Tribuna
brukenthal museum
Participanți din trei țări, la prima Școală de vară interdisciplinară de neurochirurgie și bioinginerie de la Sibiu
Andra MARINESCU
1092 vizualizari
Participanți din trei țări, la prima Școală de vară interdisciplinară de neurochirurgie și bioinginerie de la Sibiu
Până în 28 iulie, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu găzduiesc prima Școală de vară interdisciplinară de neurochirurgie și bioinginerie. În această perioadă, cursanți din trei țări au oportunitatea de a experimenta viața reală a unui medic, pe întregul parcurs de diagnosticare și tratare, vor realiza operații sumultane pe cranii artificiale 3D și vor asista la cursuri și workshopuri organizate de profesori și medici de renume din țară și străinătate.


Proiectul "Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study, Brain IT" a debutat la începutul acestei săptămâni, în Sala Senatului a Facultății de Medicină din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.
Evenimentul a fost deschis de dr. Vicențiu Săceleanu.
"Este pentru prima dată când s-a demarat o școală de vară de neurochirurgie. Discutăm despre un proiect internațional câștigat prin fonduri europene, pe Erasmus +, de ULBS, anul trecut. Ceea ce implică acest proiect este o colaborare interdisciplinară între echipa de neurochirurgie și echipele de bioinginerie medicală.  Intervenim practic în a ajuta studenții pentru a putea lucra practic mai ușor, a putea înțelege, a putea pune mâna în chirurgie. Vom face o construcție 3D a craniului, a creierului, după care studenții vor lucra practic pe aceste mulaje, vor experimenta operații și își vor aprofunda cunoștințele în neurochirurgie", a spus dr. Vicențiu Săceleanu, managerul proiectului.
Cu acest prilej, inițiatorii proiectului au reușit să dezvoltă o platformă de telemedicină pentru prima dată în Sibiu pe neurochirurgie. "Toate operațiile vor fi integrate pe o platformă. Fiecare student va avea un cont, va putea accesa această platformă. Se va updata zilnic, cu cursuri, cazuri pentru studenți.  Transmisiile sunt live. Acum, de exemplu, a fost operat un pacient cu spondilolisteză, adică deplasare între vertebrele coloanei lombare, iar echipa mea a realizat această operație, fixând coloana, pentru a evita apariția unor tulburări secundare", a mai explicat dr. Săceleanu.
Mesajul medicului este că "trebuie să ne dezvoltăm, pentru că acești tineri practic ne vor continua munca.  Munca în echipă duce la rezultate bune. Echipele mixte de neurochirurgie și de bioinginerie medicală vor avea rezultate bune, care vor avea ca scop final creșterea calității actului medical, în beneficiul pacientului. Am înființat cercul de neurochirurie acum patru ani și actualmente peste 60 de studenți sunt membri. Vin la congrese, cu lucrări, iau și premii. Avem deja doi de la Sibiu care au ieșit neurochirurgi. La ora actuală, echipa de Neurochirurgie a Spitalului de Urgență Sibiu operează absolut tot ce se poate opera", a adăugat dr. Vicențiu Săceleanu.
La evenimentul de deschidere a proiectului, mesajul Consiliului Județean Sibiu a fost transmis de Camelia Proca, iar din partea conducerii ULBS prorectorul Claudiu Kifor a urat "Bun Venit!" participanților internaționali.
Proiectul se va derula pe durata a trei ani.
Potrivit organizatorilor, prin participarea a patru instituții cu profile complementare de neurochirurgie și bioinginerie - ULBS, în calitate de coordonator, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano din Italia și Universidad de las Palmas din Gran Canaria din Spania - proiectul "Brain IT" urmărește îndeplinirea câtorva obiecte îndrăznețe, printre care implementarea tehnologiei ICT în activitățile de predare și instruire prin utilizarea de telemedicină, sub formă de transmisii live din sala de operații, crearea de materiale interactive de predare, prin utilizarea de tehnologie 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii (tumori, traume), organizarea a trei școli de vară, publicarea unei cărți, disponibișă în formă fizică și digitală, și crearea unei platforme online cu acces gratuit la materialele educative inovative și de actualitate în domeniul neurochirurgiei și al bioingineriei.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia