logo
Prima probă la Evaluarea Națională. Ce subiecte au primit elevii!
Ana Maria MĂTUŞOIU
4302 vizualizari
Prima probă la Evaluarea Națională. Ce subiecte au primit elevii!

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a a debutat luni, cu proba la Română. În județul Sibiu, 2.616 candidați au susținut proba între orele 9-11. La ieșirea din sală mulți dintre ei au mărturisit că subiectele au fost accesibile. Candidații au primit poezia „Ploaia” de Magda Isanos și au avut de alcătuit o compunere liberă despre o întâmplare la o competiție sportivă. 

 

Peste 2.600 de elevi din județul Sibiu s-au prezentat, luni, la proba scrisă la limba și literatura română. „Prezența în prima zi de examen a fost următoarea: 2.616 prezenți și 251 de absenți. Niciun eliminat nu a fost înregistrat la această probă scrisă”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. În unitățile de învățămant din județul Sibiu s-au înscris la acest examen 2.867 elevi, care sunt programați să susțină Evaluarea Națională în 93 de centre de examen. „La nivelul județului Sibiu s-a stabilit un centru zonal de evaluare”, mai transmite IȘJ Sibiu. 

Ce le-a picat elevilor
 

Elevii au avut acces în sălile de clasă în intervalul orar 8-8:30, iar proba s-a desfășurat între orele 9-11. La subiectul I a picat genul liric. Candidații au trebuit să rezolve șase cerințe pe marginea poeziei „Ploaia” și să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze aparteneța la genul liric a poeziei scrisă de Magda Isanos. La subiectul al II-lea, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. 

 

(foto: adevărul.ro)

 

  • „Subiectele au fost ușoare. Am avut genul liric la primul subiect și la al doilea am avut de scris despre o întâmplare într-o competiție sportivă. Mă aștept la o notă de peste 9”, a spus Iulia, elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. 

La o notă mare se așteaptă și o altă elevă de la CN „Gheoghe Lazăr”.

  • „Cred că subiectele au fost chiar ok. M-am descurcat destul de bine și mă aștept să iau peste 9.50”, a spus o altă elevă de la CNGL.

Și Mihai, absolvent de gimnaziu la „Lazăr” spune că subiectele au fost ușoare și este încrezător că va obține o notă de peste 9.50.

  • „A fost ușor. Am primit genul liric și mă bucur, a fost ușor. Am reușit să rezolv toate subiectele, nu m-a pus niciunul în dificultate”, a spus Mihai, care se așteaptă la o notă de peste 9.50. 

În curtea școlii s-au strâns și părinții celor care au susținut proba la Română, cuprinși de emoții.

  • „Mă aștept la note bune, copiii sunt foarte bine pregătiți. Au fost două clase foarte bune, s-au pregătit din timp, sperăm să fie totul bine și să ajungă acolo unde își doresc. Consider că este cea mai importantă treaptă, pentru că este singurul examen pe care nu poți să-l dai de două ori. Este un moment important din viața lor și sunt convinsă că ei conștientizează acest lucru la maxim”, a Nicoleta Mihalescu, mama unui elev.

 

Profesor: „Subiectele au fost de nivel mediu”

Subiectele primite de elevi la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale au respectat structura și cerințele variantei primite de candidații care au susținut sesiunea specială pentru olimpici, a spus, pentru Tribuna, Cameria Virca, profesor de Limba Română și director adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu. „Subiectele au fost de nivel mediu și au respectat tiparul variantei date la sesiunea specială pentru olimpici. Cerințele au fost aceleași, doar pe un alt text suport. Copiii care au făcut varianta din sesiunea specială nu ar fi putut să întâmpine niciun fel de dificultate. La nivelul funcțiilor sintactice și al valorilor morfologice nu a fost niciun fel de problemă, nu au fost încurcați nici cu subordonate la sintaxa frazei. La subiectul doi au avut de povestit o întâmplare petrecută în timpul unei întreceri sportive. Au schimbat tematica, în rest au fost aceleași cerințe. Nu au fost cerințe dificile, dar față de anul trecut au crescut punctajele. 16 puncte pe subiect de operă lirică, iar anul trecut erau numai 12 puncte. Se pune mai mult accent pe partea de redactare și pe partea de argumentare a unui text la prima vedere”, a explicat prof. Camelia Virca. 

Evaluarea Națională continuă miercuri, 21 iunie, cu proba scrisă la Matematică. Joi, 22 iunie, se desfăşoară proba la Limba şi Literatura Maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16, iar până la ora 20 candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Ministerul Educaţiei a alocat trei zile recorectării lucrărilor, 27-29 iunie, astfel că rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 30 iunie.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia