logo
Prezenţe sibiene la Salonul Hunedorean al Cărţii de la Deva
Prezenţe sibiene la Salonul Hunedorean al Cărţii de la Deva

 

Mânuitorii condeiului, păstorind cuvântul măiestrit, trăiesc emoția întâlnirii cu cititorii lor la diferite târguri de carte, evenimente solare ale unei inedite transhumanțe culturale în toate țările cu o civilizație în plin progres. Evenimentul unui recent dialog al autorilor și editorilor cu cititorii într-un veritabil Templu al cărților a fost organizat, conform tradiției, de Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” și Deva-Mall. În perioada 18-21 octombrie 2017, la Salonul hunedorean al cărții de la Deva, ajuns la ediția a XVIII-a, au participat trei edituri din Sibiu: Editura Universității „Lucian Blaga”, Editura CronoLogia Sibiu și Editura Karpaty Music.

Nu mică ne-a fost bucuria și surpriza de a fi împreună la Salonul hunedorean al cărții cu ocazia lansării mai multor volume publicate în acest an de Editura CronoLogia din Sibiu. Înainte de toate a fost prezentate două volume publicate de Maria-Daniela Pănăzan: Poezia religioasă românească. O istorie comentată și Poezia lui Dumitru Ichim. Eseu monografic (volum distins cu Marele Premiu pentru exegeză critică la Concursul Național de Poezie Religioasă „Credo”), despre care au vorbit prof. Monica Grosu, critic și istoric literar, conf. univ. dr. Anca Sîrghie, care a scris de altfel și prefața volumului dedicat preotului-poet Dumitru Ichim, și de scriitorul Constantin Stancu. Au fost prezentate apoi volumele scriitorilor hunedoreni Radu Igna (Hațeg. Vremuri și oameni, fapte și mărturii, Vocația culturală a Hațegului) și Constantin Stancu (Arhivele de la Hațeg, Monografii, legende și vivisecții). Monica Grosu și Constantin Stancu au vorbit despre alte două cărți remarcabile: Proza lui Ioan Popa. Studii critice (volum colectiv) și Filigrane caroline. Antologie aniversară, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România la 10 ani (autoare: Maria-Daniela Pănăzan și Monica Grosu). De asemenea, Radu Igna și Constantin Stancu au prezentat volumul de versuri Spre Aleph al poetului Raul Constantinescu. Directorul editurii CronoLogia, scriitoarea Maria-Daniela Pănăzan, a realizat prezentarea cărții de debut a unei tinere din Sibiu, Izabela Vasile Țuluș, volum intitulat Șoaptele tăcerii.

Buna conlucrare interjudețeană explică și faptul că unor scriitori sibieni li s-a oferit șansa de a-și prezenta cărțile proaspăt tipărite și la alte edituri. În generosul spațiu al Salonului hunedorean de la Deva Maal, et. III, în Salle d'or a avut loc în 19 octombrie a.c., cu începere de la ora 16.00  lansarea unor noi volume de literatură, eveniment găzduit de  cunoscuta Editură Călăuza v.b., patronată de poeta Mariana Pândaru Bârgău. Alături de scriitori hunedoreni, au fost invitate să-și prezinte volumele recent publicate și două autoare sosite de la Sibiu, bucuroase și de data aceasta să dialogheze cu iubitorii de beletristică din Deva.

     Scriitoarea Anca Sîrghie, membră a Uniunii Scriitorilor din România, care i-a acordat Premiul "Octavian Goga" pentru cartea Lucian Blaga și ultima lui muză, 2015, (lansată și la Cenaclul  Societății scriitorilor din Deva!) este cunoscută ca autoare a peste 40 de volume, fie ca unic autor, fie ca prefațator, îngrijitor de ediție sau semnând în volume colective și redactând cursuri universitare pentru studenții domniei sale de la Sibiu. Cartea recentă,  intitulată America visului românesc și apărută la Editura D*A*S* din Sibiu, este rodul unui dialog purtat mai bine de 15 ani cu comunitățile diasporei noastre din SUA și Canada, cuprinzând într-o structură compozită atât reportaje și interviuri, cât și recenzii de carte sau studii aplicate, ce,  prin varietatea lor, mențin trează curiozitatea cititorilor.Imaginile care ilustrează evenimentele relatate sporesc farmecul întâlnirii cu o lume îndepărtată geografic, dar legată prin liane puternice de spiritualitatea și tradițiile culturale ale țării mamă.

Autoare a șase romane, trei plachete de poezie și o piesă de teatru, create în ultimii 16 ani, Adi Travadi este o scriitoare prolifică, preocupată să abordeze probleme existențiale și ale actualității românești. De origine ucraineană, dar având sânge  polonez prin tată și finlandez prin mamă, ea s-a stabilit în România la vârsta de 21 de ani, când s-a căsătorit cu un diplomat român. De atunci a îndrăgit țara de adopție cu tradițiile și literatura ei și a început să scrie numai în limba română, cum dovedește și recentul volum de poezii Florile iernii. Gânduri la ore nocturne, publicat recent la Editura D*A*S* din Sibiu. Versurile sunt susținute în mod ingenios și de ilustrațiile grafice, realizate de Mihaela Bianca Stiniguță, ale cărei creații au fost inspirate de fiecare poezie în parte. Recitalul actriței Isabela Hașa a fost o fereastră ce se deschide spre creația poetică a autoarei, care nu a ezitat să mărturisească fără rezerve că “este jumătate poloneză și jumătate finlandeză prin obârșie, dar 100% româncă prin dragostea cu care a studiat literatura poporului nostru.” Cititorii urbei se vor putea reîntâlni cu cele două scriitoare sibience la Societatea scriitorilor din Deva, care va organiza în 2 decembrie 2017 o reuniune bogată consacrată exclusiv lor, cu un program ce se anunță de pe acum inedit.

Am remarcat între sibienii prezenți la mai multe lansări de carte și pe poeții sibieni Ion Stopiță și George Precup.

Salonul din acest an a înregistrat o cifră record de 119 edituri prezente, sosite din toată țara și chiar din Republica Moldova sau Anglia. Cărțile pe suport de hârtie au fost secondate de documente audio-video, gata să răspundă gustului cititorilor de toate vârstele și variatelor preferințe tematice. Așa cum am constatat și în edițiile precedente, la Deva s-a format un public avizat, iubitor al calității cărților și care s-a bucurat de șansa de a se întâlni cu personalități de valoare ale culturii române. Copiii ciclului primar din localitate s-au prezentat în 26 octombrie 2017 la Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva, întrecându-se pentru Trofeul Micului Cititor, concurs ajuns la a XXXVII-a ediție. Participanții la concurs sunt elevii celor mai prestigioase unități școlare din Deva, care urmăresc drumul cărții de la manuscris la volumul așezat pe raftul bibliotecii și al librăriei. Este și aceasta o modalitate eficientă de a cultiva gustul estetic al cititorilor de la o vârstă fragedă, cum ne-a asigurat Ioan Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva.

Anca Sîrghie

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia