logo
Muzică clasică pe înțelesul elevilor, la Classic Junior Festival
Muzică clasică pe înțelesul elevilor, la Classic Junior Festival
În perioada 27 octombrie – 17 noiembrie, Sibiul găzduiește a treia ediție a Classic Junior Festival, un eveniment organizat de Asociația Culturală "Play".


Classic Junior Festival este un proiect cultural-educațional menit să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să amintească de această alternativă a petrecerii timpului liber. În același timp, se dorește ca părinții să conștientizeze importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Acțiunile evenimentului vin ca o alternativă la situația educației culturale din școli, care suferă de teoretizare, este rigidă și nu răspunde nevoilor reale ale copiilor.
În cadrul festivalului, concertele, teatrul muzical și restul evenimentelor merg mână în mână cu activitățile non-formale. „Vom renunța la atmosfera sobră și vom crea un mediu prietenos, cald, de comunicare și interacțiune, având ca scop renunțarea la ideea că muzica clasică este greoiae și greu accesibilă. Dacă este înțeleasă, muzica clasică poate să ofere senzații și experiențe de neuitat. Noua generaţie de consumatori de artă şi cultură poate arăta diferit, dacă vom avea grijă ca adevăratele valori să le fie transmise, la nivelul lor de înţelegere, încă din anii copilăriei",  spun organizatorii.
Classic Junior Festival îşi propune o astfel de misiune fiind, la ora actuală, singurul festival educaţional şi cultural de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor. Şi pentru că cea mai uşoară formă de comunicare cu copiii este interacţiunea şi joaca, organizatorii au conceput secţiunile festivalului astfel încât copiii să devină principalii actori şi beneficiari ai aventurii cu muzica clasică.


Două segmente


Festivalul este gândit pe două segmente: o parte din activități aduce copiii in salile de spectacol iar alta se îndreaptă direct spre școli. La Sala Thalia si Teatrul "Gong", cei mici sunt invitați să participe, alături de cei mari, la: concerte educative „Să înțelegem muzica clasică” și „Călătorii muzicale” – concerte condimentate cu jocuri și ghicitori. Însoțiți de instrumentiştii orchestrei Filarmonicii din Sibiu și dirijorul Constantin Grigore, elevii au făcut cunostinta temperamentele și specificul popoarelor, călătorind printre notele lui Strauss, Dvorak, Grieg, Brahms, Saint-Saëns şi Rossini; „Copilăria marilor muzicieni” (teatru muzical interactiv) – patru spectacole in care Șoriceii Sică și Rică, care au trăit, pe rând, în vioara lui Vivaldi, orga lui Bach, biblioteca lui Mozart, clavecinul lui Beethoven și pianul lui Chopin, povestesc, alături de bătrânul Sol, despre copilăriile, tristețile, bucuriile, munca și călătoriile copiilor minune, pe care toată Europa dorea să-i audă. De data aceasta, îndrăgitele personaje vor spune „Povestea lui Rossini și a lui Wilhelm Tell" și „Povestea lui Bela Bartok și a Prințului cioplit în lemn”. Eroii poveștilor vor fi compozitorii Gioachino Rossini si Bela Bartok; „Geneza” – spectacol de balet neoclasic – balerinii școlii de Arte „Play”, cu vârsta cuprinsă între doi și zece ani, vor dezvălui povestea nașterii pământului, unirea particulelor din univers, descoperirea vieții, schimbarea anotimpurilor și a oamenilor; expoziție de instrumente muzicale și workshopuri – un spațiu de „joacă” pentru testarea instrumentelor de către pici, unde conturăm ideea că instrumentele muzicale sunt bunuri de consum (mainstream), dar cu o înaltă valoare artistică și culturală.
În ceea ce privește cealaltă serie a activităților festivalului, elevii de la zece școli din județul Sibiu au primit un kit Clasic Junior Festival – un CD cu muzică clasică pentru audiții în clasă și planșe personalizate pentru desen/ pictură și pentru compuneri/ eseuri. Cele mai bune lucrări vor fi premiate și expuse, pe durata festivalului, la Teatrul "Gong", în perioada 16-17 noiembrie.
Classic Junior Festival este un program de educație culturală cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
Partenerii proiectului sunt Școala de Arte "Play", Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Asociaţia Clasic e Fantastic și Teatrul "Gong". (A. M.)


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia