Tribuna
Nou examen medical obligatoriu pentru şoferi: Ministerul Sănătăţii impune controlul pneumologic! Pici testul, nu ai ce căuta la volan
Nou examen medical obligatoriu pentru şoferi: Ministerul Sănătăţii impune controlul pneumologic! Pici testul, nu ai ce căuta la volan

Permisul de conducere va fi mai greu de obţinut: persoanele care vor să devină şoferi vor avea de trecut un nou examen medical obligatoriu. Iniţiativa aparţine Ministerului Sănătăţii, iar cei care pică testul nu vor avea dreptul să conducă pe drumuri publice, fiind declaraţi inapţi. Examenul nu se adresează tuturor candidaţilor care vor să obţină permis de conducere. 

Noul proiect ministerial are în vedere modificarea ordinului ministrului sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. 
"Este vorba despre un control pneumologic, în urma căruia să se stabilească riscul de apnee în somn. Această condiţie medicală presupune episoade recurente de obstrucţie a căilor respiratorii superioare. 
Totuşi, controlul nu se adresează tuturor candidaţilor: „Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanţii de permise pentru grupa II”, grupă care include autovehicule de mari dimensiuni (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb), anunţă pexels.com, citat de autobild.ro.
În conformitate cu prevederile art.21 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută şi sub numele de Codul Rutier, conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie trebuie să aibă cunoştinţele şi îndemânarea necesare conducerii şi să fie apţi din punct de vedere medical şi psihologic.
Permisul pentru grupa a II se referă la conducătorii vehiculelor de categoria C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb (vehicule de transport călători, transport marfă, camioane cu remorci, tramvaie, troleibuze, tractoare).
Candidaţii care nu reuşesc să treacă proba sunt declaraţi inapţi din punct de vedere medical şi nu vor putea conduce vreun vehicul din categoriile menţionate.
Proiectul de Ordin propus de Ministerul Sănătăţii modifică Anexa 2 la Ordinul ministrului sănătăţii nr.1162/2010.
Documentul stabileşte că pentru şoferii cu permis pentru grupa a II-a controlul pneumologic va fi obligatoriu, iar dacă această testare nu va fi trecută, persoana va fi declarată inaptă pentru conducerea autovehiculelor.
Controlul pneumologic urmăreşte identificării riscului de apnee în somn (SAS). Medicii spun că aceasta este o condiţie în care muşchii faringieni din spate şi din părţile laterale ale gâtului se relaxează atât de mult, încât, în timpul somnului, respiraţia este blocată pentru câteva momente (de la minim 10 secunde, până la câteva minute). Unul dintre simptomele SAS în timpul zilei este senzaţia de somnolenţă la volan.
Ministerul Sănătăţii propune şi un nou model de Fişă medicală, care va înlocui Fişa de consultaţii medicale, aprobată prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr.1049/2019.
În prezent, Fişa medicală pentru obţinerea permisului de conducere cuprinde rezultatele următoarelor tipuri de examinări: medicină internă, ortopedie, traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL şi oftalmologie.
Actul normativ care completează cu un control pneumologic examenul medical pentru persoanele care doresc să obţină permis pentru grupa a II-a a fost propus de Ministerul Sănătăţii pentru dezbatere. 

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia