logo
FITS
Minivacanţă de trei zile pentru salariaţi! Week-end prelungit pentru angajaţii la stat şi privat
Rareș BIŢU
5974 vizualizari
Minivacanţă de trei zile pentru salariaţi! Week-end prelungit pentru angajaţii la stat şi privat

Codul muncii stabileşte că zilele de 30 noiembrie, Sfântul Andrei,  şi 1 decembrie, Ziua Naţională a României,  sunt sărbători legale în care nu se lucrează. În aceste zile, salariaţii de la stat, dar şi cei din mediul privat, vor avea parte de un weekend prelungit. 

În aceste zile, angajaţii au parte de timp liber, iar cei care sunt nevoiţi să muncească trebuie să beneficieze de compensaţii din partea angajatorilor, potrivit Codului muncii.
În acest an, sărbătoarea Sfântului Andrei pică vinerea, iar Ziua Națională a României sâmbăta, ceea ce înseamnă că salariații cu program normal (luni-vineri) vor avea liber timp de doar trei zile, adică se pot bucura de un weekend prelungit. Anul trecut, deoarece cele două zile libere au picat în zile de joi și vineri, angajații din România au avut parte de o minivacanță mai mare, respectiv de patru zile libere.
Finalul anului aduce alte zile în care salariaţii se vor putea bucura de zile libere: prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie) vor pica marţi şi miercuri. Liberele de Crăciun încheie lista celor 15 zile în care angajaţii nu muncesc. În acest an, în luna martie, Vinerea Mare a fost declarată zi nelucrătoare. 
Dacă salariaţii sunt obligaţi să lucreze în aceste zile libere, angajatorii sunt obligaţi să le acorde compensaţii în conformitate cu Codul muncii. 

  • "Astfel, pentru activitatea prestată în zile nelucrătoare, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază", anunţă avocatnet.ro.

Legislaţia în vigoare stabileşte că angajatorii sunt obligaţi să acorde timp liber angajaţilor în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar sunt şi categorii de salariaţi care muncesc chiar şi în aceste zile libere. E vorba de angajaţii din unităţile sanitare sau cele de alimentaţie publică, dar şi despre salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă: pompieri, poliţie, presă, Smurd, Salvamont, servicii de utilităţi publice, etc. 
Codul muncii prevede amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau nu îi recompensează pentru munca în respectivele zile. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia