logo
spartan
Muzeul Astra: 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian în România!
Muzeul Astra: 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian în România!

Astăzi se împlinesc 100 de ani de când România a făcut trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Reprezentanţii Muzeului Astra au marcat acest eveniment printr-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei. 

"Ziua de 1 aprilie devenea 14 aprilie, iar 13 zile au dispărut din istorie, anul 1919 fiind scurtat. Ca o paranteză, în acele vremuri 1 aprilie era o zi importantă în țara noastră, fiindcă atunci începea anul bugetar. Și nu vorbim despre o păcăleală aici ;).
Biserica Ortodoxă Română va adopta noul calendar abia la 1 octombrie 1924. Cercetătorii susțin că țăranii au acceptat cu greu schimbarea. Chiar și mult după această dată ei se ghidau după vechiul calendar în „programarea” muncilor agricole.
În imagini avem reproduse file din două publicații aflate în colecția Muzeului ASTRA: „Calendarul Asociațiunii pe anul Mântuirii 1919” (stânga) și „Calendarul Săteanului pe anul 1919” (dreapta)", au transmis reprezentanţii Muzeului Astra.

"În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773", potrivit wikipedia.ro.
"Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire. Este o modificare a calendarului iulian anterior, în conformitate cu propunerea medicului și astronomului calabrez Luigi Lilio, care a participat la comisia prezidată de profesorul astronom iezuit Christophorus Clavius, de la Colegiul Roman, împreună cu matematicianul și astronomul sicilian Giuseppe Scala și matematicianul și astronomul perugian Ignazio Danti. Modificarea a fost aprobată și decretată, prin bula papală Inter gravissimas, de Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582.
Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Calendarului gregorian de către România, Banca Națională a României a pus în circulație, în atenția numismaților, o monedă comemorativă de argint, cu valoarea nominală de 10 lei, cu titlul de 999‰, începând din 1 aprilie 2019. Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, iar cantul monedei este zimțat, întregul tiraj al emisiunii, de 300 de monede, fiind de calitate proof", scrie wikipedia.ro.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia