logo
ONG-urile or fi mai presus de lege? Sau banii lor or fi mai „speciali”...
Dumitru CHISELIŢĂ
1218 vizualizari
ONG-urile or fi mai presus de lege? Sau banii lor or fi mai „speciali”...

Tu eşti un angajat. Sau o firmă. Sau un angajat care, pe lângă banii ce îi iei aşa, „pe carte de muncă”, o mai arzi pe undeva, de unde mai primeşti ceva parale. În toate cazurile, firma, de e mică, de e mare, de e imensă, tu, ca lucrător în multe locuri, trebuie (nu că ai fi superîncântat, nu că statul ţi-ar da la schimb cine ştie ce înlesniri, ba dimpotrivă) să spui acolo, „sus”, ce şi cum e cu banii pe care i-ai primit sau dat. Aşa a fost sub toate guvernele, nu doar sub ăsta de acum: plăteşti taxa de şmecher statului. Până acum nu a făcut nimeni multe valuri, nu a ieşit nimeni în stradă pentru fiscalitatea mare, pentru preţuri care cresc, sau pentru a şi primi ceva în schimbul taxelor şi impozitelor. Am zis „asta e” şi am strâns din dinţi. Până la urmă asta e. Plăteşti şi tu şi alţii, şi dai seama la banii primiţi sau daţi, ca organizaţie ce eşti tu. Asta dacă nu eşti cumva un ONG-u care se pretinde undeva deasupra legii, ca protestatarul de profesie ce face circ în faţa jandarmilor, doar-doar o ajunge erou- martir al cauzei.

 

Uite că de când Senatul a adoptat („tacit”) modificarea Ordonanţei 26/2000 „privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor” şi aşa mai departe, în spaţiul civico-activist e vânzoleală mare. Ca în Topârceanu, cu „ce-ai cu noi mă, pentru ce să dăm cu var?”. Adică de ce ei, „civicii”, să facă publice sursele de unde le vin banii şi pe ce şi cine li se duc tot banii? Păi cum, frate? Dictatură! Ciumă roşie! Rezbel!

 

Acum hai să o zicem şi pe aia dreaptă. E clar că faza asta e cu dedicaţie pentru oneghiştii activisto-agitatori, din partea PSD-ALDE (fără număr!) şi că iniţiatorii nu au făcut-o de dragul transparenţei fiscale sau ca să vedem şi noi, oamenii ne-societate civilă cum e treaba prin zona „neguvernamentală” şi că e un fel de „ba p-a mă-tii” sau „mi-o tragi – ţi-o trag”. Dar, de ce nu? De ce nu ar raporta şi toate asocierile acestea în numele diverselor valori promovate ba blând, ba cu scandal, ba direct cu pumnu-n gură, de unde au şi ce, cât şi cui dau? E o problemă? Eu zic că nu.

 

Acum, faptul că iniţiativa legislativă a fost adoptată, vai, „tacit”, înseamnă nimic cu pită. Ce e prima chestie făcută peste capul democraţiei? Păi tacit s-a adoptat şi propunerea legislativă care trece oraşul Căzăneşti- Ialomiţa la rangul de comună. La fel şi „legea Colectiv”, şi multe altele. Deci nu.

 

Problema e alta, că anumite structuri civice, dincolo de argumentele de filme indiene sau telenovele lacrimogene, nu prea par să aibă chef să spună cine le bagă banul sau la cine dau banul. De ce? Chiar aşa, de ce?

 

De exemplu useristul Mihai Goţiu se plânge că „nu se pot contabiliza donațiile online ori prin sms”, (da, e o tâmpenie asta, dar intreb „celelalte”?) fără a argumenta altceva decât că „nu fundațiile și asociațiile sunt cele care au furat România!”, chestie ce mă lasă rece şi nu răspunde la problema banilor ne-veniţi prin „trimite acum”, dar apreciez tentativa de a minimaliza povestea asta. Altcineva scrie ceva de să-ţi dea lacrimile de plâns despre o sărmană asociaţie umanitară care strânge ban pe ban pentru a ajuta familii sărace şi persoane cu dizabilităţi, şi că ce greu îi va mai fi să existe după Odioasa Modificare. De fapt despre ce e vorba în propoziţie?

Vă spun eu, că mulţi sunteţi agitaţi să daţi cu huo.

Modificarea aia legislativă se referă, în primul rând, la obligativitatea ONG-urilor de a raporta, da, de unde primesc şi cât primesc, apoi ce, cui şi cât dau, la rândul lor.

Tot aşa, un ONG poate fi recunoscut de Guvern ca ONG „de utilitate publică” (păi nu, dacă-s aşa de „societate civilă”?) dacă prestează servicii sociale de caritate şi ajutor umanitar, sănătate, sport; educaţie; ştiinţă, cercetare, inovaţie, mediu şi protecţia animalelor, protecţia consumatorului, dacă promovează valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale, tradiţii şi patrimoniu cultural; diplomaţie şi relaţii internaţionale, militar-apărare-cultul eroilor. Nici aici nu văd vreo problemă, ca să exişti, trebuie să fii recunoscut oficial.

Şi aici vine partea de „hopa!” pentru civicii de serviciu: în „propunerea de modificare” mai apare şi condiţia ca „pentru a fi de utilitate publică, o organizaţie neguvernamentală nu trebuie să fi desfăşurat în ultimii doi ani şi nici în prezent activităţi politice de orice fel,  activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire sau opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie sau demnitate publică în care acesta poate fi numit ori ales”. Ei aici e cam cu hopa, cum am spus, că multe ONG-uri fac spume pe teme taman politice. Aici aş fi curios de unde vine şi la cine se duce banul.

 În Romania, la nivelul anului acesta, existau 88.000 de ONG-uri (!!!), din care doar 40.000 active (!!). Tot ONG-urile au cam 100 de mii de angajați, cu salarii cică, „sub media salariilor spre țară”, dar în medie, cam  peste 2300 de lei, ceea ce e un salariu bunicel având în vedere că mulţi trag opt ore pe minimul pe economie.

Dar, dincolo de „răzbunarea PSD-ALDE” şi dincolo de vânzoleala de pe virtual care e „cu dedicaţie” şi tălpi în gură dacă nu boceşti în cor, de ce nu ar fi aşa? ONG-urile or fi mai presus de lege? Sau banii lor or fi mai „speciali”?

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia