logo
"Probele orale de la BAC sunt ÎN AFARA LEGII! Doar absolvenţii pot susţine examenul. Instanţa îl poate ANULA!" Ce spune Ministerul Educaţiei
Rareș BIŢU
1579 vizualizari

Bacalaureatul 2018 încalcă legea, probele de competenţe sunt în afara legii, iar instanţa poate să anuleze examenul cu uşurinţă, întrucât în acest moment elevii de clasa a XII-a nu pot fi consideraţi absolvenţi. Acuzaţia a fost lansată de preşedintele Comisiei pentru Educaţie a PNL, Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.

Teoria este susţinută şi de preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, care a declarat că probele orale ale Bacalaureatului, care au început luni, sunt în afara legii. Nistor a explicat că, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII - a nu pot fi consideraţi absolvenţi. La rândul său, Ministerul Educaţiei invocă în anunţul privind începerea probelor orale ale Bacalaureatului tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar, scrie News.ro.
Marilen Pirtea susţine că "Ordinul ministrului Educaţiei prin care se stabileşte calendarul examenului de bacalaureat 2018 şi care a 'revoluţionat' sistemul prin mutarea probelor de competenţe în luna februarie încalcă grosolan Legea Educaţiei Naţionale şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat". 
"PSD pare chitit să distrugă învăţământul", a adăugat Pirtea. 

  • "Articolul 77, alineatul 2 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că 'elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat'. Mai mult decât atât, Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat prevede că 'dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ'. Ei bine, în acest moment, niciun elev din promoţia 2018 nu a promovat clasa a XII-a", a menţionat Marilen Pirtea, citat de Agerpres.

Deputatul a precizat că Ordinul de ministru poate fi anulat cu uşurinţă în instanţă, ceea ce va crea haos în desfăşurarea bacalaureatului.

  • "Oricine va contesta Ordinul de ministru nr. 4792/31.08.2017 va avea şanse mari să obţină în instanţă anularea acestuia. Astfel, ne vom afla în situaţia în care tot ceea ce s-a desfăşurat până în acel moment va fi anulat, o situaţie fără precedent în sistemul educaţional românesc. Incompetenţa PSD loveşte din nou în educaţie, ne face de râsul lumii şi dă de lucru suplimentar şi inutil unor zeci de mii de elevi şi profesori", a declarat Pirtea.

Reacţia deputatului liberal vine în contextul mai multor semnale primite din partea directorilor de liceu şi subliniază recenta intervenţie a fostului secretar din Ministerul Educaţiei pe subiect, Oana Badea, precizează documentul citat. 
La probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018 programate în perioada 12-22 februarie 2018 sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare. Probele scrise vor avea loc din 25 iunie.

  • ”Examenele sunt în afara legii întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu. Or, noi în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenţi. Este practic în afara legii şi dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe”, a afirmat Marius Nistor. Preşedintele Federaţiei Spiru Haret crede că cele patru probe orale ale examenului de Bacalureat, deşi îi avantajează pe elevi, bulversează programul şcolar din această perioadă.
  • ”Gândiţi-va că, în aceeaşi zi, elevii trebuie să participe şi la competenţe şi, totodată, să îşi facă şi orele de curs. Lucrul este valabil şi pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”, afirmă Marius Nistor.

Potrivit alineatului 2 al articolului 77 din Legea educaţiei naţionale, “elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat”.
 

Ce spune Ministerul Educației

  • "În mod indubitabil, desfășurarea probelor de competențe lingvistice și digitale este susținută din punct de vedere legal.
  • Astfel, în interesul elevilor, probele A, B, C și D se susțin în semestrul al II-lea, conform art.78, alineatul 7, din Legea 1/2011: „Evaluările A, B, C și D prevăzute la art. 77 alin. (4) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea”.
  • Acest calendar de probe a fost discutat și agreat în Comisia de Dialog Social, comisie la care participă atât elevii, părinții, cât și sindicatele reprezentative din învățământul românesc.
  • Probele care se desfășoară începând cu data de 12 februarie a.c. sunt probe de competențe, iar evaluarea unor competențe, atât în România, cât și în practica internațională, nu este direct legată sau dependentă de deținerea sau nedeținerea unor calități precum cea de absolvent de liceu sau de alte tipuri de studii.
  • Similar se întâmplă și cu certificarea competențelor lingvistice (ex: Cambridge Assessment English) și digitale (ECDL) organizate în alte contexte decât cele școlare. Mai mult, elevii pot folosi aceste certificări externe pentru echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat, în condițiile legii”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei într-un comunicat de presă. 

 

Foto Arhiva TRIBUNA

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia