logo
Pensii speciale pentru aleşii locali! Doi parlamentari din Sibiu printre iniţiatori. CCR a picat proiectul de două ori în 2016!
Rareș BIŢU
1762 vizualizari
Pensii speciale pentru aleşii locali! Doi parlamentari din Sibiu printre iniţiatori. CCR a picat proiectul de două ori în 2016!

Ce dovadă mai vreţi că "răfuielile" din stradă ori de pe meterezele politice sunt, de fapt, praf în ochii norodului? Era să scriu nărodului! Când e vorba de interesele şi avantajele personale, PSD se simte de minune în compania PNL unde-i loc şi pentru curvăsăria cu UDMR, şi pentru cumetrii cu alde PMP.

Căci da, e vorba de pensiile speciale ale indivizilor pe care i-am priponit la hăţuri, după care le-am oferit o tavă pe care hodineşte ţara.
În timp ce ţara era ocupată cu gagica lui Dragnea, cu teribila diferenţă dintre vârstele lor şi cu teoretizări care confirmă că din popor am reuşit să ne transformăm în populaţie, mai mulţi parlamentari de la PSD, UDMR, PNL și PMP au depus în 12 martie un nou proiect de modificare a Statutului aleșilor locali. Cum ar veni, încă o-ncercare. A treia. Cum adică de ce? Pentru ca, după modelul senatorilor şi deputaţilor, şi aleşii locali să primească pensii speciale, că doar nu-s simpli prostovani ca un pârlit de dascăl ori vreo prăpădită de educatoare, nu? 
Ispravnicii nimeriţi în Parlament ca să apere - siiigur că da! - interesele cetăţeanului nu-s la prima tentativă de a-şi sui sacii în căruţă. "Decât" că peste deşte le-a dat Curtea Constituţională în 2016 când aveam de-a face cu guvernarea tehnocrată. 
Iată că parlamentarii nu şi-au tocit nici măcar elanul, darmite tupeul şi încearcă din nou, dacă tot nu e nimeni mai presus de lege şi ... stai, c-am uitat ... mai era ceva ... a, da: în faţa legii suntem toţi egali, asta-i, nu? 
Întrebat de ziarişti dacă îşi asumă proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali, şeful PSD, Liviu Dragnea, a explicat: 
„Când o să-l văd o să vă răspund, deocamdată nu-l știu”, a răspuns liderul social-democrat.
„Dar, cu principiul sunteți de acord?”, au insistat jurnaliștii. „Repet, când o să-l văd o să-mi spun un punct de vedere. Până nu văd proiectul de lege...”, a declarat Dragnea, după care a plecat, fără a mai aștepta alte întrebări din partea presei, relatează digi24.


Ce stabileşte noul proiect


De la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile pentru pensionare pot primi la încetarea mandatului o indemnizație pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeși pentru un nou mandat.
Indemnizația pentru limită de vârstă ar urma să poată fi cumulată cu „orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, precum și cu „orice alte venituri realizate”.
Indemnizația pentru limită de vârstă ar urma să se calculeze ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” și poate fi acrodată în limita a trei mandate complete. Evident, cuantumul ar fi actualizat „ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”.
Autorii proiectului la toate s-au gândit şi ştiu şi banii de unde vin: din bugetele locale ale primăriilor sau consiliilor judeţene. 


Corupţie să fie, dar să-i montăm şi-o portiţă


Potrivit proiectului, indemnizaţia pentru limită de vârstă nu poate fi încasată de aleşii locali cu condamnări definitive pentru corupţie. Chiar şi aici, însă, iniţiatorii proiectului au scornit o portiţă prin care cine merită precis se va strecura: interdicţia e valabilă doar pentru infracţiunile comise în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean. Oare de ce am senzaţia că se face coadă seara la portiţă?
Bineînţeles că autorii proiectului au şi explicaţii pentru ideile lor şi invocă "inechităţile profunde" dintre pensiile aleșilor locali și pensiile primite de unii subordonați ai lor, dar și "nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene". 
Un proiect similar a picat de două ori în 2016, curtea constituţională considerând atunci că este încălcată Legea fundamentală. 
Guvernul tehnocrat din 2016 estima că pensiile speciale pentru cel puţin 16.200 de foşti şi actuali aleşi locali ar înghiţi 395 de milioane de lei. 


Legi pentru propriul huzur


Între cei 21 de semnatari ai proiectului sunt şi doi parlamentari de Sibiu: Nicolae Avram de la PSD şi Benedek Zacharie de la UDMR. 
Autorii noului proiect sunt parlamentarii PSD (Gheorghe-Dănuţ Bogdan, Mihăiță Găină, Petru-Sorin Marica, Laurenţiu Nistor, Ioan Sorin Roman, Ilie Toma, Nicolae Avram, Emanoil Savin și Lucian Trufin), parlamentarii UDMR (Ambrus Izabella-Agnes, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki István, Farago Petru și Magyar Loránd-Bálint), parlamentarii PNL (Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuș, Corneliu Olar și Claudiu-Vasile Răcuci) și parlamentari PMP (Gheorghe Baciu și Gabi Ionașcu).

Cei mai mulţi dintre iniţiatori sunt direct interesaţi de pensiile speciale pentru aleşi locali pentru că au fost primari, președinți sau vicepreședinți de consilii județene (unii timp de cinci mandate) înainte de fi puși pe listele de candidați pentru Senat sau Camera Deputaților:
- Gheorghe-Dănuț Bogdan - primar Comuna Drăgănești, iunie 1996 - decembrie 2012
- Mihăiță Găină - vicepreședinte CJ Ialomița, 2008
- Petru-Sorin Marica - primar Comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, iunie 2000 - iunie 2014
- Laurențiu Nistor - primar Comuna Șoimaș, județul Hunedoara, 1990-2008
- Ioan Sorin Roman - primar Comuna Cefa, județul Bihor, 2000-2008
- Sorin Ioan Bumb - vicepreședinte CJ Alba, 2008-2012
- Corneliu Olar - primar Comuna Horea, județul Alba, 1996-2008
- Ambrus Izabella-Agnes - vicepreședinte CJ Brașov, 2016
- Nicolae Avram - primar Comuna Șura Mare, județul Sibiu, 1996-2016
- Emanoil Savin - primar Bușteni, județul Prahova, 2004-2016
- Lucian Trufin - primar Comuna Vlăsinești, județul Botoșani, 2008-2016

Iniţiator, vot anti-partid: "Nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleșilor locali"

Liberalul Corneliu Olar, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că atât el, cât și ceilalți deputați PNL își retrag semnătura de pe proiectul de lege, însă susțin și votează în continuare proiectul de modificare a Statutului aleșilor locali.
„Proiectul va rămâne în Parlament, se va dezbate (...). În plen, eu ca persoană voi vota «pentru». Ca deputat, dar am și eu dreptul la o opțiune personală. Chiar dacă contravine (unei decizii a conducerii PNL - n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleșilor locali”, a mai spus Olar.

 


comentarii
1 comentarii

Pai cum sa nu initieze Nicolae Avram cat sa incaseze pensie ? ca doar a fost primar si il vizeaza personal .JOS cu ei !
Dana S.
15.03.2018 06:53
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia