logo
Preşedintele Academiei Române va prelua prerogativele înainte de sărbătoarea Marelui Mucenic Gheorghe
Adrian POPESCU
1010 vizualizari
Preşedintele Academiei Române va prelua prerogativele înainte de sărbătoarea Marelui Mucenic Gheorghe

La o zi după Adunarea Generală a celui mai important for ştiinţific din România, când academicienii au marcat împlinirea a 152 de ani de la înfiinţarea Academiei Ro­mâne (n.n. context în care aca­demicienii Cristian Hera, Dan Berindei şi Eugen Simion au reiterat date despre menirea instituţiei şi despre personalităţile elitei academice româneşti) A.R. şi-a ales noul preşedinte, în persoana acad. Ioan-Aurel Pop (care a obţinut 86 de voturi). Aşa cum se ştie mandatul de preşe­dinte al Academiei Române are o durată de patru ani, dar un membru titular poate deţine această funcţie şi pe durata a opt ani. Acade­mi­cianul Ioan-Aurel Pop este suc­cesorul acad. Cristian Hera care a deţinut funcţia de preşedinte interimar din data de 24 dec. 2017, când preşedintele Academiei Ro­mâne, Ionel Valentin Vlad, (preşe­dinte în exerciţiu) a murit în urma unei îndelungi suferinţe. Acade­micianul Ioan-Aurel Pop  va prelua  prerogativele A.R. cu trei zile înain­tea unei mari sărbători creştine dedicate "Purtătorului de biruinţă, Mare Mucenic Gheorghe". În a­ceeaşi zi vor avea loc alegerile pentru celelalte funcţii din Biroul de Prezidiu ( patru vicepreşedinţi şi un secretar general). Ulterior vom afla şi cine va conduce Institutul de Cercetări Socio-Umane de la Sibiu.

Un CV de invidiat

Academicianul Ioan-Aurel Pop are 63 de ani. Este istoric de profesie, fiind absolventul Facul­tăţii de Istorie şi Filosofie a Uni­versităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A atras atenţia me­diului academic prin teza sa de doctorat intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI". Vorbeşte fluent franceza, engleza, italiana, germana şi maghiara. Aca­demicianul are un CV de invidiat. A fost distins cu "Premiul George Bariţiu" al Academiei Române (1991), a primit "Premiul de excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni" (2011) şi "Premiul Media de Excelenţă", din partea ziarului "Gazeta de Cluj" (2011). De asemenea, a fost distins cu "Or­dinul Meritul Cultural în grad de Cavaler" din partea Preşedintelui României (2010), dar şi cu "Ordi­nul de Onoare" din partea Preşe­dintelui Republicii Moldova (2010). A primit Medalia "Crucea Tran­silvană" din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Săla­jului (2014). A mai primit titlul de "Comandor al Ordinului Militar de România" (2014) şi "Ordinul Naţio­nal - Steaua României" în grad de Cavaler (2015)". De Sibiu îl leagă amintiri frumoase, căci aici a primit Medalia "Crucea Şaguniană pentru laici" din partea Mitropoliei Ardea­lului. La cele enumerate se cade să mai menţionăm că a mai primit Diploma "Meritul Academic" din partea Academiei Române (2015), Medalia "Crucea Nordului pentru mireni" din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2016), Ordinul "Palmes Academiques" în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) dar şi Ordinul "Steaua Italiei", în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

 

comentarii
3 comentarii

Un tzaran de pe langa Cluj.Are o larga recunoastere judetzeana ...Pe plan extern , doar de la 2 entitatzi gen spiru haret (harry spirochet ! ) cu ordine ( ! ) si medalii la kilogram, la metru cub...
Ciocoii vechi. Si noi.
16.04.2018 15:33
INAINTE DE MARELE MUCENIC GHEORGHE !”Zici ca-i popa care, nu-i asa, VREDNIC ESTE !!!
16.04.2018 17:59
Aflam in ultimul moment ca si-a pastrat si functia de rector UBB Cluj !
trotineta cu girofar
16.04.2018 18:04
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia