logo
Nicolae Neagu: ”Companiile energetice românești sunt coloana vertebrală a motorului economic! Știe și guvernul PSD?”
Nicolae Neagu: ”Companiile energetice românești sunt coloana vertebrală a motorului economic! Știe și guvernul PSD?”

Deputatul PNL de Sibiu, Nicolae Neagu crede că anul 2017 nu a fost înțeles ca un an de investiții în sectorul energetic românesc, ci s-a pus în pericol infrastructura energetică a României.

Redăm mai jos declarația politică a deputatului de Sibiu:

”Motorul economiei românești va funcționa doar dacă companiile energetice vor reuși să țină piața energetică în capacitatea optimă și la prețuri rezonabile. Și aceasta se face investind! Din păcate anul 2017 care se va încheia în curând nu a fost înțeles ca an de investiții în sectorul energetic românesc, ci mai mult,  dimpotrivă actualul guvern PSD-ALDE a stors dividende de miliarde de la Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica și Nuclearelectrica punând astfel în pericol infrastructura energetică a României!

“Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient” recunoaște actualul guvern care încă își mai propune “finalizarea” celei de-a treia strategii energetice naționale din ultimii 10 ani.

Până la adoptarea viziunii strategice guvernul PSD-ALDE, omoară în schimb investițiile în infrastructura energetică, chiar dacă știu situația capacităților de producție care îmbătrânite își reduc semnificativ randamentul sau chiar s-ar putea opri!

Ar fi nevoie de investirea a cel puțin 7 până la 14 miliarde de euro, până în 2030, doar pentru înlocuirea capacităților de producție care se apropie de sfârșitul duratei de viață, potrivit strategiei energetice finalizată în decembrie 2016 de guvernul tehnocrat și neasumată de guvernul PSD nici până în prezent!

Dincolo de acest aspect, vine și întrebarea: Ce face România în viziunea, sau mai bine spus lipsa de viziune a acestui guvern în materia interconectării României cu restul piețelor energetice europene, atât pe partea de gaze naturale cât și în energie electrică? Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale 2014-2023, cu cele 5 proiecte majore de circa 1,5 miliarde de euro, mai contează pentru PSD?

Dar planul de interconectare al Transelectrica ca operator al monopolului de transport magistral al energiei electrice?

Ce se întâmplă cu cele 2.645 milioane de lei prevăzute pentru investiții în Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica și Transgaz în bugetele din 2017? Se vor transfera în bugetele de investiții pentru 2018, urmând a fi decapitate, jumulite și anul viitor în același scenariu ca anul acesta? Ce vrea acest guvern să decidă în privința exploatărilor de lignit? Este pregătită  România pentru o abordare curajoasă, de dublare a capacității energetice actuale, resurse având slavă Domnului, de interconectare rapidă cu Vestul încât să conteze ca furnizor energetic pentru piața occidentală? Ca să nu spun, vom trece și această iarnă fără să avem probleme serioase de avarii sau prețuri insuportabile la populație?

Iată doar câteva întrebări la care Ministerul Energiei și Guvernul României ar trebui să răspundă diferit în 2018 față de 2017.

Din păcate, eu nu cred că la aceste întrebări guvernarea PSD poate să răspundă și să fie și credibilă! Nimicul care s-a întâmplat cu invesțiile în sectorul energetic pe anul 2017, pare că va creiona un buget de remediere a avariilor curente ale sistemului energetic în 2018, din partea acestui guvern PSD-ALDE incapabil să furnizeze o strategie investițională de securitate energetică de care România are nevoie și pe care România condusă de un guvern responsabil o va putea genera! De ce ne este frică, nu scăpăm!”.

comentarii
1 comentarii

un wiscanet ceva?
cine o vindut metalcarul?
ARDEO
07.12.2017 22:22
Din aceeasi categorie
sevis

povestea chitarei

classicc junior

tdc sibiu

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
spitalul de psihiatrie
clau
Licitatie publica

accentmedia