logo
spartan
Ministrul Agriculturii, ordin extrem: "Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate! Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți!"
Ministrul Agriculturii, ordin extrem:

Ministrul Agriculturii a lansat un ordin extrem şi a transmis agricultorilor şi fermierilor că toate câmpurile infestate trebuie arse. "Porumbul nu trebuie cules în zonele în care au intrat mistreţii. Cetăţenii vor fi despăgubiţi", a anunţat Petre Daea într-un interviu pentru libertatea.ro.

Ministrul Agriculturii spune despre culturile cu porumb că trebuie arse fiindcă mistreţii, principalii transmiţători ai bolii, contaminează porumbul necules prin secreţii, mâncare parţială şi atingere.
Dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii, spune Daea.

  • "Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț! Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere",  a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii spune că porumbul trebuie ars pentru pentru ca molima să nu se extindă şi nu crede că exportul de porumb din România va fi periclitat, întrucât la export ajung furaje tratate la temperaturi mari şi că totul pleacă peste hotare cu avize sanitar - veterinare.

  • "Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți.
  • Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem", a explicat ministrul agriculturii.

Întrebat dacă molima se poate extinde în toată ţara, Petre Daea spus că acest risc ar fi unul minim dacă lumea ar respecta regulile. 

  • "Focarul din 15 iulie 2017 de la Satu Mare și focarul din 11 ianuarie, tot e acolo, a fost provocat de un cetățen care a adus carne infestată din Ucraina. La fel și când a apărut focarul de la Brăila, tot un cetățean a stat la baza propagării. Au început să apară și focare false, pentru că oamenii au început să-și taie porcii și nu mai știm dacă au încercat să ascundă faptul că le-au murit. În Constanța am găsit și o fermă ilegală de porci mistreți", a precizat Daea.

Ministrul Argiculturii spune că, în prezent, opt judeţe din ţară sunt afectate şi că cele mai expuse sunt judeţele din sudul ţării unde clima e mai umedă. 

  • „Le spun clar oamenilor să nu ascundă porcii, că virusul se păstrează și vor continua să moară! Îi despăgubim pe toți, e nevoie ca fiecare să spună adevărul. În locul porcilor luați, vom aduce porci-santinelă, ca să vedem dacă virusul mai e prezent”, a spus ministrul agriculturii, potrivit căruia România poate exporta carne de porc, nefiind supusă niciunor restricţii.

Conform unor constatări ştiinţifice, carnea congelată este cel mai bun mediu pentru transmiterea molimei, întrucât virusul se conservă în frig.

foto: tolo.ro 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia