logo
Peste 300 de sibieni au cumpărat aproape 600 de ani ... de pensie!
Laura BUCIU
3492 vizualizari
Peste 300 de sibieni au cumpărat aproape 600 de ani ... de pensie!

Nu au mers la magazin, ci la Casa de Pensii. Şi nu au cumpărat nimic ce ar putea duce acasă. Au cumpărat, în schimb ani care să îi ajute la pensie. Peste 300 de sibieni au încheiat contracte de asigurări sociale şi au plătit vechime în muncă de la câteva luni la câţiva ani. 29 de persoane au cumpărat „vechime completă”, adică vechimea maximă pe care o pot „achiziţiona”, respectiv de cinci ani. Perioada în care oamenii îşi pot achita contribuţii a fost prelungită.
„În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului. Formularul de contract se completează la sediul casei teritoriale de pensii”, spun reprezentanţii Casei de Pensii Sibiu, într-un răspuns pentru Tribuna.

Suma se plăteşte dintr-o dată sau în rate

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii Sibiu, suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare.
Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, conform prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr.186/2016, ori de câte ori se face plata contribuţiei.

De ce plătesc sibienii cotizaţia la pensie?

Până la data de 10 aprilie, la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, în temeiul Legii 186/2016, au fost încheiate 305 de contracte de asigurări sociale, în total a fost plătită o vechime de 579 de ani.
Cea mai mare perioadă care poate fi cumpărată legal este de cinci ani, aceasta fiind plătită de 29 de sibieni.
„Principalul motiv pentru care persoanele au încheiat contract de asigurare socială  prevăzut de Legea nr. 186/2016, este realizarea stagiului minim de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea pensiei limită de vârstă sau realizarea stagiului complet de cotizare pentru a se încadra la obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţial”, au mai spus reprezentanţii Casei de Pensii Sibiu.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia