logo
spartan
Plimbarea câinilor fără lesă, interzisă: 100 de plăcuțe de avertizare și amenzi de 300 lei
Sorana MAIER
8739 vizualizari
Plimbarea câinilor fără lesă, interzisă: 100 de plăcuțe de avertizare și amenzi de 300 lei

Primăria Sibiu va monta 100 de plăcuțe care avertizează faptul că în Sibiu este interzisă plimbarea câinilor fără lesă, iar plăcuțele vor fi montate în parcurile și zonele verzi din oraș.

Administrația a lansat licitația publică pentru realizarea și montajul plăcuțelor de informare cu privire la obligația proprietarilor de animale de companie de a nu permite accesul câinilor fără lesă, în zonele verzi de pe raza Municipiului Sibiu.
Plăcuțele vor fi montate pe stâlpi și vor fi realizate din aluminiu compozit și inscripționate cu materiale care să reziste la intemperii.
”Se va acorda garanție pe o perioadă de 24 de luni pentru panourile montate, cu privire la rezistența acestora la factori mecanici și climatici, inclusiv pentru materialele folosite, astfel încât să asigure o bună vizibilitate și rezistență în timp”, se arată în caietul de sarcini.


Amenzi între 200 și 300 lei

Hotărârea de Consiliu Local nr. 210 din 2001, cu modificările aduse ulterior, prevede faptul că plimbarea câinilor fără botniţă, lesă şi carnet de sănătate este interzisă și se sancționează cu amendă între 200 și 300 de lei.
Aceeași lege prevede că nu se admite intrarea cu câini în instituţiile publice, magazine, pieţele de desfacere a produselor agroalimentare, ştranduri, grădini publice, stadioane, iar  persoanele fizice şi juridice care deţin câini cu vârsta mai mare de 6 luni sunt obligate să-i
declare în vederea stabilirii taxei , la Primăria Municipiului Sibiu. 
”Vaccinarea va fi atestată prin carnetul de sănătate pe care deţinătorul îl va prezența
organelor de control”, arată HCL 210.

 

Câinii periculoși, reguli stricte

Legilația națională prevede reguli stricte și pentru proprietarii de câini periculoşi, care sunt obligaţi să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română (AChR), iar la sediul de poliţie în raza căruia sunt deţinute animalele trebuie să depună o copie a adeverinţei eliberate de această autoritate. 

© În imagine, un câine de talie mare, lăsat liber în centrul Sibiului.

Legea spune că proprietarii trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere care să includă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinarii antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale in vigoare;  efectuarea sterilizării câinilor (în cazul celor de luptă şi de atac); existenţa unei asigurări de raspundere civilă pentru eventualele pagube produse (în cazul celor de luptă şi de atac).
Cine refuză să depună la poliţie aceste documente riscă amenzi între 500 şi 1.500 de lei. 
Şi pierderea sau moartea unui câine periculos trebuie anunţată la poliţie în cel mult 48 de ore. În caz contrar, proprietarul irscă amenzi între 100 şi 500 de lei. 
Câinii de luptă şi de atac au accesul interzis în localurile publice, mijloacele de transport in comun şi în alte locuri publice, potrivit OUG nr. 55/2002.
Exceptie fac doar drumurile publice şi căile de acces către acestea, însă proprietarii trebuie să le pună botniţă şi să-i ţină în zgardă şi lesă sau ham. Persoanele care încalcă aceste reguli riscă să primească amenzi cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei. 
Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sunt obligaţi să afişeze, acolo unde ţin animalele, o plăcuţă inscripţionată cu avertismentul "Câine periculos". Dacă nu fac asta, riscă amenzi între 500 si 1500 de lei.


comentarii
8 comentarii

Sunt destui caini periculosi care-s plimbati de stapani chiar prin centrul orasului.Nu am vazut niciodata vreunul cu botnita, iar unii nu au nici lesa. Daca vreun turist strain va fi muscat, va fi grav. Se va auzi departe.
Maigret
08.03.2018 16:08
dar daca sunt rasa mica?
nu mai e voie sa plimbi caini fara lesa
08.03.2018 17:43
,,,,punga si maturica ce mai facem cu ele?Le folosim noi personal,siasa nu sunt toalete prin parcuri si locuri pietonale.
gogu
08.03.2018 19:18
Sunt curios cum vor reactiona cei de la Muzeul Astra care tolereaza caiini cu si fara lesa.
Un cititor
08.03.2018 20:09
Maidanezii cu clema in ureche vor fi plimbati de catre angajatii primariei
Ham
08.03.2018 20:59
Intai trebuie sa oferi servicii si conditii, apoi impui taxe,reguli si restrictii!!
Ne adaptam tarilor civilizate doar din anumite puncte de vedere, adica taxe si amenzi! Intr-o tara civilizata sunt zone sau parcuri unde poti lasa cainii liberi, poti sa te deplasezi cu mijloace de transport in comun chiar daca esti cu animalul tau de companie, etc. Chiar si in restaurante cand te duci, vine ospataritia cu un vas cu apa si cateodata cainele primeste si ceva de mancare. Cu alte cuvinte cand soliciti taxe pentru animale, trebuie sa oferi si ceva la schimb!!! S-au investit o gramada de bani in niste dispozitive de unde te poti servi cu o punga pentru a strange excrementele animalelor dar nu am vazut niciodata o punga in ele, probabil trecatorii cred ca sunt pungi pentru sandwich-uri si dispar ca painea calda, sau pentru pungi nu mai sunt bani. #AstridFodor #RazvanPop #IoanaLeca #CorinaBokor #DorinNistor
Erich Schell
09.03.2018 00:12
ABERATII marca primaria Sibiu!!! Nu vor fi aplicate niciodata!!! E plin de caini fara lesa in Sub Arini...cei de la politia locala ii vad si se intorc cu spatele...isi continua linistiti plimbarea!!!
un sibian
09.03.2018 07:58
Primaria Sibiu se ocupa de cea mai mica dintre problemele legate de caini. In oras sunt gramada de caini fara stapan nesterilizati, nevaccinati, nedeparazitati pentru care asociatiile de protectia animalelor nu fac mai nimic sau mult prea putin(poate din lipsa de fonduri sau de oameni...) care se plimba de colo colo nestingheriti si flamanzi si alungati si cu diverse traume de la cat au fost alungati de oameni si primaria se leaga de plimbatul cainilor cu stapan. Daca primaria chiar vrea sa ia masuri in ceea ce priveste legislatia atunci ar trebui sa inceapa prin aplicarea prevederilor legale: adunarea cainilor fara stapan de pe strazi, obligarea stapanilor de caini metisi sa si-i sterilizeze, vaccineze etc.
Parerea mea e ca placutzele alea nu-si prea au rostul pana cainii fara stapan nu invata sa citeasca.... sunt curioasa pe cine va amenda primaria pentru cainii fara stapan care se plimba liberi pe unde vor: consiliul local? cei de la ecarisaj? se autoamendeaza? cumpara zgarzi/lese pt cainii fara stapan si li le pun la gat ca sa nu zica cineva ca aia se plimba fara lesa?
Referitor la taxa pe caine: n-am nimic impotriva s-o platesc, numai ca unii vom fi mai fraieri si vom plati iar altii n-o vor plati si NIMENI n-o sa verifice daca omul are sau nu caine cum nici acum NIMENI nu verifica daca proprietarii de caini si I-au microcipat, vaccinat, sterilizat....
concluzia: degeaba scrii frumos pe hartie cum ar trebui sa fie cand tu nu aplici nici legislatia existent.
florina
09.03.2018 08:43
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia