logo
Pesta: Porcină sau Guvernamentală? Efecte economice după 14 ani de interdicţie a exporturilor!
Pesta: Porcină sau Guvernamentală? Efecte economice după 14 ani de interdicţie a exporturilor!

La doar un an de la ridicarea interdicţiei la exportul de carne de porc ce a durat aproape 14 ani, fermierii români, care se uitau cu speranţă spre pieţele externe, în special China, se află în pericol iminent de a rămâne fără animale.
Pesta porcină africană (PPA), care a apărut în urmă cu un an în România se extinde agresiv, iar autorităţile par a fi complet depăşite de această situaţie. Ministerul Agriculturii şi ANSVSA acţionează haotic şi nici măcar nu mai controlează demult situaţia.
Până astăzi efectivele de porcine din România au fost diminuate cu peste 90.000 de exemplare şi numărul acestora urcă vertiginos!
Incă din februarie 2017 Comisia Europeană a avertizat că România nu aplică încă multe măsuri pentru prevenirea Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populaţiei de mistreţi şi biosecuritatea în cadrul exploataţilor nonprofesionale!
Concret, pe data de 31 iulie 2017 a fost confirmat primul focar la 6 km de Ucraina în Satu Mare.
Pe data de 3 august 2018 numărul focarelor ajunsese la 547 în 8 judeţe, potrivit ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).
Ce face în acest timp guvernul? Premierul Dăncilă pleacă în concediu iar omniprezentul până acum ministru Petre Daea face doar declaraţie pentru liniştirea populaţiei.
Cine va plăti pentru acest dezastru la nivel guvernamental?
Pesta este doar Porcină sau a devenit şi Guvernamentală?

După ce ştim că deficitul în comerţ cu produsele agroalimentare s-a majorat de peste două ori până în prezent,  specialiştii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) au estimat că în această situaţie importurile de carne de porc vor creşte cu aproximativ 30% în următoarele trei-patru luni!
Toate acestea în condiţiile în care anul trecut fără Pesta Porcină, România a exportat 30.000 de tone de carne de porc importând 260.000 de tone!
Impactul economic va duce la creşterea deficitului comercial la carnea de porc cu cel puţin încă 150 de milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut importurile de carne de porc se cifrau la o jumătate de miliard de euro!
Pe cine va mai surprinde posibila scumpire a cărnii de porc?
Băieţii deştepţi care au avut informaţiile au vândut rapid efectivele de porcine pentru a nu fi nevoiţi a le sacrifica! Dragnea- junior este unul dintre câştigători vânzând fulger chiar înainte de a se comunica către ANSVSA epidemia, peste 10.000 de porci!
Rămân însă multe întrebări la care ministrul Agriculturii Petre Daea, premierul Viorica Dăncilă şi cel ce îi susţine, Liviu Dragnea, liderul PSD trebuie să răspundă!
Şi cel mai cinstit şi onest răspuns şi la această situaţie este DEMISIA !!!
Altfel de ce ţi-e frică nu scapi!
                                           
9 august 2018
                                                                   
Deputat PNL Nicolae NEAGU

comentarii
1 comentarii

Ia ui˝ ce surpriză, domnul Neagu să pricepe și la economia agriculturii...Și noi, ca proștii, credeam că să pricepe numa la falimentat companii gen Metalcar!
Ardeleanu´
14.08.2018 16:01
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia