logo
spartan
Permisul, suspendat la 45 de puncte, nu 15! "Şoferul să nu fie sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite!"
Rareș BIŢU
1056 vizualizari
Permisul, suspendat la 45 de puncte, nu 15!

Veşti bune pentru şoferi: permisul de conducere ar putea fi suspendat la acumularea a 45 de puncte, şi nu 15, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un amendament la OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. 

Cu toate că sălbaticii din trafic ar trebui mai degrabă descurajaţi şi convinşi să renunţe la apucăturile din care şi-au făcut obicei, preşedintele Comisiei Juridice, Nicuşor Halici, priveşte cu multă îngăduinţă spre jungla de asfalt, considerând că legea nu ar trebui nicidecum înăsprită. 

  • "Amendamentul poate fi explicat, în primul rând, prin aceea că săptămâna trecută am mai adoptat o propunere legislativă cu privire la modificarea cuantumului şi la alte tipuri de contravenţii cu privire la legea privind Codul rutier. De ce? S-a considerat că ar trebui mărit şi cuantumul în baza căruia după aceea să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule, tocmai pentru că, mărindu-se cuantumul amenzilor şi practic şi al punctelor de penalizare aferente amenzii contravenţionale, (...) se ajungea în situaţia în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenţie nu foarte gravă, să i se suspende şi permisul de conducere. Atunci am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Importat este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles", a declarat preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, potrivit Agerpres.

El a adăugat că amendamentul a fost făcut de deputaţii PSD şi este susţinut şi de ministrul Transporturilor.

Ce spune legea în vigoare

Potrivit Codului Rutier stabileşte că, dacă a cumulat 15 puncte de penalizare într‑un interval de 6 luni, şoferul este obligat ca în termen de 5 zile de la data la care a primit înștiințarea scrisă pentru cumulul celor 15 puncte de penalizare să se prezinte la unitatea de poliție care a emis înștiințarea, pentru a preda permisul. În caz contrar, perioada de suspendare a permisului este majorată cu 30 de zile. 
Punctele se anulează la împlinirea a 6 luni de la data aplicării lor.
Suspendarea permisului anulează punctele acumulate până la acea dată. 
Pentru şoferii care cumulează din nou 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării precedentei suspendări a dreptului de a conduce, noua suspendare va fi de 60 de zile. 

comentarii
3 comentarii

Si asa era haos in trafic....vedeti de acuma in colo........legi facute in interesul celor care oricum nu le respectau nici in trecut...
Ioan
08.11.2018 09:48
ce sofer normal acumula 15 puncte in 6 luni ?
nici unul. este inca o lege data pentru protectia beizadelelor si smecherilor care se cred deasupra legii.
si ca sa simplicice toata treaba au modificat legea.
4-5 puncte e trecutul pe rosu, neacordarea de prioritate, depasire ilegala sau mers pe sens interzis (6 daca ai facut accident cu ocazia asta), 9 pana la 20 puncte pentru condus baut sau cu peste 50km/h peste viteza legala sau cu masina cu probleme grave la frana sau directie.
deci dupa noua lege poti face DOUA accidente din vina ta si iti pastrezi permisul sa mai omori pe cineva !!!
psd-ul e mama hotilor si infractorilor, de 2 ani de zile asta e singura lor preocupare, nu nivelul de trai cu taxele, impozitele si preturile la alimente si energie crescute de 2-3 ori cat "maririle" mult-laudate pentru bugetari, nu sistemul de sanatate sau invatamantul, nu infrastructura ! nu, pe noi ne procupa sa dam zeci de mii de euro despagubire pentru conditiile proaste din inchisori si sa ii eliberam si gratiem pe intractori inclusiv cei vinovati de crime talharii si violuri. dar de construit spitale si drumuri nu se poate ca fondurile ue nu se pot frauda deci trebuie sa la facem in ppp in 20 ani decat sa primim 90% din bani gratis.
parlamentul si guvernul au ca singura preocupare protejarea infractorilor
08.11.2018 14:00
Corect bine le-ai spus!Tara lu Papura Voda!Inlesnim codul penal, favorizam infractorii......Demnitarilor care conduc fara centura si vorbind la telefon le-au fost frica sa nu isi piarda permisul prea repede. In timp ce in alte tari civilizate greselile in trafic mai ales cu intetie se pedepsesc drastic dar se conduce exemplar la noi dupa ce ca este haos le dam si mana libera la incalcari.
Ioan
08.11.2018 15:34
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia