logo
Principesa Muna a Iordaniei, Doctor Honoris Causa la Sibiu, după 55 de ani de implicare în educația medicală
Principesa Muna a Iordaniei, Doctor Honoris Causa la Sibiu, după 55 de ani de implicare în educația medicală

Principesa Muna Al Hussein a Regatului Hașemit al Iordaniei a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Sibiu, în cadrul unei ceremonii care a precedat a opta ediție a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie. Principesa Muna Al Hussein a Regatului Haşemit al Iordaniei a sosit, joi, la Sala Thalia, împreună cu Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Cei trei au fost întâmpinaţi de rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, de decanul Facultăţii de Medicină „Victor Papilian”, dr. Mihaela Miţaru, precum şi de secretarul de stat Raed Arafat.

 

Din 1963, în slujba educaţiei medicale

 

În cadrul unei ceremonii emoţionante, Principesa Muna Al Hussein a Regatului Haşemit al Iordaniei a primit titlul de Doctor Honoris Causa, fiind recompensată, astfel, pentru întreaga sa activitate în educaţiaa medicală. Mama suveranului haşemit al Iordaniei este cea care a pus bazele, în urmă cu 55 de ani, a primei instituţii de educaţie medicală din Regat. Din 1962, Alteța Sa Regală a sprijinit continuu domeniul sănătății și pe cel al educației medicale în Regatul Hașemit al Iordaniei, fiind președintele de onoare al Colegiului de Infirmieri al Universității Mutah din Iordania.

  • „Este un moment măreț. Acum este timpul pentru a se afirma implicarea mea în slujba oamenilor și în sprijinul domeniului medical național, regional și global. Misiunea mea are implicații majore în viața mea. Și am fost recompensată cu multe oportunități de-a lungul acestei cărări, de a lucra alături de poporul meu și cu poporul meu, cu oamenii din întreaga lume. Multumesc pentru această onoare”, a spus Principesa Muna.

Principesa le-a vorbit repezentanţilor Universităţii şi ai Facultăţii de Medicină din Sibiu despre cât de importantă este misiunea celor care îi învaţă pe alţii să salveze oameni, dar şi despre relaţia dintre România şi Iordania, pentru că mii de iordanieni au studiat în România, în special medicina.

  • „Mii de iordanieni au învăţat în facultăţi din România. Au studiat în special medicina. Cooperarea aceasta din educaţie este foarte importantă şi pune societăţile noastre împreună. Lumea are nevoie de oameni muncitori, sănătoşi. Asta este o provocare importantă. De aceea, educaţia dentiştilor, farmaciştilor, doctorilor în acelaşi timp cu sănătatea mediului înconjurător reprezintă provocări importante. Una dintre preocupările şi provocările societăţii de azi este de a urmări pregătirea forţei de muncă în domeniul sănătăţii pentru viitor. Forţa de muncă educată din sănătate a fost întotdeauna principala mea prioritate”, a mai spus Principesa Muna.

 

Bondrea, la decernarea titlului pentru Prinţesa Muna: „Moment academic important”

 

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a spus că decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru Alteţa sa Regală Prinţesa Muna este „un moment academic important”.

  • „Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a reușit să își consolideze statutul academic printr-o cooperare internațională constantă și complexă. Internaționalizarea și gradul de vizibilitate pe plan local, regional și global reprezintă condiția esențială pentru dezvoltarea strategică și sustenabilă a Universității în societatea actuală, bazată pe cunoaștere, comunicare și interconectare. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa confirmă relevanța și semnificația culturii pentru Universitatea Lucian Blaga din Sibiu ca dimensiune esențială a strategiei de dezvoltare. Astăzi, Alteța voastră, comunitatea academică a Universității Lucian Blaga din Sibiu are un moment academic important și pentru aceasta dorim să vă mulțumim și să aveți aprecierile noastre depline pentru că ați acceptat acest titlu de onoare al Universității. Sunt convins că acum comunitatea noastră academică a devenit mai bogată și sunt convins că activitatea dumneavoastră în slujba oamenilor va include de pe traseu și Universitatea din Sibiu”, a spus rectorul Ioan Bondrea.

 

Raed Arafat: „Eu însumi sunt rezultatul acestui program excelent de pregătire. Studenţii iordanieni trebuie să revină în România”

 

Secretarul de stat, Raed Arafat a spus că datorită faptului că Alteța Sa, Principesa Muna, dar și membrii Casei Regale a României patronează Congresul Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie care se desfăşoară la Sibiu, acesta are o vizibilitate foarte mare. Arafat a declarat şi că obiectivul principal pentru viitor ar trebui să fie readucerea studenţilor iordanieni în România, pentru că, în urmă cu mult timp, şi el a făcut parte dintr-o astfel de generaţie.

Întrebat despre numărul studenţilor iordanieni în România, Raed Arafat a spus că în ultimul timp acesta a scăzut foarte mult, „probabil din cauza taxelor”, orientându-se spre alte ţări, precum Ucraina.

  • „Nu am cifre acum. Au terminat studiile în România circa 3.500 de medici sau farmacişti, din 12.000 de absolvenţi din Iordania. Recent, a scăzut foarte mult numărul celor care vin din zona respectivă, s-au orientat spre alte ţări, Ucraina, de exemplu. Un motiv ar fi taxele. Alte motive nu ştiu care ar putea să fie. Ar trebui să ne gândim că România, prin pregătirea acestor studenţi, a realizat cea mai mare acţiune diplomatică în zona respectivă. Atragerea studenţilor din ţări precum Iordania, unde e o tradiţie să spui <<Am învăţat în România>>, dar şi păstrarea acestei tradiţii nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru noi ca ţară, dar şi pentru ei, pe linie diplomatică”, a declarat Raed Arafat, la deschiderea lucrărilor celei de-a opta ediţii a Congresului Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie, la Sibiu.

Arafat a spus că situaţia trebuie discutată. „Trebuie analizat. Nu ştiu care e soluţia, poate e alta, dar trebuie să se stea la masă, să se discute, să vedem care sunt problemele care au făcut ca numărul de studenţi să fie mai mic şi să încerce să îi atragă din nou”, a mai spus Arafat, care, într-un discurs, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Principesei Muna Al Hussein a Regatului Haşemit al Iordaniei a arătat că şi el este unul dintre acei studenţi care au venit în România şi sunt „rezultatul unui program excelent de pregătire”.

  • „Unii din noi am rămas aici, unii din noi au plecat ca doctori, unii s-au specializat în România, au întemeiat familii aici, iar legăturile au rămas până acum. Cred că a-i aduce înapoi pe studenții Iordaniei în România este un obiectiv la care toți ar trebui să ne gândim”, a arătat Raed Arafat.

În cadrul ediţiei din acest an a Congresului Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie, s-a semnat un Memorandum între Ordinul Asistenţilor Medicali şi al Moaştelor din România şi Consiliul de Nursing din Iordania, în care sunt prevăzute modul de colaborare, schimbul de experienţă, schimbul de formare între cele două ţări.

„În Iordania s-a evoluat foarte mult pe modul în care să fie crescută calitatea la nivelul asistenţilor medicali. Există foarte multe chestiuni în care ţările pot învăţa una de la cealaltă. Cu siguranţă vor fi chestiuni reciproce şi în beneficiul ambelor ţări. Poate o să vă şocheze ce spun, dar acolo au făcut paşi importanţi, perseverenţi şi foarte mari în ceea ce priveşte formarea asistenţilor medicali, evaluarea lor şi calitatea asistenţei acordate de asistenţii medicali, plus împuternicirea acestora pentru a face nişte proceduri care în România nu se fac încă. Avem de învăţat de acolo, cum şi ei au de învăţat de la noi anumite aspecte pozitive pe care pot să le adapteze la ei”, a mai declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a participat la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru Alteţa sa Regală Prinţesa Muna Al Hussein, apoi la deschiderea lucrărilor celei de-a opta ediţii a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie, care are loc la Sibiu, în perioada 18 - 22 mai 2017, sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Prințesa Muna Al Hussein.

Congresul se bucură de participarea a peste 140 de invitați din Iordania și România.

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia