Tribuna
Păstorii se adună "Sus pe muntele din Jina"
Andra MARINESCU
7690 vizualizari
Păstorii se adună
În acest sfârşit de săptămână, urcăm "Sus pe muntele din Jina". Festivalul, aflat la cea de-a 46-a ediţie, are loc în fiecare an în ultimul weekend al lunii iulie şi aduce, la platoul de la ieşirea înspre Şugag, zeci de artişti ce vor întreţine atmosfera festivalului de la înălţime, precum şi bucate tradiţionale cu care jinarii se mândresc.

Acum aproape jumătate de veac, păstorii îşi dădeau întâlnire pe muntele din Jina, unde sărbătoreau tradiţia oieritului. Nici după 46 de ani, datina nu a fost dată uitării şi va aduce, din nou, sătenii şi turiştii la Festivalul de Folclor organizat de Primăria Jina, Consiliul Local Jina, Căminul Cultural Jina şi Centrul pentru Con­servarea şi Promovarea Cul­turii Tradiţionale "Cindrelul - Junii Sibiului".

Ca altădată

Odinioară, localnicii nu erau adunaţi în sat, ci locuiau în colibe, printre munţi. Târ­gurile, nedeile ori alte evenimente de peste an erau motiv de sărbătoare şi şeză­toare pentru ei. La nedei, muntele care îi despărţea în două se făcea loc de întâlnire pentru toţi. Fiecare aducea ce avea acasă şi stătea ore în şir de vorbă cu vecinii. Atunci, flăcăii cereau în căsă­torie fetele pe munte, iar fluieraşii veneau să cânte. În amintirea vremurilor de a­tunci, festivalul de la Jina a­dună an de an artişti amatori şi profesionişti să încânte musafirii veniţi să cunoască aceste meleaguri şi obi­ceiuri.
În acest an, festivalul va începe sâmbătă la ora 18.30, când pe muntele din Jina va cânta Grupul instrumental "Codru de România", alături de soliştii Traian Jurchelea, Ionuţ Fulea, Mariana Anghel, Adina Hada, Oana Bozga Pintea şi Traian Stoiţă. De la ora 21.30, pe scenă vor urca Ionică Beschiu cu fluierul şi Ansamblul Folcloric de Dansuri "Purtata Avrigului", alături de Vasile Coca, Maria Constantin şi invitatul special Văru Săndel. De la ora 22.30, va avea loc avan­premiera filmului "Drumul regilor - Transalpina", în regia lui Dumitru Budrala. Seara se va încheia cu un foc de artificii, la miezul nopţii.
Duminică, la ora 12, va avea loc fes­tivitatea de deschidere a celei de-a 46-a ediţii a Festivalului de Folclor "Sus pe muntele din Jina", alături de oficialităţi locale şi jude­ţene. De la ora 12.30, evenimentul va continua cu un program artistic susţinut de fanfara şi formaţia de fluieraşi din Jina. Vor evolua şi soliştii locali Ionela Stani, Cosmin Prode, Elena Olariu, Dumitru Stroie, Jeni Banea, Andrei Morariu, Mitică Bebeşelea şi formaţia de fluieraşi din Şugag.
Pe scena din Jina vor urca şi neobosiţii artişti de la Cindrelul "Junii Sibiului", cu "Veteranii Junii Sibiului" şi "Ceata Junilor". Spectatorii îi vor asculta şi pe soliştii Bogdan Toma, Vlăduţa Lupău, Gabriel Dumitru, Ina Todoran, Paul Ananie, Ionela Sterp, Daniel Pop, Mădălina Mârza, Răzvan Năstăsescu, Andreea Vulcu, Tudor Furdui Iancu, Ilie Medrea, Daniel Rosalim, Izabela Tomiţă şi Nelu Albu. Jina îi va avea ca invitaţi speciali din Banat pe Stana Stepanescu şi Nicoleta Voica.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA