Tribuna
Primul clopoţel la ULBS
Andra MARINESCU
4569 vizualizari
Primul clopoţel la ULBS
14.000 de emoţii au fost, trăite ieri, la deschiderea celor nouă facultăţi ale Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, când volumul anilor şi-a mai deschis un capitol: 2015 - 2016. Cei mai nerăbdători să descopere viaţa de student s-au arătat cei aproape 3.000 de boboci. S-au aşezat pentru prima dată în băncile din noua lor viaţă, au cunoscut laboratoarele unde îşi vor petrece timpul, precum şi pe colegii care, curând, le vor fi cei mai buni prieteni. Unele festivităţi de deschidere a anului universitar au fost urmate de ieşiri la o cafenea, unde studenţii au socializat şi au povestit ce au făcut în vacanţă, altele de plimbări prin oraş, cum au făcut bobocii de la Drept, ghidaţi de Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Anul universitar a început mai devreme decât de obicei. Ieri, au păşit în facultăţi 13.900 de tineri, dintre care 10.700 sunt înscrişi la programul de licenţă, iar 3.200 sunt masteranzi. Fiecare dintre ei a avut emoţii, pentru că a început - sau continuat - drumul studenţiei, una dintre cele mai frumoase cărări ale vieţii. Pentru a marca acest început, fiecare facultate din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat o festivitate de deschidere a noului an universitar, unde reprezentanţi ai conducerii au adresat cuvinte de "Bun venit!" şi încurajare tinerilor cursanţi.

Peste 1.400 de studenţi la Socio-Umane

Unul dintre sediile emoţiilor a fost pe Bulevardul Victoriei, care a găzduit chiar două astfel de evenimente. Aula Magna "Avram Iancu" a Facultăţii de Litere şi Arte a fost gazda festivităţii de deschidere a anului universitar 2015 - 2016 şi pentru profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. În faţa studenţilor, s-au aflat Dumitru Batâr, decanul facultăţii, Ioana Narcisa Creţu şi Vasile Tabără, doi dintre prodecanii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. "Bine aţi venit în facultatea noastră! Vreau să vă spun că studenţia vă va schimba viaţa. Vă veţi schimba total poziţia în societate şi felul cum vă veţi prezenta. Nu veţi mai fi <> sau <<şmecheri>> de clasa a XII-a", le-a spus, zâmbind, Dumitru Batâr. Manifestarea a început, ca la fiecare facultate, cu intonarea imnului studenţesc "Gaudeamus, igitur!". "Am emoţii. Dar eu ştiu că asta mi s-a potrivit cel mai bine şi că am ales corect. Eu am făcut un an pauză de la studiu şi m-am gândit ce mi s-ar potrivi cel mai bine. Am citit multe cărţi şi mi-am  dat seama că psihologia este pentru mine", mărturiseşte Alexandra Mihăilă, boboacă la Psihologie. Alături de ea, este şi Oana Tudor, studentă în Anul I la Asistenţă Socială. "Am ales Asistenţa Socială, pentru că am auzit de la o fostă colegă că e foarte interesantă. Am făcut şi un curs în acest domeniu", spune Oana.
În total, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane are peste 1.400 de studenţi, dintre care aproape
400 sunt boboci, la programul de licenţă.

"Literele" au început artistic

Cu emoţii, numeroase aşteptări şi vise care aşteaptă să fie împlinite au pornit la drum şi cei aproape 250 de boboci de la Facultatea de Litere şi Arte. "Am emoţii foarte mari, este şi normal să am pentru că începe o nouă etapă în viaţa mea. Aştept să văd ce materii o să avem şi ce presupune facultatea", spune Camelia Crăciun, care a început cursurile la secţia de Limbi Moderne Aplicate, franceză-engleză. Prin scurte cuvântări, Alexandra Mitrea, decanul Facultăţii de Litere şi Arte şi Maria Trappen, prodecan al Facultăţii de Litere şi Arte, le-au
prezentat punctele forte pe care le are facultatea, parteneriatele şi şansele pe care le au de a încerca schimburi de experienţe în alte ţări şi le-au urat atât bobocilor, cât şi celorlalţi studenţi, un an rodnic, împlinit, cu sănătate şi succes. Printre cei prezenţi la manifestare s-au numărat şi prof. Dragoş Varga, care a moderat evenimentul, Andrei Terian, prodecan al Facultăţii de Litere şi Arte, Mirela Ocinic, directorul Departamentului de Studii Romanice şi prof. Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
În faţa colegilor şi a cadrelor didactice, studenţii din Anul II de la secţia Actorie au continuat debutul anului universitar 2015-2016 cu un moment artistic. "Parţial, ziua ne-a fost înseninată de studenţii de la Actorie cu un moment artistic extrem de reuşit şi prin care au demonstrat, încă o dată, faptul că la <> studenţii învaţă, evoluează, se dezvoltă profesional, dar şi uman. Studenţii de la secţia Actorie fac o reclamă strălucită Departamentului de Artă", a precizat Alexandra Mitrea, decanul Facultăţii de Litere şi Arte. În total, Facultatea de Litere şi Arte a ULBS are circa 1.000 de studenţi.

Bobocii de la Drept, la pas prin oraş

Un start mai aparte al anului universitar l-au dat cei de la Drept. După deschiderea oficială a anului universitar din Aula Magna a Facultăţii de Drept "Simion Bărnuţiu", de pe Calea Dumbrăvii, bobocii nu s-au retras în sălile de clasă, să asculte îndrumările profesorilor coordonatori. Ci au ieşit, la pas, prin oraş. Şi nu oricum, ci alături de doi dintre profesorii lor, Emanuel Tăvală şi Laurenţiu Şoneriu. Ei au pornit de la facultate şi au ajuns până în Piaţa Mare, cu un scop. "Aşa cum a devenit deja o tradiţie, am pornit cu studenţii anului I de la Drept să cunoască oraşul, să le prezentăm obiectivele istorice. De altfel, am făcut o călătorie de la ultimul sediu al Facultăţii de Drept, cel de pe Calea Dumbrăvii, până la primul sediu al Facultăţii de Drept, din Piaţa Mare. Este vorba despre Casa Hecht", povesteşte prof. Emanuel Tăvală. În turul lor ghidat, i-a însoţit şi Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, care le-a prezentat istoria acestor sedii ale Facultăţii de Drept precum şi povestea oraşului de pe Cibin.
La Facultatea de Drept, sunt 185 de boboci, împărţiţi în şase grupe, coordonate de prof. Laurenţiu Şoneriu, decanul Călina Jugastru, Andreea Dragomir, Ana Mocanu Suciu, Alexandra Rusu şi Horaţiu Rusu. Mulţi dintre studenţii de anul I nu sunt din Sibiu. "Este un oraş cu multe posibilităţi. Pentru mine, este cel mai bun loc, singura opţiune ce îmi dă posiblitatea de a-mi îndeplini visul: acela de a fi procuror", spune Vlad Teodosiu Păducel.
Tânărul este din Hunedoara şi mărturiseşte că relaţia lui cu Sibiul este una aparte, mai ales că a câştigat şi concursul "Hermannstadt Fest".
 
Întâlnirea emoţiilor, în Piaţa Mare

Pe 1 octombrie, ora 17, toate emoţiile celor nouă facultăţi ale Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu îşi vor da întâlnire în Piaţa Mare, unde va avea loc deschiderea festivă a noului an, alături de Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. "An de an, mii de tineri aleg Sibiul universitar ca drum de pornire către transformarea unei pasiuni într-o carieră de succes. Între zidurile oraşului plin de istorie şi cultură îşi plănuiesc viitorul, iar noi, mediul academic, suntem datori să ne asumăm rolul de a-i ghida cu toată responsabilitatea spre locul în care ei îşi doresc să ajungă", spune rectorul Ioan Bondrea.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA