logo
MINI-VACANŢĂ de patru zile de 1 Mai. Unde plecăm? Milano, Vama Veche, Atena sau Olimp?
Rareș BIŢU
1579 vizualizari
MINI-VACANŢĂ de patru zile de 1 Mai. Unde plecăm? Milano, Vama Veche, Atena sau Olimp?

Aşa cum era de aşteptat, Minivacanţa de 1 Mai are zile numărate: patru, mai exact. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în şedinţa de Guvern de joi că ziua de 30 aprilie va fi declarată zi liberă.

Vestea este bună pentru cei 1,2 milioane de angajaţi la stat, dar şi pentru angajaţii din domeniul privat, mai ales cei din turism şi servicii, pentru că finalul lui aprilie şi începutul lui mai înseamnă vânzări sporite. În sectorul privat, zilele de odihnă sunt stabilite între angajaţi şi patronat.

  • “Data de 30 aprilie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi 1 mai este zi nelucrătoare. Prevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, iar pentru a recupera ziua de 30 aprilie, instituţiile publice vor opta fie pentru desfăşurarea activităţii în regim normal- sâmbătă 5 aprilie, fie pentru prelungirea timpului de lucru până în data de 11 mai, conform unei planificări stabilite”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Potrivit hotărârii de Guvern, ziua de 30 aprilie este declarată zi liberă, atfel încât bugetarii să aibă patru zile libere în minivacanţa de 1 Mai.

  • "Pentru ziua stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 5 mai 2018 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 11 mai 2018, potrivit planificărilor stabilite", se arată în Hotărârea de Guvern.

Dispoziţiile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2018 şi nici participanţilor în aceste procese, mai arată sursa citată.
Ziua de 30 aprilie va trebui recuperată prelungind programul instituţiilor până pe 11 mai. Anunţul Guvernului înseamnă unde verde pentru vacanţe, aşa încât mulţi români încearcă să-şi găsească rapid cazare şi transport spre destinaţii la mare sau la munte.


"Fiecare zi liberă îndeamnă la vacanţe. Last minute-ul, riscant"

 

  • "Evident că fiecare zi liberă pe care o primim ne îndeamnă la vacanţe. Last minute-ul a devenit destul de riscant în ultimii ani, sunt hoteluri, destinaţii care se vând foarte repede şi ceea ce românii considerau un avantaj, să caute pe ultima sută de metri, a cam început să dispară", a explicat Ciprian Enea, consultant de turism pentru Pro TV.

O minivacanţă de patru zile nu înseamnă doar codri împodobiţi cu plasticăraie, păduri afumate de grătare şi manelării pe coclauri, ci şi o ocazie de a vedea locuri vechi sau poate noi. Ambuteiajele şi "bară la bară" se vor năpusti bineînţeles pe potecile cărora unii le zic şosele, iar Litoralul va geme de vamaioţi unul mai puţin treaz ca altul. Un city-break într-un oraş european poate fi o alternativă absolut tentantă. 

Un ochi atent, poate găsi uşor,

între variantele online, o vacanţă de trei zile la Milano cu zbor, cazare şi mic dejun într-un hotel cu ranking bun la doar 82 de euro de persoană.  Dacă cele patru zile de minivacanţă mai fac rost de încă trei, în finalul lui aprilie o excursie de şapte zile la Lisabona ori Algarve nu costă decât 270 de euro cu zbor şi cazare.
Tel Aviv rămâne o destinaţie ieftină: 306 euro pentru trei nopţi de cazare în perioada 28 aprilie 1 mai. Atena sau Roma sunt destinaţii unde puteţi petrece o minivacanţă de patru zile, iar tarifele pornesc de la 196 euro şi includ zbor plus cazare. 
Bineînţeles că şi "ai noştri" au pregătit ceea ce au numit "oferte speciale de 1 mai".
Un pachet de patru nopţi la un hotel de patru stele din Olimp nu costă decât 1607 lei/sejur, camera dublă pentru 2 adulţi cu demipensiune inclusă. Dacă mergi singur, preţul e mai piperat: 902 lei/sejur, pentru un adult cu demipensiune inclusă. Un apartament pentru două persoane cu demipensiune costă 2548 lei. Cine vrea musai să-l prindă bronzul de Mamaia, are de unde alege: încă sunt hoteluri care nu cer decât 3.600 lei pentru un "pachet de trei zile".

La bulgari, ofertele sunt şi anul ăsta mult mai generoase în comparaţie cu ce "oferă" hăitaşii de pe Litoralul românesc unde borfaşii deghizaţi în hotelieri încă nu au priceput că spoiala nu e investiţie şi că turismul înseamnă servicii de calitate, preţuri corecte, curăţenie şi plaje fără maidanezi şi munţi de gunoaie. De cât face trenul până la mare sau cât te poate ţine captiv Valea Prahovei n-are niciun un rost să mai pomenesc. Cu asta s-or ocupa, şi anul ăsta, reporterii înfiletaţi la faţa locului. Până parcurgeţi distanţa dintre casă şi o asemenea destinaţie, luaţi în calcul un sejur de patru zile în Viena cu zbor, taxe de aeroport incluse şi cazare la 245 de euro. L-aţi luat? Că uite: cineva tocmai dă click!

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia