logo
O pâine, cadoul ideal de Valentine's Day, la Glâmboaca
Andra MARINESCU
2175 vizualizari
O pâine, cadoul ideal de Valentine's Day, la Glâmboaca
Dacă în Sibiu Valentine's Day a pătruns în toate ungherele orașului, cu invitații și petreceri siropoase, cu inimioare roșii din pluș, accesorizate cu mesaje scrise în limba engleză, cu ursuleți strălucitori, toate confecționate după criterii estetice îndoielnice, marea sărbătoare a iubirii arată diferit acolo unde n-au pătruns asfaltul și canalizarea, darămite mesagerii kitschoși ai dragostei. Barurile, cluburile și restaurantele din Sibiu se întrec în oferte și pachete închinate acestei sărbători de împrumut, în timp ce pe ulițele satelor Valentine's Day e o nălucă. În ajunul Zilei Îndrăgostiților, am purces către Glâmboaca, sat situat la aproape 40 de kilometri de Sibiu și al cărui nume are o sonoritate aparte, ce contrastează cu suita dulcegăriilor din ograda Zilei Îndrăgostiților, pentru a surprinde "febra" pregătirilor pentru 14 februarie.


Intrăm în sat. Judecând după ceea ce găsești pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, te-ai putea aștepta ca și aici să găsești de o parte și de alta a străzii principale tarabe pline cu ursuleți, flori și ciocolată în formă de inimă, în spatele cărora să stea vânzători pregătiți să negocieze cu clienții. Dar nu, stați liniștiți. În Glâmboaca, oamenii nu agreează această sărbătoare și nici nu o cunosc prea bine. Pe străzile neasfaltate sunt doar câțiva localnici care fie duc o pungă de cartofi pe care și-au cumpărat-o de la magazinul alimentar, fie un bidon de apă, fie își încarcă ceva în căruța trasă de cai.
Primul nostru interlocutor este doamna Victoria, despre care aflăm că a călătorit prin mai multe țări. La cei 68 de ani ai săi, nu mai are soț, pentru că i-a murit acum 18 ani, însă are o noră pe care o răsfață de Valentine's Day cu o zambilă. "Valentine's Day este o sărbătoare americană. Noi sărbătorim mai mult Dragobetele. Eu i-am cumpărat nurorii mele o zambilă pe care să i-o dau mâine. De la soț primeam întotdeauna mici atenții, o cafea, un mărțișor", spune femeia, plecând apoi către casă.
O luăm și noi la pas prin sat și, câțiva metri mai încolo, îl cunoaștem pe Iliuță. El spune că nu știe ce se sărbătorește pe 14 februarie. "A, da. Ziua Îndrăgostiților... Eu nu am pe nimeni, dar găsesc pe cineva. Până mâine găsesc și ce să îi duc", spune acesta, optimist.


"Fac economie"


Apoi, îl întâlnim pe Constantin, care știe semnificația Zilei Îndrăgostiților, dar spune că nu are cu cine să o sărbătorească, fiind despărțit de soție de câțiva ani. "Asta e, nu mai duc la nimeni cadou. Fac economie. Când aveam soție, îi duceam flori. Eram romantic", mărturisește bărbatul.
Tot despărțit de nevastă este și Gheorghe, divorțat de doi ani. "Am locuit cu ea la Sibiu, dar acum m-am întors în casa părintească. Nu mai am cui să dau cadou", ne explică Gheorghe, în timp ce curăță uscăturile din grădina lui cu flori din fața casei.


"Las-o naibii!"


Pe o altă uliță, nenea Alexe duce în mână o pâine. Urcă dealul și spune că nu a auzit de sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților. "Aoleu! Las-o naibii! La 80 de ani ce să mă mai îndrăgostesc?! Am o soție, îi duc pâinea asta", spune zâmbind.
 Întoarcem mașina și vrem să o luăm către Sibiu. Pe strada principală, către ieșirea din sat, însă, avem parte de un ultim dialog cu un locuitor din Glâmboaca. Îl întreb pe Axente Teofil dacă știe ce se sărbătorește pe 14 februarie. "Era ceva legat de istorie, de Revoluție, dar îmi scapă. Cred că Grivița Roșie era ceva... Nu mai rețin", spune bărbatul. Îl întrerup și îi spun să nu mai facă popasuri în istorie, că se sărbătorește doar Ziua Îndrăgostiților, Valentine's Day. "Ah, da, sărbătoarea dragostei! Sunt căsătorit, dar soția e plecată în Londra. Nu am cum să îi dau cadou. Poate sărbătorim altă dată, că vreau să mai merg pe la ea", spune Axente, zâmbind.
Valentine's Day nu are, așadar, prea mare trecere la Glâmboaca, din motive pe care le-ați putut citi în dialogurile cu interlocutorii noștri ocazionali. Pe străzile desfundate, nu e loc de inimioare din pluș sau ursuleți purtători de mesaje siropoase, locuitorii din Glâmboaca rămânând conectați la problemele de zi cu zi.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
4 comentarii

O dovada superba de jurnalism de calitate.
fascinant
13.02.2018 17:39
nu sunt andra marinescu ci o admiratoare de-a ei
fascinat
14.02.2018 09:43
O reportera de caca-maca cu pantalonii rupti.Oamenii respectivi isi duce traiul de pe o zi pe alta si tu te-ai apucat sa-i intrebi de sarbatoarea americanilor.
gogu
14.02.2018 13:14
Draga Andra, nu stiam ca joci in Las Fierbintzi, dar vad aici fotografii parca scoase din serial. Cel mai mult mi-a placut pisica...
Sa mai stii de la mine ca daca toata viatza i-a dus zilnic o paine, batranul ala si-a iubit nevasta, nu doar de Ziua Indragostitzilor!
Mick (cu drag, de altfel)
14.02.2018 19:33
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia