Tribuna
Picasso, Matisse, Dali, Klimt, în "Expoziția anului", la Brukenthal
Picasso, Matisse, Dali, Klimt, în
În deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu invitați speciali şi cu participarea unui public numeros, în curtea Palatului Brukenthal din Piaţa Mare a Sibiului, a avut loc, în weekendul ce a trecut, vernisajul expoziției "Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt".

Expoziția este realizată în premieră la Sibiu și în România atât prin concept cât şi prin lucrările expuse, piese de rezistență din colecția avocatului George Șerban din București. Astfel, d evineri, în Cabinetul de Stampe al Muzeului Naţional Brukenthal, pot fi văzute 42 de lucrări de grafică și litografii semnate de cei patru mari artiști ai lumii.
În deschiderea evenimentului, curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Chituță, a declarat despre expoziţie că este "râvnită de mulți". "Am primit multe telefoane în ultimele zile de la multe instituții naționale. Și de data aceasta, Muzeul Național Brukenthal a realizat o premieră, o expoziție inedită cu lucrări de grafică și litografii, unele dintre ele ajungând astăzi la zeci de mii de euro. Deocamdată acesta este nivelul la noi, mai greu astăzi ca în România să vedem expusă o pictură semnată de Picasso. Nu voi spune acum lucruri despre suprarealism, cubism sau începuturile artei modern, le aflați ușor. Țin să vă spun că artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.Iar noi, aici, la Muzeu, investim și ne preocupăm de educație. Subliniez faptul că această expoziție a fost organizată exclusiv de Muzeul Național Brukenthal și de colecția George Șerban, sponsori fiind Casa de avocatură Șerban și Asociații. Acest eveniment nu se află pe Agenda culturală a Primăriei Sibiu și nici nu a fost finanțată de către o autoritate locală. Este încă o dovadă că iată se pot realiza lucruri minunate în Sibiu și prin parteneriat public-privat.”
În continuare, Octavian Saiu, reprezentantul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a spus despre expoziţie că este primul eveniment din cadrul Festivalului, şi că "sub acest nume generic, "Arta de a dărui" înseamnă arta de a iubi, și este un dar această expoziție pentru Sibiu. Este un dar pentru Sibiu și pentru miile de vizitatori ce vor trece pragul acestui muzeu.”
Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Hans Tischler s-a arătat extrem de bucuros că această expoziție poate fi organizată la Sibiu: ”Este minunat că iată în acest palat avem acum organizată o expoziție dedicată artei secolului XX. O expoziție ce adună patru mari nume valoroase ai artei din toate timpurile”
Avocatul George Șerban este pentru a două oară în acest an la Sibiu, după ce în luna aprilie a deschis la Muzeul Național Brukenthal expoziția de stampe japoneze – Kabuki. El a declarat că are în colecția sa atât lucrări semnate de artiști români cât și lucrări scumpe de grafică și litografii europene. "În spatial și biroul meu din București, în cei peste 600 de metri patraţi, am câteva sute de lucrări expuse. Acum, la invitația lui Alexandru Chituță am gândit și am realizat împreună această expoziție inedită cu lucrări pe care le-am achiziționat de la difirite case de licitații din lumea întreagă.”
În continuare, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal a afirmat faptul că ”instituția merge înainte cu evenimente importante. Avem o agenda bogată de evenimente foarte bune care se realizează de oamenii Muzeului pentru dumneavoastră. Bucurați-vă!”
Expoziția "Arta de a dărui" cuprinde nuduri semnate de Henri Matisse din seria "Blue", nuduri și studii semnate de Gustav Klimt, şase lucrări semnate Salvador Dali și lucrări de Pablo Picasso, multe dintre ele din Suita Vollard, realizate între 1930 şi 1937. (În 1930, Picasso a fost însărcinat să producă gravuri de către distribuitorul de artă și editorul Ambroise Vollard în schimbul picturilor lui Renoir și Cézanne).
Expoziția va putea fi vizitată până pe 31 august urmând ca ulterior să fie organizată şi la Muzeul din Bistrița, în cadrul programului "Axele Brukenthal". (D,C.)

Foto: Răzvan NEGRU


comentarii
2 comentarii

am vizitat expozitia, superb, in sfarsit si la Sibiu!
mult peste FITS!
superb
18.06.2019 10:17
din nou Chituta le da este nas celor care abonati la Primarie fac doar lucruri de cacat!

Felicitari!
Bravo
extraordinar
18.06.2019 12:18
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia