logo
"Perfect compus", un spectacol despre sacrificii şi urmele istoriei, în premieră, la Sibiu
Andra MARINESCU
1314 vizualizari
Alexandra Badea este autoarea a peste 15 piese, două romane şi mai multe scenarii de film, dar până de curând spune că nu a avut curajul să accepte să scrie în limba română, ea locuind în Franţa de mai mulţi ani. Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a provocat-o, însă, în preajma unei noi ediţii a Festivalului, să compună un text care să fie prezentat în oraşul de pe Cibin. Aşa, a luat naştere "Perfect compus", un spectacol care va fi prezentat în premieră marţi, 17 aprilie, de la ora 20, în Studioul CAVAS din incinta Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga".

 


 

"Când am obţinut cetăţenia franceză, la ceremonia de <naturalizare> ni s-a spus: De acum trebuie să vă asumaţi istoria acestei ţări, cu momentele ei de glorie şi cu zonele ei de umbră. Şi eu mi-am spus: Colonizarea va fi greu de asumat, dar dacă trebuie să îmi asum ceva atunci trebuie să cunosc poveştile nespuse ale acestei ţări şi să le duc mai departe, să scriu despre urmele pe care aceste poveşti nespuse le lasă în prezent, despre toate rănile neînchise care afectează şi astăzi oamenii care trăiesc în acelaşi teritoriu. Când Wajdi Mouawad, noul director al Teatrului Naţional de Colline din Paris, m-a invitat să fac un spectacol. I-am propus ca punct de plecare această temă. Avansând în documentare, mi-am dat seama că nu voi putea scrie doar o piesă de teatru şi am plecat pe ideea unei trilogii. Când am fost invitată la Sibiu, mi-am zis: Nu pot vorbi despre poveştile ascunse ale Franţei, fără să vorbesc, mai întâi, despre poveştile ascunse ale ţării de unde vin. Perfect compus este un text în oglinda textului scris pentru Teatrul Naţional de la Colline", a spus Alexandra Badea, într-o conferinţă de presă.

Familie şi sacrificii


Din distribuţie fac parte actorii Emmanuel Antonescu, Ioana Cosma, Ali Deac, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Fabiola Petri, Gabriela Pîrliţeanu, Ştefan Tunsoiu, Iustinian Turcu şi Alin Turcu.
"Acest spectaclol este un motiv de mare bucurie pentru noi, prezentând parcursul unei familii cu trei generaţii diferite, în 100 de ani", a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS.
"Perfect compus" este un text despre urmele pe care le lasă istoria, despre ura şi laşitatea anilor '40, despre teroarea anilor '50, despre frica anilor de după, despre colaboratori şi cei care au rezistat, despre cum o familie traversează aceste perioade, contextul politic şi sacrificii.
Alexandra Badea semnează regia şi conceptul scenografic, de costume s-a ocupat Ana Ienaşcu, iar muzica şi sound design-ul aparţin lui Claudiu Urse. Managerul proiectului este Claudia Domnicar, iar asistenul Andrei Luis Bojincă.
Un bilet la reprezentaţia din această seară costă 20/ 15 lei, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia