Tribuna
Phoenix şi Nicolae Furdui Iancu, în concert la Muzeul ASTRA, în weekend
Andra MARINESCU
3463 vizualizari
Phoenix şi Nicolae Furdui Iancu, în concert la Muzeul ASTRA, în weekend
În acest sfârșit de săptămână, Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului devine bucătărie pentru lipoveni, sârbi, sași și mâncăruri românești. De asemenea, va găzdui pe scena de pe lac, printre altele, și două concerte susținute de Phoenix și Nicolae Furdui Iancu. Toate acestea vor avea loc în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului "ASTRA Multicultural", derulat în perioada 10 - 16 iulie.

 

  • "Sunteți invitați să descoperiți circulația valorilor europene, confluențele interetnice, influențele în arta tradițională prin ateliere educaționale interactive, spectacole de muzică și dansuri tradiționale. Un maraton gastronomic vă poate întregi experiența, urmărind rețete și degustând mâncăruri lipovenești, sârbești, săsești sau românești în cadrul Târgului de țară. Proiectul din acest an își dorește să marcheze aniversarea a 50 de ani de la deschiderea înspre public a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului", este invitația lui Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Conferințe și ateliere


În fiecare zi, până duminică, între orele 10 - 16,  se va desfășura programul educațional "Creativitate la Școala Multietnică", la Gospodăria de împletitor de paie sas, Cisnădioara. Joi și vineri, se va ține conferința științifică "ASTRA Multicultural. Patrimoniu Cultural. Valoare. Perspective", în Sala "Auditorium" și Sala de Expoziție Temporară "Changes", între orele 9 - 19, respectiv, vineri, 9 - 13. 

Deschiderea oficială va avea loc joi, de la ora 9, în prezența Danielei Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Aproximativ 50 de meșteri își prezintă creațiile


În weekend, începând de vineri, meșteșugarii își vor deschide târg pe Calea Minorităților Etnice, de la ora 10. Potrivit conducerii CNM ASTRA, vor veni 48 de meșteri de diferite etnii și din diferite zone multietnice ale țării și din Republica Moldova.
Un alt eveniment ce face parte din agenda din weekend vizează atelierele de cultură rromani "T-aves Baxtalo!", din zona Târgului de Țară. Aici, curioșii pot învăța să vorbească limba rromani, să împletească părul și să danseze.

 

Muzeul, o imensă bucătărie pentru lipoveni, sași...


Muzeul ASTRA va deveni în acest sfârșit de săptămână și o imensă bucătărie, unde se va desfășura un maraton gastronomic multietnic, în perioada 13 - 16 iulie, între orele 8 - 15. De exemplu, joi, 13 iulie, comunitatea de lipoveni din satul Mila 23 (Delta  Dunării) va pregăti ciorbă de perișoare de pește la ceaun și colțunași prăjiți. Vineri, aceiași bucătari din Deltă vor găti saramură de pește la prânz, iar spre seară (ora 17) vor pregăti ardei umplut. Sâmbătă, 15 iulie, membrii comunității rrome din satul Ighișu Vechi vor găti tocană de pui cu găluște de făină, clătite cu dovlecei. În același timp, sârbii din Svinita, județul Mehedinți, vor găti pogăci cu brânză, pleșcavița, ciorbă de somn și lipie. Lipovenii din Mila 23 nu se vor lăsa mai prejos și vor prepara special pentru vizitatori pește prăjit și crap pe varză. Peisajul culinar va fi completat de membrii comunității maghiare din Sibiu (Centrul Cultural Maghiar) care vor pregăti un ceaun cu Marhapörkölt (tocăniță de vițel) și de oierii din Rasinari cu un noatin la ceaun. Duminică, 16 iulie, bucătarii lipoveni vor găti supă de pește, pește sărat și fiert, în timp ce bucătarii din Rășinari vor face din nou noatin la ceaun, iar rromii din Ighișu Vechi, printre altele, varză cu carne de porc. Cei care vor dori să guste din mâncărurile specifice, o pot face în schimbul unei donații de minim 10 lei, care va ajuta la reabilitarea monumentelor din Muzeul în Aer Liber.

Printre invitați se numără Phoenix, Nicolae Furdui Iancu, ansambluri folclorice din țară

De vineri până duminică, va avea loc și un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice. Pe scena de pe lac, în fiecare zi, între orele 17 - 20, vor evolua diferite formații. Sâmbătă, la ora 19, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, și invitații săi vor susține concertul "Arhaic Rock", urmând ca de la ora 21 să cânte alături de formația sa.
Printre grupurile folclorice participante se numără Ansamblul "Veselijah" din Hosman, Ansamblul de dansuri ţigăneşti – elevii școlii din Rusciori, Şcoala de dans "Lajtha Laszlo", Sfântu Gheorghe, Taraful din Băbiciu, Olt, Ansamblul popular maghiar "Fenyöscke", Sfântu Gheorghe, Ansamblul de dansuri al Uniunii Croaţilor din România – "Karasevska Zora", Caraşova, Caraş Severin, Ansamblul "Dunav", Sviniţa, Mehedinţi, Fanfara "Turnişor Neppendorfer Blaskapelle", Ansamblul de dansuri al Forumului Democrat al Germanilor, Sibiu, Ansamblul elen "Odyssea", Tulcea, Ansamblul aromân "Dor", Sarighiol din Deal, Tulcea, "Junii Sibiului", Grupul vocal al Școlii Populare de Arte „Ilie Micu”, "Fluieraşii" din Dobroteşti, Teleorman, și Ansamblul "Căluşerii" din Răşinari. Seria concertelor se va încheia duminică, când la ora 19 va cânta Roberta Crintea, solistă a Ansamblului Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din Târgu Jiu, iar de la ora 19.30 va urca pe scena de pe lac Nicolae Furdui Iancu, care va cânta alături de grupul instrumental "Crai Nou".
Conducerea CNM ASTRA estimează că evenimentul "ASTRA Multicultural" va aduna peste 10.000 de vizitatori. Valoarea proiectului este de 280.000 de lei.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA