logo
Muzeul Naţional "Brukenthal” împlineşte 200 de ani
Andra MARINESCU
2588 vizualizari
Muzeul Naţional
Acum două secole, dorinţa lăsată prin testament de către baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, a fost îndeplinită. Astfel, a fost deschis Muzeul Naţional care îi poartă numele şi care, pe 25 februarie, sărbătoreşte 200 de ani de la inaugurarea oficială. Din 1817 şi până în prezent, instituţia a avut nenumărate realizări, de care conducerea actuală este mândră. Pentru a marca cele două veacuri, MNB a pus la cale expoziţii, simpozioane şi alte activităţi, care să vorbească despre povestea instituţiei. "Pentru noi, timpul se măsoară în secole” este sloganul programului destinat celor 200 de ani ai Muzeului.

Povestea Muzeului Naţional „Brukenthal” din Sibiu şi-a deschis paginile pe 25 februarie 1817. La evenimentul de inaugurare, Johann Filtsch spunea că speră că „îi va fi patriei de folos şi să se înalţe spre perfecţiune (…) indiferent de barierele naţionale şi religioase dintre locuitorii acestui oraş şi acestei patrii, vizitarea muzeului să constituie un prilej fericit ca oamenii de reală valoare morală şi spirituală să se cunoască şi să se respecte”. şi a ajuns la urechile tuturor, fiind vizitat de mii şi mii de oameni din toate colţurile lumii, an de an.
Un proiect de 200 de ani


2017 va fi anul în care sărbătoarea va fi în toi.


“Anul 2017 este dedicat îndelungatei misiuni a muzeului în promovarea patrimoniului şi se adresează tuturor. Pentru că ceea ce ne conectează pe toţi, angajaţi ai muzeului, parteneri culturali şi vizitatori la identitatea Brukenthal este experienţa specială de a fi beneficiarii unui proiect vechi de 200 de ani, dedicat publicului. O experienţă pe care fiecare dintre noi o poate întâlni doar o singură dată în decursul vieţii”, spune conducerea MNB. Încă din 2006, Palatul „Brukenthal” a devenit, potrivit prof. Univ. dr. Sabin Adrian Luca, director al MNB, martor al unui proces de modernizare. “Într-un context dominat de muzee de mari dimensiuni, cu colecţii vaste, dorim să vă atragem atenţia asupra particularităţii experimentale ce caracterizează şi va continua să caracterizeze acest segment al Muzeului Naţional Brukenthal şi evoluţia sa în cadrul procesului de adaptare a unei clădiri baroc de secol XVIII la cerinţele muzeografiei moderne privind expunerea, conservarea şi ambianţa generală”.
Pentru aniversarea din acest an, Chris Balthes a creat un logo special, iar Dorin Barbu, expert în restaurare metal, a adus în atenţia publicului ceasul de buzunar al baronului, realizat în atelierul ceasornicarului Jaques Ruegger din Geneva, în perioada 1780 – 1800.


Pregătiri din timp


Pregătirile pentru anul 2017 au început din timp. În 2016, au fost finalizate lucrările de reamenajare a expoziţiei permanente de la etajul I, astfel că pentru prima oară, după mai bine de jumătate de secol, a fost redeschis salonul oriental din aripa de nord.  Expoziţia de la etajul I continuă prezentarea atmosferei interioarelor la sf穩şitul sec. XVIII şi 絜ceputul sec. XIX cu două dormitoare, o cameră de zi şi două săli dedicate portretelor imperiale, respectiv portretelor familiei von Brukenthal. ホn expunere tematică pot fi admirate lucrări de pictură  europeană (scena biblică şi scena de război), arta religioasă din Transilvania şi colecţia de covoare anatoliene.
Potrivit conducerii MNB, procesul de reamenajare va continua în 2017 la etajul al doilea prin redeschiderea expoziţiei „Capodopere ale colecţiei Brukenthal” într-o nouă abordare muzeotehnică, ilustrarea atmosferei de epocă printr-un cabinet de curiozităţi şi un segment de bibliotecă şi prezentarea tematică a lucrărilor de pictură europeană.


Din vremea lui Brukenthal


Conform Danei Hrib, directorul adjunct al MNB, tema programului dedicat bicententarului MNB este cea a colecţiilor muzeale şi a evoluţiei acestora din vremea baronului Brukenthal până astăzi. Pictură, minerale, hărţi şi albume cartografice, grafică, fluturi, plante şi păsări exotice, artă decorativă, carte veche şi carnete de bal, iată doar câteva dintre cuvintele cheie din descrierile expoziţiilor temporare pe care Muzeul Naţional Brukenthal le pregăteşte pentru anul 2017. Unele expoziţii propun selecţii reprezentative de lucrări, altele aduc în atenţia publică piese aflate rar în expunere sau puţin cunoscute” spune Dana Hrib, coordonator al programului.


Povestea Brukenthal, în expoziţii


“Zooming Franz Neuhauser”, “Muzeul Naţional Brukenthal, două secole de cultură pentru patrimoniu”, „Secvenţe din Transilvania secolului XVIII”, “Călătorii mineralogocice în Transilvania: colecţia de minerale Samuel von Brukenthal” “Cartographia imperialis. Johann Baptist Homann”, “Same palace, different light”,   “O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, “Verbum Domini Manet in Aeternum: Bibliile Baronului Samuel von Brukenthal”, “Patrimoniul viitorului: colecţia de artă contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal”, „Grădina Secretă: tapetul oriental din Palatul Brukenthal”, “Pictura transilvăneană şi centrele artistice internaţionale (1817 -1947)”, “Capodopere din colecţia de stampe a Baronului Samuel von Brukenthal”, „Mappa della Transilvania 1699” şi Invitaţi în Muzeul de Artă Contemporană Sibiu” sunt expoziţiile care vor reda file din istoria Muzeului sibian. De asemenea, din agendă fac parte simpozioane ştiiţifice şi activităţile dedicate copiilor.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia