Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
"Moromeţii 2", o mare îndrăzneală cu buget mic, a umplut sala Centrului Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu
Andra MARINESCU
1033 vizualizari
La mai bine de 30 de ani de la realizarea primei părţi a filmului "Moromeţii", inspirat de primul volum semnat de Marin Preda, regizorul Stere Gulea revine în faţa publicului cu o nouă producţie. "Moromeţii 2" a fost lansat la Sibiu prin două proiecţii de gală, care au umplut sala Centrului Cultural "Ion Besoiu". Jucate cu casa închisă, evenimentele s-au bucurat de prezenţa echipei proiectului, la Sibiu fiind regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, producătorul filmului, Tudor Giurgiu, şi actorul Gheorghe Visu.


 

Cei care au avut nostalgia satului românesc autentic şi a familiei lui Ilie Moromete au putut să vadă continuarea poveştii romanului lui Marin Preda, la Sibiu, miercuri seară. "Moromeţii 2" a fost primit cu aplauze de publicul oraşului de pe Cibin, care a apreciat filmul ca pe "o peliculă la care aş reveni cu drag", după cum a spus unul dintre cinefili.

Membrii echipei de producţie care au fost prezenţi la Sibiu au răspuns, la finalul proiecţiilor, la curiozităţile publicului.

"A fost o mare îndrăzneală! Drumul acesta întortochiat și ezitant de 32 de ani are mai multe cauze, dar până la urmă nu mai contează, bine că am reuşit! Am avut emoții, îndoieli când am pornit cu acest proiect. Mai avem și acum, pentru că acum e, de fapt, proba. Până acum a fost doar părerea noastră", spune Stere Gulea, regizorul filmului.

Pelicula a fost realizată în alb-negru, în aceleaşi gospodării de acum mai bine de trei decenii. Întrebat de spectatori de ce a ales un film alb-negru, Stere Gulea a răspuns că "noi considerăm că e cel mai potrivit pentru această lume. Nu m-am obișnuit niciodată cu imaginea, ideea că această lume a satului nu o văd în culori. Am o reținere. Poate e o prejudecată, dar acesta e răspunsul sincer", a declarat regizorul, la Sibiu.

De asemenea, Stere Gulea a dezvăluit că pentru a filma în aceleaşi locuri din satul de lângă Siliştea-Gumeşti, a trebuit să recondiţioneze casa lui Moromete.

"Am revenit la locul unde am filmat prima dată, într-un sat de lângă Siliștea-Gumești a lui Marin Preda, şi am readus casa în stare de funcționare. Tot acolo am mai făcut niște decoruri. Apoi, au fost trei secvențe filmate când Niculae se ducea după cărți la librărie, la Slatina. Şi restul, secvenţe la București. Manifestația dedicată sărbătoririi Regelui pe care am filmat-o a fost realizază printr-o post-procesare digitalizată. Nu poți să aduni o mare de oameni simplu. Am avut două zile de filmare. Treceau mașinile printre noi. Nu puteai să blochezi viața unui oraș", povesteşte Stere Gulea.

Directorul de imagine al filmului, Vivi Drăgan, a mărturisit că se simte legat de oraşul de pe Cibin, pentru că Sibiul este oraşul tatălui său.

"Aș fi fost curios de acea generație care a văzut primul film. Cum ar fi fost dacă ar fi văzut imediat a doua zi acest film?", a spus Vivi Drăgan Vasile.

Actorul Gheorghe Visu a venit la Sibiu curios să vadă filmul, pentru că, spune el, nu văzuse până acum rezultatul final.

"Eu am tras un pic mai mult, pentru că nu știam nimic despre personaj, am discutat cum să facem să realizăm un personaj mai important decât ce văd eu. Acum, aştept să văd filmul!", a spus Visu, înainte de cea de-a doua proiecţie a peliculei, la Sibiu.

Potrivit echipei filmului, una dintre cele mai mari probleme întâmpinate a fost de natură financiară, bugetul alocat fiind de numai 1,5 milioane euro.

"Am muncit mai dur pentru că, nefiind bani, a trebuit să lucrăm într-un ritm extrem de rapid. Nu ne simțeam bine aşa, dar l-am scos la capăt!", a spus Stere Gulea.

Un an de filmări

Filmările pentru ”Moromeţii 2” au început anul trecut, în septembrie.

Distribuţia este una de excepţie şi reuneşte câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români. În rolurile principale se află Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) şi Iosif Paştina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. "Când a început rolul, Iosif terminase liceul, nu avea nicio legătură cu domeniul. Făcuse teatru la liceu, în engleză. Eu am făcut casting, am văzut mai mulți actori, dar m-am oprit asupra lui Iosif pentru ceea ce mi-a vorbit la primul contact. Mi s-a părut extraordinar de deschis. Este foarte bine primit de public. A fost și o surpriză plăcută. E personajul care duce viitorul. Are viața înainte, spre deosebire de Moromete care și-a încheiat-o", spune Stere Gulea.

Alături de aceşti actori mai apar în film Răzvan Vasilescu (Cocoşilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moaşei), Florin Zamfirescu (Ţugurlan), George Mihăiţă (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Ouăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (directorul şcolii).

Rolul lui Ilie Moromete i-a fost distribuit lui Horaţiu Mălăele fără ezitare.

"Victor Rebengiuc mi-a spus că nu poate să ducă fizic. Eu aveam în mine ideea că nu o să pot face filmul cu vechea distribuție. Primul căruia m-am adresat a fost Mălăele, pentru că e un actor foarte bun. Știam că el a copilărit la țară, la bunicii lui, citisem povestiri de-ale lui, mi-am dat seama că știe lumea aceasta a satului. M-am înțeles foarte bine cu el. A fost extraordinar de dedicat, serios, nu a vrut să iasă din ceea ce și-a propus. Practic, el nu juca, ci încerca să fie cât mai normal, un om în ograda lui. El e un om inteligent, are în mână un rol care e important pentru cariera unui actor", a mai spus Stere Gulea.

Un singur actor din primul film mai apare şi în al doilea. Este vorba despre Florin Zamfirescu, care a jucat rolul lui Ţugurlan. "L-am păstrat intenţionat. E singurul care este comunist. Am zis că acum i-a venit și lui rândul sau, cum zicea Cocoşilă, a venit murga și la traista lui", a mai spus regizorul.

Filmul "Moromeţii 2" va rula în cinematografe începând cu 16 noiembrie.

FOTO: Dragoş DUMITRU

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia