logo
Pericolul trichinelozei, subiect de discuție la Prefectură. Cum putem evita infestarea
Pericolul trichinelozei, subiect de discuție la Prefectură. Cum putem evita infestarea

Prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză a fost subiectul ședinței de vineri  a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, desfășurate la Instituția Prefectului - Județul Sibiu.
Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu, a accentuat importanța examinării trichineloscopice a cărnii, recomandând cetățenilor să nu consume carne și preparate din carne din surse neautorizate, potrivit unui comunicat de presă.
Prefectul Adela Muntean a subliniat faptul că este necesară o campanie de prevenire și informare a Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru asigurarea securității alimentare a cetățenilor județului Sibiu.

 

Prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză, 
material prezentat de dr. Simona Berariu 

 

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un  vierme nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma  consumului de carne infestată.  

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.  
Rezervorul de infecție include peste 100 de specii de animale sălbatice și domestice, carnivore, omnivore și rozătoare, existând două tipuri de rezervoare:
Sinantrop – ce cuprinde animalele din imediata apropiere a omului (porc, rozătoare, cal, câine, pisică, nutrie, etc.), principalul purtător de larve fiind șobolanul, care asigură trecerea bolii la porc și de la acesta la om; 
Silvatic – mistreț, urs, vulpe, lup, bursuc, etc. (animale salbatice)

La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă și-un prognostic rezervat, datorită complicațiilor care pot provoca decesul: complicații cardiovasculare (miocradită), neurologice (meningită, encefalită, nevrite periferice), pulmonare (bronhopneumopatii, edem pulmonar), renale (nefrită).

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.  

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale (umflarea pleoapelor și feței) însoțite de conjunctivită (inrosirea ochilor), dureri musculare (mialgii) și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Faza acută durează câteva săptâmâni, dar mialgiile pot persista perioade îndelungate de timp. 

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

 • Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic 
 • Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă.
 • Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
 • Tăierea clandestină a animalelor.

În vederea prevenirii îmbolnăvirii, se recomandă populației:

 • Să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar;
 • Sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate,  care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar
 • Să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
 • La tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat, destinată special acestei activități. Se recomandă cu insistență curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
 • Să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
 • În timpul gătirii, trebuie atinsă temperatura de minim 71 grade Celsius în toată masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz, în gri;
 • Prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.


Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Recomandarea generală – A nu se consuma carne din surse neautorizate, iar persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.

 


comentarii
1 comentarii

Cu persoanele acelea trebuiau sa vorbeasca lucruri mai actuale cum ar fi vaccinul antigripal care poate v-a fi disponibil la medicul de familie dupa date de 1 (intai) ??!!?? Intai ce.....martie??? aaa nuuuu....decembrie.....aaaaaaa.......2018????? aaaaa nuuuuu.......?????
No ma,
24.11.2017 22:30
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia