Tribuna
Primăria Sibiu schimbă foaia: ceasul din Turnul Sfatului, înlocuit cu unul electronic. Cu LED-uri şi şapte melodii!
Primăria Sibiu schimbă foaia: ceasul din Turnul Sfatului, înlocuit cu unul electronic. Cu LED-uri şi şapte melodii!

Autorităţile locale din Sibiu anunţă că au identificat câteva soluţii de-a dreptul revoluţionare pentru împrospătarea urbană a oraşului, soluţii care vizează înlocuirea ceasului din Turnul Sfatului, organizarea de Summit-uri măcar o dată pe an, bonusuri inedite pentru sibieni, dar şi remedii pentru faţadele vraişte, penele de curent şi şpaga din spitale. Fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat că e aproape hotărât să susţină aceste iniţiative pregătite pentru prima zi din aprilie.

Ca să meargă treaba ceas, prima măsură inclusă în noul plan de primenire a vieţii sociale din Sibiu vizează ceasul din Turnul Sfatului. Acesta va fi înlocuit cu unul electronic adus nu din China, aşa cum răutăcioşii s-au şi repezit să creadă, ci realizat de o firmă românească cu sediul în Miercurea Ciuc. Prin această decizie, Primăria încearcă să marcheze progresul tehnologic, dar şi modul cum trebuie să ţinem pasul cu acesta. În plus, noul ceas va putea fi admirat şi de turiştii care sosesc cu avionul la Sibiu, LED-urile fiind special dimensionate încât să poată deveni vizibile când flapsurile se pregătesc de aterizare. Mai mult, noul ceas electronic va fi dotat şi cu o alarmă specială care va înlocui sirenele care sună în ultima săptămână din lună nedumerind localnicii. Alarma va avea şapte melodii, în memoria celebrelor ceasuri de la sârbi de care cu toţii ne aducem aminte cu aceeaşi plăcere cu care rememorăm gustul alunelor din RFG.
 Sibienilor care vor prefera să strâmbe din nas, fiind fierţi pe tradiţional, municipalitatea le reaminteşte că pot admira absolut gratuit şi fără grabă locul unde a locuit cândva ceasornicul din faţa magazinului Dumbrava. Nostalgicii fără leac au la dispoziţie ceasul de la Biserica Evanghelică, orologiu pare-se cel puţin la fel de punctual. Toate aceste măsuri vor fi puse în practică în prima zi din aprilie. 


Soluţii de faţadă


Constatând că amenzile pentru faţadele neîngrijite nu mai sperie pe nimeni, Primăria Sibiu a decis să schimbe foaia şi vrea să organizeze Summit-uri măcar o dată pe an. Astfel, faţadele neprietenoase pot fi învelite şi ferite de privirile unor turişti obişnuiţi să scapere mirări când simt că ceva le-ar putea cădea în cap. Până atunci însă, reprezentanţii municipalităţii anunţă că pe proprietarii care se încăpăţânează să nu-şi renoveze faţadele îi aşteaptă vremuri grele. Aceştia s-ar putea trezi cu ferestrele astupate, fie cu plăci de OSB, fie cu o tablă specială, mult mai rezistentă la intemperii, produsă după reţetă secretă într-un atelier în  suburbiile din Johannesburg. În cazurile grave, dacă se încearcă în mod repetat îndepărtarea acestora de la geamuri, Primăria ar putea merge şi mai departe, ferestrele recidiviştilor putând fi chiar umplute cu cărămizi, opţional BCA-uri şi zidite cu ajutorul persoanelor obligate să presteze muncă în folosul comunităţii.  
Pentru echitate şi cealaltă jumătate de pahar, Primăria s-a gândit şi la persoanele care şi-au renovat faţadele, semn că au înţeles cât de important e ca turiştii şi localnicii să nu mai fie înghesuiţi prin tuneluri de lemn. Tuneluri pentru care apropo: ştiţi de câte ori porneşte drujba în pădure? Aceste persoane vor fi recompensate cu vouchere valabile pe orice firmă de taxi, vreme de şase luni. De asemenea, tot pentru aceste persoane responsabile şi înzestrate cu simţ civic, Primăria a pregătit o tombolă cu abonamente gratuite la Baia Neptun unde norocoşii vor putea merge însoţiţi de încă o persoană, recomandabil una de sex opus. Atenţie însă: pe perioada valabilităţii abonamentului persoana însoţitoare trebuie să fie aceeaşi, statornicia fiind de preferat oricăror alte impulsuri de natură să aducă atingere seriozităţii care trebuie să caracterizeze o societate - nu-i aşa? - curată. 


Leac pentru pene


E greu să fii sibian şi să nu fi observat cât s-au îndesit penele de curent în ultima vreme. Pentru a nu se îndesi şi pe viitor, autorităţile au găsit o soluţie nu tocmai confortabilă, însă extrem de eficientă. Sibienii vor fi deconectaţi câteva ore pe zi de la reţeaua electrică pentru lucrări de reparaţii extinse. În cazurile severe, acolo unde reţeaua e foarte veche, poate chiar mai veche decât povesteşte slova arhivei, întreruperile pot dura şi mai mult, însă fără o verificare la faţa locului nu poate fi făcută, deocamdată, o estimare referitoare la durată. Autorităţile promit că, oricât de grav ar fi, sibienii nu vor rămâne mai mult de două - trei zile fără curent şi amintesc că nu toţi ne-am născut cu curent în casă, precizând că, şi astăzi, unii au aşa ceva "decât" de la geamuri.
Pentru evitarea oricăror confuzii de apartament, îmbufnări de stradă ori răzmeriţe de palier, va fi întocmită o listă cu cartierele unde vor începe aceste lucrări la reţeaua electrică, aşa încât sibienii să poată afla din timp când trebuie să-i prindă intervenţia cu bateriile încărcate şi cam cât trebuie să reziste. Mai ales că - se ştie - sibianul e destul de răbdător din fire şi nu se prea vede nicio lecuire.
Întrucât până acum, lucrările s-au făcut pompieristic, de aici încolo, Pirmăria pregăteşte o strategie nouă. Sunt notorii cazurile când o stradă era spartă de cei de la Apă Canal, să zicem, urma asfaltarea, apoi veneau cei de la Electrica şi-o spărgeau din nou. Altă asfaltare şi ce să vezi? Soseau cabliştii că au uitat să vâre nu-ş ce fibră optică. Pentru îndepărtarea acestor neajunsuri, când o stradă e spartă vor sosi echipe mixte cu reprezentanţi de la toate serviciile şi utilităţile. Demersul are şi un slogan pe măsură: "Vreţi o ţară ca afară? Înc-un pic şi n-o să doară!"
Din acest motiv, dacă tot se fac reparaţii la reţeaua electrică, de profitat vor profita şi cei de la gaze. Astfel, concomitent pot avea loc şi întreruperi de gaze, însă acestea nu vor dura mai mult decât au durat şi cu alte ocazii. Autorităţile promit că întreruperile vor merge perechi: gaz - curent sau curent - gaz. Mai mult, când aceste servicii vor fi sistate, apa potabilă nu va fi sub nicio formă oprită, avertizează cei de la Apă Canal. 
Unde parchezi! Eşti sigur?
Maşinile parcate neregulamentar nu au fost nici ele uitate. Fiindcă nici măcar poliţia nu poate ignora zilnic câte maşini pot parca aiurea unii şoferi, a fost identificată o nouă măsură: ridicarea maşinii va costa între un sfert şi o treime din valoarea de achiziţie a autoturismului. De asemenea, recuperarea maşinii nu va putea fi făcută decât după cel puţin o lună de la data când şoferul a fost înştiinţat în scris că maşina i-a fost ridicată. Totuşi, sunt şi veşti bune: tariful pentru depozitarea maşinii a fost redus de la 120 la 95 de lei, ceea ce înseamnă o economie substanţială, poate chiar contravaloarea unui miel de Paşti, pentru familia împricinatului. 


(Le)ac de cojocul şpăgii din spitale


Şpaga din spitale alt subiect de care, spre deosebire de unii medici,  autorităţile nici nu mai vor să audă. Iar ca să vină de hac acestui obicei devenit tradiţional, autorităţile anunţă că, într-o primă fază, şpaga va mai fi îngăduită doar o dată pe săptămână. Un afiş vizibil va îndemna fără echivoc la intrarea pe secţii: "Vrei să dai? Dă-o, azi e voie!" Dacă nici aşa flagelul nu îşi va mai pierde din consistenţă, persoana internată care va fi prinsă oferind şpagă va fi dată pe mâna unor medici fără studii de care nu ducem, iată, lipsă. Autorităţile cred că atunci când cineva cu o durere cruntă de măsea ajunge la un cardiolog fost taximetrist se va gândi de două ori dacă merită să mai ofere şpagă. La fel, o gravidă, de pildă, nimerită la un pediatru fost faianţar probabil că nici n-o să vrea să mai audă de şpagă. 
În plus, pacienţii care petrec cel puţin o săptămână în spital şi nu dau nimic, nici măcar la asistente, vor fi premiaţi şi felicitaţi în cadrul unei şedinţe organizate săptămânal în curtea spitalului, în prezenţa familiilor celor internaţi, a vecinilor şi a presei. Pe holurile spitalelor vor fi afişate fotografii înrămate cu "Pacientul Săptămânii".


Click şi la salon: tatuaje gratis


Toate aceste măsuri vor fi anunţate pe pagina oficială a instituţiei unde merită să intraţi: Primăria Sibiu anunţă că persoanele care o accesează de cel puţin 150 de ori la 1 aprilie vor primi un voucher în valoare de 150 de lei, valabil la toate chioşcurile din Obor, dar şi la Ocna Sibiului unde noul sezon stă să-nceapă. La 1.000 de accesări, valoarea voucherului va creşte la 1.000 de lei. Opţional, voucherul poate fi utilizat şi la un salon de tatuaje, însă modelul ales trebuie să fie reprezentativ pentru Sibiu, astfel încât cine vede tatuajul să realizeze ad-hoc că are în faţă o persoană neaoşă, mândră că e din Sibiu. Pe surse, am aflat că Cibinul e una din variantele agreate de Primărie, iar pentru graşi lacul lui Binder. Unde mai pui că sunt şanse extrem de reduse ca cineva să mai aibă tatuate astfel de repere semnificative pentru un oraş ca Sibiul. 
Întrebat despre aceste măsuri, fostul primar al Sibiului, prof. Klaus Iohannis, a declarat că în mare le susţine şi că e de acord, dar rămâne ca şi sibienii să manifeste şi ei puţină înţelegere. "În linii mari, sunt aproape hotărât să le susţin. Vă voi anunţa în cel mai scurt timp la ce decizie am ajuns", a precizat şeful statului.  
.......................

comentarii
2 comentarii

Haha pacaleala de 1 aprilie ;)
Pacalici
01.04.2019 00:42
Sustin opinia lui pacalici! Cred că este vorba despre o pură păcăleală.
@pacalici
01.04.2019 16:05
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Lansare proiect Cod SMIS 126210

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia