logo
Preţuri de Bucureşti pentru apartamentele din Sibiu. Scumpirea creditelor poate ieftini locuinţele
Dragoş BAKO
4497 vizualizari
Preţuri de Bucureşti pentru apartamentele din Sibiu. Scumpirea creditelor poate ieftini locuinţele
Marile oraşe din România au înregistrat în ultimii doi ani creşteri semnificative ale preţurilor apartamentelor. Sibiul se află printre locurile în care plăteşti o mică avere pentru a-ţi cumpăra o locuinţă, indiferent dacă ea se află într-un bloc nou sau unul construit înainte de Revoluţie. Dacă în trecut Bucureştiul conducea în clasamentul apartamentelor cu cel mai mare preţ din România, Capitala a fost detronată de Cluj-Napoca, unde metrul pătrat al unei locuinţe ajunge şi la 1500 de euro. La Sibiu, preţurile au crescut în ultimii ani în medie cu 25% şi, încetul cu încetul, s-au apropiat de cele practicate pe piaţa imobiliară din Bucureşti.

Scăderea ofertei de locuinţe, existenţa unei pieţe a muncii crescânde şi, nu în ultimul rând, comportamentul speculativ al unor agenţi imobiliari au dus la explozia preţurilor pentru apartamentele din Sibiu.

 

De la 750 de euro/mp la peste 1000

 

După explozia preţurilor din perioada crizei economice, a urmat o revenire la normalitate, astfel că în 2012-2013 s-a ajuns la un nivel acceptabil. În acea perioadă, pentru un metru pătrat util vânzătorii cereau între 650-750 euro, în funcţie de gradul de finisare la care se preda locuinţa. Azi, un metru pătrat se vinde la Sibiu şi cu 1000 de euro sau chiar mai mult, preţurile ajungând de multe ori la nivelul celor practicate în Bucureşti. Încetul cu încetul, sumele pretinse pentru garsoniere şi apartamente s-au mărit, iar de la începutul lui 2016 până în prezent locuinţele s-au scumpit într-un ritm accelerat, ajungându-se azi la o creştere în medie cu 25% faţă de 2013, ceea ce înseamnă că ne-am întors la nivelul anilor 2007-2008, perioada „boom-ului imobiliar”.

Dacă în trecut scumpirile vizau doar construcţiile noi, acum preţurile s-au egalizat. Folclorul urban vorbeşte despre materiale de proastă calitate şi lucru de mântuială în cazul unora dintre blocurile nou construite, aşa că mulţi s-au reorientat către apartamente din clădiri vechi, ceea ce a dus la aprecierea valorii acestora din urmă. Un apartament decomandat, cu două camere, care se vindea în 2013 cu 36.000 de euro, într-un bloc vechi, costă azi 45.000 de euro, fiind mai scump cu 25 de procente. Preţul este influenţat de zonă, etaj şi starea locuinţei (dacă aceasta beneficiază de îmbunătăţiri, preţul creşte semnificativ).

 

Două pieţe imobiliare

 

Scumpirea apartamentelor e influenţată de mai mulţi factori. Putem vorbi despre o scădere a ofertei şi o creştere a cererii,  mecanism care duce invariabil la scumpire. Creşterea cererii vine şi pe fondul numărului mare de tineri angajaţi la companiile deschise în Sibiu, tineri care vor să îşi achiziţioneze propria locuinţă. De cealaltă parte a acestui mecanism natural întâlnim comportamentul speculativ al unor agenţi imobiliari, care afişează preţuri mai mari cu 5-7 procente decât cel pretins de proprietar. Intermediarii practică aceste adaosuri atât pentru a-şi asigura un câştig cât mai mare, cât şi pentru a beneficia de o marjă de negociere, care îi va da cumpărătorului sentimentul că a reuşit să obţină o reducere substanţială. Totuşi, în condiţiile în care la un apartament pe care proprietarul este dispus să îl vândă cu 40.000 de euro, agenţia imobiliară adaugă 4000 de euro avem de-a face cu creştere artificială a preţurilor, ce generează imaginea unei pieţe care a explodat. Urmărind în paralel site-urile specializate în vânzarea de locuinţe, veţi găsi acelaşi apartament ofertat la preţuri ce diferă în funcţie de agenţie, cu 5-7 procente.

 

Chiria revine pe cai mari

 

În perioada în care preţurile garsonierelor şi apartamentelor coborâseră la un nivel acceptabil, mulţi tineri preferau să-şi contracteze un credit şi să-şi achiziţioneze propria locuinţă, în loc să plătească o chirie lunară ce depăşea de multe ori nivelul ratei. Evoluţia din ultima vreme de pe piaţa imobiliară i-a determinat însă pe mulţi să reevalueze situaţia. Ana şi Emanuel sunt doi tineri, care au dorit să facă un împrumut la bancă, prin programul „Prima Casă”, pentru a-şi cumpăra un apartament cu două camere: „Am mers la bancă, ne-am interesat, ni s-a făcut un scoring şi ni s-a spus că putem împrumuta în jur de 42.000 de euro. Am tot căutat un apartament cu două camere, decent, însă nu am găsit nimic sub 45.000 de euro. Dacă mai adăugăm şi cheltuielile pentru mobilă, electrocasnice şi eventuale mici finisaje, ajungem la un preţ pe care nu ni-l putem permite. Mai e şi avansul care, chiar dacă nu e mare, tot înseamnă ceva. În condiţiile actuale, preferăm să rămânem în chirie şi să aşteptăm să scadă preţurile pentru că acum nu rentează să cumperi”, spune tânăra.

 

Euro mai scump, rate mai mari. Se prăbuşeşte piaţa?

 

Creşterea cursului monedei europene, a indicelui ROBOR (care generează mărirea ratelor creditelor imobiliare) şi înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor de către bănci ar trebui să ducă, în mod normal, la o ieftinire a locuinţelor, pe fondul scăderii cererii. Diminuarea fondurilor pentru programul „Prima Casă” şi teama oamenilor de a contracta credite, care se pot scumpi de la o lună la alta, vor face ca nivelul tranzacţiilor imobiliare să scadă, ceea ce potrivit mecanismelor economice fireşti ar trebui să ducă implicit la ieftinirea locuinţelor. Când vine vorba de previziuni, agenţii imobiliari sunt precauţi şi nu vor să se lanseze în pronosticuri. „Există motive care ne îndreptăţesc să credem că preţurile vor rămâne la nivelul de acum, dar sunt şi unele argumente ce susţin o scădere a preţurilor. Într-adevăr, numărul vânzărilor a scăzut faţă de acum doi ani de exemplu, dar, pe de altă parte sunt mulţi care cumpără cu banii jos. Aş spune că în acest moment piaţa imobiliară este atipică şi ne putem aştepta la orice”, explică Radu, un agent imobiliar cu experienţă.

Punând cap la cap toţi factorii, care ar putea influenţa evoluţia preţului de pe piaţa imobiliară, am putea spune că există premisele unei ieftiniri în acest an. De aceeaşi părere este şi consultantul financiar Adrian Benţa, care a explicat recent pentru www.a1.ro că „Se încearcă perpetuarea unei bule imobiliare speculative. Bula intervine în momentul în care preţurile urcă foarte mult, bazat pe faptul că cererea este foarte mare. Există câteva semne clare care arată că preţurile ar trebuie să scadă. Eu mă aştept ca numărul de cumpărători să fie mai mic în 2018 pentru că se îngreunează condiţiile de creditare, ratele şi Robor sunt în creştere, Prima Casă se transformă într-un program social.”

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia