logo
ORA DE VARĂ poate fi ELIMINATĂ. Rămânem cu ora de iarnă pe tot parcursul anului! Decizia are votul Parlamentului european
Rareș BIŢU
4156 vizualizari
ORA DE VARĂ poate fi ELIMINATĂ. Rămânem cu ora de iarnă pe tot parcursul anului! Decizia are votul Parlamentului european

Modificarea orei poate fi anulată. Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor deputaților, ca anul să nu mai fie împărțit în ora de iarnă și ora de vară, aşa încât luna viitoare este foarte posibil să nu mai fim nevoiți să dăm ceasul înainte, anunţă Playtech.ro.

La sfârșitul anului trecut, Lituania a înaintat o cerere prin care solicita Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Asta pentru că era inutilă și punea în dificultate mare parte din locuitori. Autorii iniţiativei au explicat că este enervant ca ceasurile să fie adaptate de două ori pe an. Dacă cererea Lituaniei este sau nu îndreptăţită nu mai are importanţă. Propunerea Lituaniei a primit votul deputaţilor europeni, iar România și restul statelor membre urmează să adopte această decizie. 

Rezoluţia a fost susţinută de doar 70 de deputaţi, după ce mai multe organizaţii, printre care și Asociaţia împotriva dublei ore de vară, au subliniat efectele novice asupra sănătăţii, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare detaliată a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene, relatează Reuters.

Deputații europeni au acționat în consecință, după ce au analizat mai multe variante. Prima din ele vizează disconfortul creat de schimbarea ceasului de două ori pe an, disconfort fizic, dar și biologic. În plus, deși s-a crezut că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei, lucrurile stau puțin diferit. Unele studii au demonstrat că, în mare parte, energia este economisită, dar nu la nivelul scontat. 

Dintre cei 549 de deputați prezenți, 384 au votat renunțarea la cele două fusuri orare de peste an, iarnă și vară. Astfel, ora de vară ar urma să fie scoasă din practică, iar ora de iarnă să fie valabilă pe întreg parcursul anului.

Energie economisită prin trecerea la ora de vară


Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, propusă în secolul al XVIII-lea. Ideea orei de vară a apărut și ca o necesitate de război.

Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. Scopul a fost economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război. Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu. Astfel, și România a adoptat pentru prima dată ora de vară în 1917. Asta până în 1943, când practica a fost suspendată.
Statele Uniunii Europene au început să adopte ora de vară începând cu 1970 pentru a economi energie după primul șoc petrolier. În România, ora de vară a fost reintrodusă în 1979. Atunci s-a stabilit ca în ultima duminică din martie, românii să-și dea ceasurile cu o oră înainte.

comentarii
2 comentarii

Oare trebuie sa intrebam pe vestici daca avem voie la buda sau facem pe noi??. Ma enerveaza aceasta -SLUGARNICIE- a iobagilor de la guvern -- Deci azi dam o lege ca maine sau poimane sa o abrogam -- multi ,prea multi -prosti - ne conduc
mike
13.02.2018 19:39
inca o MEGA tampenie marca UE!!!
un sibian
14.02.2018 07:41
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia