Tribuna
„Poliţist pentru o zi” – o altfel de „oră deschisă” pentru elevii avrigeni
Dan FRÂNCU
1953 vizualizari
„Poliţist pentru o zi” – o altfel de „oră deschisă” pentru elevii avrigeni

La Avrig, Ziua Mondială a Asistenţei Sociale (22 martie) şi Ziua Poliţiei Române (25 martie) au fost sărbătorite împreună joi, prin acţiunea denumită generic „Poliţist pentru o zi”, desfăşurată la Sala „Pavilion” a Casei de Cultură a oraşului. Elevi din clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a de la toate instituţiile de învăţământ de pe raza administrativ teritorială a oraşului Avrig, alături de cadre didactice au avut parte de o lecţie deschisă specială, profesorii fiind, de această dată, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, ai Serviciului Public pentru Asistenţă Socială Avrig şi poliţişti de la diverse servicii, structuri şi compartimente.

Pentru mai bine de două ore, adolescenţii au avut prilejul de a afla de la reprezentanţii diverse lor instituţii implicate în proiect informaţii complexe şi deosebit de interesante referitoare la subiecte de actualitate, cum ar fi delicvenţa juvenilă, comportamentul deviant, absenteismul şi abandonul şcolar, violenţa în cadrul instituţiilor de învăţământ, rolul şi rostul poliţiştilor etc. Folosindu-se de diverse mijloace de prezentare, agentul Alexandra Gemănaru (Poliţia oraşului Avrig), inspectorul Diana Gafton (Serviciul Public de Asistenţă Socială Avrig), viceprimarul Avrigului, Ramona Florea, inspector Constantin Petre (şef Poliţia Locală Avrig), pr. Vasile Gafton (protopopul ortodox al Avrigului), au arătat elevilor aspecte deosebit de importante legate de temele principale ale întâlnirii, fiecare dintre vorbitori făcând referire la acestea prin particularizare, în funcţie de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

Despre circulaţia pe drumurile publice

O altă temă a întâlnirii a fost circulaţia pe drumurile publice. Subinspectorul Ionuţ Dragoş Natea (Serviciul de Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu) a prezentat celor prezenţi câteva din cele mai importante reguli de circulaţie, accentul deosebit fiind pus pe regulile la care trebuie să se supună pietonii şi bicicliştii. Prin expunerea unor fotografii şi a unor scurte filme, reprezentantul Poliţiei a exemplificat marile greşeli făcute de unii participanţi la trafic şi a explicat, de fiecare dată, ce conduită trebuia adoptată pentru a nu se ajunge la acestea. Cum era şi normal, a fost atins şi subiectul consumului de băuturi alcoolice în rândul şoferilor care circulă pe drumurile publice, exemplele prezentate fiind cu adevărat inspirate, astfel încât informaţiile să fie reţinute şi înţelese cât mai bine.

Fascinaţi de echipamentul angajaţilor SAS

O altă parte importantă a activităţii de joi a fost rezervată prezentării susţinută de Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. O grupă de poliţişti din cadrul acestui serviciu s-a prezentat la întâlnirea cu elevii avrigeni pentru a le arăta acestora o parte a armamentului şi echipamentului folosite în timpul activităţii zilnice. Copiii au aflat care e rolul acestui serviciu, din ce se compune uniforma unui poliţist SAS, cum funcţionează şi în ce condiţii se folosesc armele şi celelalte echipamente din dotare etc.

Premii şi legitimaţii de „poliţist pentru o zi”

Având în vedere caracterul deschis al întâlnirii, pe tot parcursul acesteia au existat momente în care dialogul a avut un rol important, fiecare rospuns corect dat de adoloscenţi fiind premiat cu mici cadouri. În plus, la finalul întâlnirii, toţi elevii au fost invitaţi să completeze un chestionar (primit la intrarea în sală, alături de un caiet, o legitimaţie de poliţist pentru o zi, boşuri şi diverşi fluturaşi cu informaţii utile), întrebările din acesta fiind inspirate din materialele prezentate pe parcursul întâlnirii. După o corectare rapidă, a urmat o tragere la sorţi iar norocoşii au primit diverse premii (jucării de dexteritate, invitaţii la spectacolele Teatrului GONG Sibiu, mingi de fotbal, sacoşe, rucsaci etc), oferite de sponsorii şi colaboratorii organizatorilor. Cei ce nu au avut noroc la tragerea la sorţi, au primit steguleţe cu tricolorul României şi pixuri.

Şeful Poliţiei oraşului Avrig, comisar Răzvan Prislopean, ne-a informat că acţiunea de joi a fost organizată împreună cu Primăria oraşului Avrig, Serviciul Public de Asistenţă Socială Avrig, Poliţia Locală Avrig, cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale, a Serviciului Poliţiei Rutiere şi a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu.

 


comentarii
1 comentarii

FilatAsced
25.03.2018 19:34
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia