Tribuna
Primul caz din lume de disecţie aortică complexă, tratat endovascular la Polisano
Primul caz din lume de disecţie aortică complexă, tratat endovascular la Polisano
Un pacient în vârstă de 59 de ani, din Bucureşti, cu o disecţie aortică complexă de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din ţară, a fost tratat cu succes printr-un procedeu endovascular revoluţionar, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului European Polisano. Intervenţia a fost realizată pentru prima dată în lume de către echipa de specialişti Heart Team a Spitalului European Polisano Sibiu, cu participarea prestigiosului profesor doctor Sherif Sultan. Procedeul endovascular a constat în combinarea a două tehnici inovative ce nu au mai fost utilizate împreună niciodată până în prezent la tratamentul unui pacient cu această patologie gravă.

Pacientul a fost diagnosticat cu disecţie de aortă de tip B în luna iu­lie 2015. Această maladie extrem de gravă care se manifestă printr-un sindrom dureros important la nive­lul toracelui, evoluează foarte repe­de, şansele la viaţă ale pacien­tului fiind extrem de scăzute. Timp de 6 luni, pacientul a fost consultat de mai mulţi medici, atât din Ro­mâ­nia cât şi din străinătate, însă trata­mentul chirurgical a fost exclus din cauza riscurilor ridicate de pa­ralizie şi chiar deces, se arată în comu­nicat.

“Peste tot ni s-a spus că astfel de intervenţii se fac doar în străi­nătate, dar chiar şi acolo prognos­ticul de reuşită e foarte rezervat. La Polisano am găsit singurul doctor care a dorit să îl trateze pe soţul meu şi care ne-a dat foarte multă încredere că o să îl pună pe pi­cioare”, a declarat Veronica Vasiliu, soţia pacientului.

Peste 200 de pacienţi cu disecţie de aortă de tip B sunt diagnosticaţi anual în România. Până în prezent nu s-au descoperit tratamente eficiente care să asigure speranţa la viaţă a acestora cu mai mult de un an. Prin această intervenţie realizată în premieră mondială la Spitalul European Polisano, rata de supravieţuire creşte semnificativ, fără risc de paralizie sau accident vascular cerebral.
Programul de endoprotezare aortică a Spitalului European Poli­sano a început în urmă cu mai bine de doi ani şi a devenit în scurt timp un centru de referinţă în chi­rurgia aortică, tratând cu succes pacienţi din toată ţara.
 

“Planul nostru strategic de dezvoltare ne-a permis să tratăm deja cu succes mai multe cazuri de disecţie aortică prin tratament endovascular. Particularitatea acestui caz a fost prezenţa unei rupturi active a peretului aortic care ne-a permis să implementăm pentru prima oară în lume, două tehnologii endovasculare diferite în acelaşi timp: modulatorul de flux multistratificat şi stent graftul”, a declarat conf. dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.


Echipa medicală a fost formată din conf. dr. Victor Costache – di­rectorul medical al Spitalului Euro­pean Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Tora­cică, dr. Nicolae Florescu – şeful Sec­­ţiei de Cardiologie Interven­ţională, dr. Mihai Chiloflischi – şeful Secţiei de Anestezie Reanimare, dr. Emma Ciobanu – chirurg car­dio­vascular. Acestora li s-au alăturat prof. univ. dr. Sherif A H Sultan – vicepreşedintele Societăţii Mon­dia­le de Chirurgie Vasculară şi preşe­dinte al Institutului Vascular de Vest şi dr. Niamh Hynes, medic primar chirurg din Irlanda.
 

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA