logo
N E D U M E R I R E
N E D U M E R I R E
Suntem informaţi (Tribuna Sibiul- 5 octombrie) că Primăria a decis amplasarea bustului lui Alexandru Vaida Voievod în parcul Astra. O iniţiativă lăudabilă bine punctată în contextul Centenarului, dată fiind legătura şi contribuţia marelui intelectual şi om politic la lupta românilor ardeleni pentru libertate şi unire cu Patria Mamă. A fost implicat în acţiuni importante care s-au desfăşurat la Sibiu.

În 1883 s-a desfăşurat la Sibiu Conferinţa Naţională a Partidului Naţional Român care a decis redactarea Memorandumului pe care îl semnează în timpul procesului, alături de ceilalţi membri de vază ai partidului. Participă la pregătirea Conferinţei Naţionale a PNR care a avut loc la Sibiu la 10 ianuarie 1905. La 12 octombrie 1918 Comitetul Executiv al PNR redactează o Rezoluţie prin care cere ca românii să fie recunoscuţi ca naţiune liberă de orice înrâurire străină, să-şi aleagă aşezarea ei printre naţiunile libere, Rezoluţie pe care Vaida Voevod în calitate de deputat o citeşte în parlamentul Ungariei. Se numără printre cei patru ( alături de Vasile Goldiş, Iuliu Maniu şi Miron Cristea) care prezintă rezoluţia regelui Ferdinand. Este numit ministru de stat pentru Transilvania în primele guverne după Unire. În calitate de prim ministru al guvernului format la 1 decembrie 1919 colaborează cu Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent cu sediul la Sibiu, în vederea pregătirii unificării administrative . De asemenea, interbelic desfăşoară o bogată activitate politică, de trei ori prim ministru, ministru de interne, ministru de externe. După 1945 i se stabileşte domiciliul obligatoriu la Sibiu unde încetează din viaţă în 1950.

            Este cu totul  firesc deci să figureze printre marile personalităţi care au contribuit la promovarea culturală şi naţională  a românilor transilvăneni onoraţi prin busturile aşezate în  parcul Astra. Marea mea nedumerire este de ce nu s-a găsit un loc onorabil în acest scop? De ce a trebuit ca soclul pentru aşezarea bustului să fie amplasat fix în faţa WC-ului public comunal? Am apreciat strădania edililor pentru pregătirea oraşului în vederea unor evenimente importante. Am observat migala şi atenţia cu care i-a curăţit haina medievală, i-a renovat importantele monumente şi obiective cultural-istorice, cu toatele situate şi aşezate la locuri potrivite. Cum e posibil ca bustul unei personalităţi a istoriei şi culturii recente de talia lui Alexandru Vaida Voevod să fie amplasat în faţa unui WC?

            Dacă Comisia de Cultură a Consiliului Municipal a optat– pe bună dreptate – pentru un loc de amplasament spre Bulevard şi Piaţa Unirii, acesta nu era cel la care s-a oprit ci eventual cel central din faţada parcului, cu 20-30 metri mai la dreapta. Ar onora cu deplină măsură parcul şi oraşul din această poziţie.

 

                                                                                    Gavril Dejeu

comentarii
4 comentarii

Stati linistit, stimate domn, deoarece bustul care va fi amplasat acolo nu va putea fi admirat decat din zona cefei. Fata ii va fi acoperita de vanzatorii ambulanti de cucuruz fiert sau de corturile "penale" ale diverselor formatiuni politice.
Sibian
10.10.2018 09:23
Vaida Voevod a fost Ministru de Interne in timpul sangeroaselor evenimente din februarie 1933. Daca Vaida Voevod are statuie, de ce n-ar avea si Tudor Postelnicu ???
mentat
10.10.2018 09:59
Inca un V.V. la orizont ! Mai intai V.V. Giri ( Varahagiri Venkata Giri, Prim Ministru, India, 1969-1973). Apoi V.V. Ponta si V.V. Dancila. Iar acum ,V.V. Alexandru ( Alexandru Vaida Voevod ).
intelect plus
10.10.2018 10:41
In anul 1916 , Vaida Voevod ,parlamentar la Budapesta ,dezaprobă intrarea României in război, adaugând că poporul român din Austro-Ungaria va păstra acelaș devotament față de Dinastie și Patrie...
10.10.2018 16:09
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia