logo
Avrig
Marşul Lampioanelor, de Sfântul Martin
Dan FRÂNCU
4358 vizualizari
Marşul Lampioanelor, de Sfântul Martin
Peste 300 de copii, în marea lor majoritate sibieni, au participat miercuri seara, la Avrig, la Marşul Lampioanelor, o procesiune dedicată sărbătorii Sfântului Martin. Copiii din Sibiu au fost transportaţi către şi dinspre Avrig cu o garnitură specială de tren. A fost pentru prima data când această procesiune s-a desfăşurat la Avrig.
În seara de 11 noiembrie (Sfântul Martin), în ţările din apusul Europei copiii participă la o procesiune deosebită, în cadrul căreia parcurg un anumit traseu, purtând în mâini lampioane de diverse forme sau culori şi cântând diverse cântece închinate Sfântului Martin. Nu de foarte mult timp, acest obicei a fost preluat şi de comunităţile germane sau săseşti de la noi din ţară, an de an acest eveniment fiind tot mai popular în rândul copiilor. În ultimii ani, copiii din Sibiu au participat la marşuri ale lampioanelor, desfăşurate în zona centrală a oraşului, farmecul deosebit al acestor activităţi fiind recunoscut şi apreciat de toată lumea. Pentru prima dată, în acest an procesiunea cu lampioane de Sfântul Martin a fost organizată la Avrig. Ineditul eveniment a reuşit să atragă atenţia câtorva sute de locanici, avrigenii fiind bucuroşi şi încântaţi de faptul că acest frumos obicei a renăscut în acest fel şi la ei în oraş.

Tren special pentru copiii sibieni

Aproximativ 300 de copii, în marea lor majoritate sibieni, elevi ai Şcolii Generale nr. 2 Sibiu, sosiţi în Avrig cu un tren special, dar şi preşcolari de la grupa germană a Grădiniţei „Sticla” Avrig, sau elevii secţiei germane de la Şcoala cu clasele I-VIII Avrig, au participat în acest an la procesiunea cu lampioane.

Centrul oraşului luminat de lampioane colorate

Copiii, însoţiţi de învăţătoare, educatoare sau părinţi, s-au întâlnit mai întâi la Biserica Evanghelică din Avrig, unde, după ce au participat la o scurtă slujbă, oficiată de preoteasa Ramona Florea, au interpretat diverse cântece dedicate Sfântului Martin şi au vizionat o scurtă proiecţie-scenetă despre viaţa sa şi faptele sale de omenie. În jurul orei 18,30, copiii au ieşit din biserică şi purtând în mâini frumoase lampioane de hârtie, au plecat într-o frumoasă procesiune prin Avrig. Pe tot parcursul procesiunii, cei mici au cântat diverse cântece specifice acestei sărbători. Coloana a fost condusă chiar de Sfântul Martin, călare pe un frumos cal. (Poliţişti de la Poliţia oraşului Avrig, dar şi de la Poliţia Comunitară Avrig, au asigurat liniştea şi securitatea participanţilor la acţiune pe tot parcursul acesteia.) A fost parcursă zona centrală a oraşului (Biserica Evanghelică, Primărie, Piaţa „Gheorghe Lazăr”, strada Saşilor, zona centrală de chioşcuri, strada Gheorghe Lazăr), până la fosta reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal (Preventoriul).

Ceai, cornuri şi foc de tabără

La Sala Orangerie a complexului, copiii au fost serviţi cu ceai cald şi cornuri, şi ceva mai târziu, au fost invitaţi să asiste la un mare foc de tabără. După consumarea acestui episod, oaspeţii din Sibiu s-au deplasat la staţia CFR, unde îi astepta trenul special ce i-a dus spre casă. Nu doar copii de origine germană sau saşi au participat la Marşul Lampioanelor de Sfântul Martin, acest eveniment fiind atractiv şi fascinant şi pentru câţiva copii de origine română, ce nu au ezitat deloc să se alăture mulţimii de participanţi.

Despre Sfântul Martin…

Legenda povesteşte că Sfântul Martin a fost la început un soldat roman care ulterior s-a încreştinat şi a devenit călugăr, ducând o viaţă retrasă şi liniştită. Cel mai invocat episod din viaţa lui este cel în care, într-o iarnă geroasă, mergând călare, Sfântul Martin întâlneşte un cerşetor care suferea de frig. Sfântul rupe în două mantia lui şi dăruieşte jumătate cerşetorului pentru a se încălzi. În acea noapte îl visează pe Iisus îmbrăcat în jumătatea de mantie, spunându-le îngerilor că Martin, soldatul roman milostiv, nu este botezat. După acest episod, Martin trece la creştinism şi devine călugăr. Sărbătoarea lampioanelor se mai ţine în Olanda, Germania şi Austria pe 11 noiembrie, când copiii merg din uşă în uşă cu lampioane şi lumânări aprinse, interpretând cântece dedicate Sfântului Martin în schimbul dulciurilor dăruite de oameni.comentarii
2 comentarii

sarbatoare a germanilor sau sasilor,nu-i totuna?copilul soferului klingeis se crede fuhrer in Avrig?
mario
16.11.2009 19:53
germanii sunt locuitori ai Germaniei, iar sasii sunt niste rude de-ale germanilor de pe meleagurile noastre. un pic de cultura generala iti trebuia sa faci diferenta! in plus, limba germana si limba vorbita de sasi nu sunt la fel.
nelu
16.11.2009 22:25
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia