Tribuna
Picătura de carte: O minunată recuperare a satului sibian
Constantin NECULA
7549 vizualizari
Picătura de carte: O minunată recuperare a satului sibian

Valerie Deleanu, Armeni. Descoperirea satului, Editura ASTRA Museum, Sibiu, 2016, 300 pg. 
O carte entuziastă. Dincolo de orice fel de cuvinte, o minunată recuperare a satului sibian, cum puține avem în întreaga literatură română.

Cartea, dedicată de autor locuitorilor din Armeni care l-au convins să le iubească satul și lui Ioan Godea care l-a convins să iubească pe cei care iubesc satul, se descoperă drept un minunat jurnal al convertirii la ethosul satului românesc, necosmetizat, liniștit și luptător deopotrivă.

Tânăr profesor de istorie, ajuns prin scurt-circuite de sistem de la Galațiul primei repartiții la o neașteptată repatriere locală, Valerie Deleanu descoperă Armeniul cu prețiozitatea omului atent, lucid și autoironic. Este cosmosul ce-i lipsea din cunoaștere și de aceea îi dedică o epopee etnologică de mare calitate.

Nu știu ce iubesc mai mult la carte. Scriitura, relaxată și luminoasă, ideea ca atare, a jurnalului intim transferat spre cunoașterea noastră, cuprinzătoarele personaje ale vieții cotidiene, gazdele, copiii și colegii din școală, viața care palpită din toate colțurile vieții la țară? Înduioșător și fragil deopotrivă, sobru și luminos, textul exultă amintiri și provoacă la reflecție. Pentru tânăra generație de profesori care-și câștigă pâine la țară, cartea e o lecție deschisă de demnitate vocațională. Nimeni și nimic nu poate pune în umbră cultura personală și efortul vocațional de a fi exigent și comunicativ cu pruncii care, deveniți prietenii tăi, duc mai departe fărâma de lumină din tine.

O carte ce depășește evocările, cu mult. Finalul ei deschis către un orizont fără sfârșit, fotografiile ce o însoțesc și, mai ales, desenele copiilor care-o luminează descoperă o vocație care multora dintre noi ni s-a diluat. Orășeanul descoperitor de sat. Ca un exercițiu de navigare în univers, pasul făcut de Valerie Deleanu devine uriaș, unind lumile, aducând trecutul într-un prezent continuu, aproape liturgic.

Un exercițiu de admirație care merită tot respectul, o nervură din cultura satului ardelean care înflorește în universal. Poate că mai multe astfel de cărți ar schimba jena de a fi de la țară în mândria că satele noastre mai există. Că suntem generații recurente la ruralul sănătos din Ardeal.
Părintele Constantin

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA