în grija unuia dintre fii", povestește prof. Katarina Marinčič.

Scrisul, o moștenire

Este director adjunct al Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice din cadrul Universității din Ljublijana, unde predă cursuri de literatura franceză a secolelor XVIII-XIX, de aproape 25 de ani. Pe lângă activitatea didactică, are și o bogată colecție de volume semnate de ea. Ca scriitor, a debutat când avea 19 ani, cu un roman istoric, despre Primul Război Mondial.

Mărturisește că pasiunea sa pentru condei poate fi și o moștenire de familie. "Provin dintr-o familie ale cărei pasiuni literare sunt accentuate. Tatăl meu era, de asemenea, scriitor", încheie aceasta, adăugând că va reveni cu drag în Sibiu ori de câte ori va avea ocazia.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia