Prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză a fost subiectul ședinței de vineri a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, desfășurate la Instituția Prefectului - Județul Sibiu.
Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu, a accentuat importanța examinării trichineloscopice a cărnii, recomandând cetățenilor să nu consume carne și preparate din carne din surse neautorizate, potrivit unui comunicat de presă.
Prefectul Adela Muntean a subliniat faptul că este necesară o campanie de prevenire și informare a Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru asigurarea securității alimentare a cetățenilor județului Sibiu.
Prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză,
material prezentat de dr. Simona Berariu
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.
Rezervorul de infecție include peste 100 de specii de animale sălbatice și domestice, carnivore, omnivore și rozătoare, existând două tipuri de rezervoare:
Sinantrop – ce cuprinde animalele din imediata apropiere a omului (porc, rozătoare, cal, câine, pisică, nutrie, etc.), principalul purtător de larve fiind șobolanul, care asigură trecerea bolii la porc și de la acesta la om;
Silvatic – mistreț, urs, vulpe, lup, bursuc, etc. (animale salbatice)
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă și-un prognostic rezervat, datorită complicațiilor care pot provoca decesul: complicații cardiovasculare (miocradită), neurologice (meningită, encefalită, nevrite periferice), pulmonare (bronhopneumopatii, edem pulmonar), renale (nefrită).
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale (umflarea pleoapelor și feței) însoțite de conjunctivită (inrosirea ochilor), dureri musculare (mialgii) și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Faza acută durează câteva săptâmâni, dar mialgiile pot persista perioade îndelungate de timp.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
În vederea prevenirii îmbolnăvirii, se recomandă populației:
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandarea generală – A nu se consuma carne din surse neautorizate, iar persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.