logo
spartan
Nu vă era dor de vechea taxă auto, aia parţial ilegală? Ia uite că se-ntoarce, proaspăt vopsită, primenită şi înnoită! Credeaţi că v-a uitat de tot?
Rareș BIŢU
2093 vizualizari
Nu vă era dor de vechea taxă auto, aia parţial ilegală? Ia uite că se-ntoarce, proaspăt vopsită, primenită şi înnoită! Credeaţi că v-a uitat de tot?

Mai ţineţi minte surlele din care guvernanţii ne-au trâmbiţat anunţându-ne că taxa auto a fost eliminată? Nici cum îşi mai bombau piepturile prin scorburile televizuinilor nu vă mai amintiţi? Ei, atunci hai să ne împrospătăm niţel memoria, fie ea şi colectivă.

  • "Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementează timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată astăzi de Legea nr. 1/2017. Concret, începând cu prima zi a lunii februarie 2017, proprietarii de mașini nu mai sunt nevoiți să achite timbrul, această taxă de mediu dispărând definitiv din legislație".

Aşa suna la 1 februarie 2017 anunţul Guvernului. Şi venea la aproape un an de când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene declara timbrul de mediu parţial ilegal. Între timp, povestea cu restituirea banilor plătiţi pentru taxa auto a rămas ... poveste. O poveste alimentată sporadic de mici basme şi fumigene de ocazie. Doar n-aţi uitat că în "În Dreptul de pe Dâmboviţa, orice e posibil", după cum bine observa avocatul sibian Dragoş Târşia într-un comentariu pentru Tribuna.

Şi când o credeam răpusă definitiv, iată că vechea taxă auto revine, deghizată într-o taxă nouă. Taxă care va fi plătită în funcţie de cât de mult poluează maşina. Şi ce altceva dacă nu o ... comisie, alcătuită din reprezentanţi ai mai multor ministere analizează două variante prin care taxa auto să revină pe lume. 
Prima variantă vizează introducerea unei componente de mediu în taxa achitată periodic la ITP. Nu pot să nu remarc ce pompos îi zice: "componentă de mediu". Ca şi cum Natura n-ar rămâne şi în continuare stâlcită după ce-o calcă cocalarul fiert pe manelărit grătare la liziera pădurii şi gunoaie abandonate în albii de râu. 
A doua variantă pregăteşte includerea acestei componente în impozitul datorat pentru mijloacele de transport. Hăţişul e lăsat la îndesit după care va fi numai bun de luat la scrutat.
Inspirată - zice-se - din practicile altor state europene, noua taxă va fi raportată la veniturile medii, adică va creşte concomitent cu veniturile populaţiei, exact aşa cum se întâmplă în cazul amenzilor, stabilite în funcţie de salariul minim.
Autorităţile spun că sistemul de taxare a poluării trebuie reintrodus pentru că numărul maşinilor vechi, cu grad mare de poluare, a crescut mult după eliminarea timbrului de mediu.
Statisticile arată,  în 2017, românii au adus în ţară peste 550.000 de maşini vechi, dintre care peste 70% sunt modele diesel cu grad mare de poluare. 
Statul a mai încercat să bage beţe-n roate samsarilor de maşini, uneori a mimat aproape convingător, însă rablele Europei tot aici vor ajunge, că doar n-o să sufoce Berlinul sau Geneva, nu?
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat, anul trecut, că timbrul de mediu este parţial ilegal. Guvernanţii au promis atunci că vor căuta soluţii pentru restituirea taxei proprietarilor de maşini, dar nici până acum nu le-a găsit. Probabil le caută în continuare, ce dacă li s-a cam stins făclia? Asta nu-i împiedică să caute peste tot, poate chiar şi într-un car cu fân. Cumva tot or găsi (le)ac de cojocul restituirilor, doar au promis, nu? 

 

comentarii
1 comentarii

Domnule Bitu,
Ar trebui sa vedeti si de ce Ministerul Finantelor nu aloca bani pentru restituirea taxei auto de timbru de mediu potrivit OG adoptata de guvern anul trecut, nici macar celor cu sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. Este foarte grav ca nu sunt puse in aplicare deciziile judecatoresti, asta inseamna ca nu traim intr-un stat de drept. Guvernul, prin Ministerul Finantelor, sa aloce banii pe care ii datoreaza cetatenilor si apoi sa gandeasca la o alta taxa auto cu care sa ne jupoaie si mai mult, desi toate cele trei taxe anterioare au fost declarate ilegale de justitia europeana. Personal, trebuia sa mi se restituie taxa de timbru de mediu inca de la 1 septembrie, dar mi se spune de mai bine de 2 luni ca nu sunt bani, desi am o hatarare judecatoreasca definitiva. Nu credeti ca nerespectarea legilor de catre guvernanti, calcarea in picioare a principiilor statului de drept ar putea fi unul din motivele pentru care milioane de romani au plecat din tara ? Si, sigur, vor mai pleca...
cititor
07.11.2018 12:24
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia