Tribuna
Milano ridică prima pădure verticală din lume: peste 25.000 de plante printre locatari!
Rareș BIŢU
5115 vizualizari
Milano ridică prima pădure verticală din lume: peste 25.000 de plante printre locatari!

Dacă la noi lupta betonului cu ce-a mai rămas din zona verde e ca şi adjudecată, pe la ei, verdele e ţinut în sus cu priceperea şi stăruinţa unui veritabil cult. Pe la ei, mai exact la italieni. Şi mai exact în Milano unde două turnuri rezidenţiale formează ceea ce arhitecţii numesc "prima pădure verticală din lume".

Unul dintre cele mai apreciate şi premiate proiecte de design ecologic din toată lumea a fost creat să adăpostească pe lângă locatari şi peste 25.000 de plante.

Îndrăzneţul proiect arhitectural se doreşte a fi un model pentru spaţiile verzi din marile oraşe. Apartamentele de locuit ale celor două turnuri sunt înconjurate de spaţii verzi la fiecare etaj, iar balcoanele au spaţii sufieicnte pentru mai multe tipuri de arbori. 
În total, este vorba despre 730 de copaci, 5.000 de tufe şi 11.000 de alte plante din diferite specii. Iniţiatorii proiectului spun că efectul ecologic pe care-l produce zona verde este echivalent cu un hectar de pădure. 
Milano este un abonat vechi la veri cu călduri aproape insuportabile, iar pădurea pe verticală are rolul de domoli căldura excesivă şi de a produce oxigen, pe lângă efectul estetic încântător.  La nivelul solului, plantele din pădurea verticală ar fi avut nevoie de o suprafaţă de aproximativ şase hectare, suprafaţă de 20 de ori mai mare decât soluţia aleasă de proiectanţii turnurilor.  
La irigarea arbuştilor este folosită apă reciclată din apa menajeră, ia verdele pădurii a fost proiectat să pătrundă şi în clădirea dotată cu panouri fotovoltaice şi instalaţii eoliene. 
Inedita construcţie a început în 2008, an când Milano a fost desemnat cel mai poluat oraş din Europa. În 2014, clădirea era finalizată, un an mai târziu fiind desemnată cel mai frumos zgârie-nori din lume. 

 

 

 







comentarii
1 comentarii

Asa este, Milano verniseaza prima padure verticala din lume. Ce se vede asemanator la Monte Carlo, de cateva zeci de ani, in curtea din vale a Ducatului de Monaco, nu-i decat cel mult o dumbrava. Dar una minunata. Atunci cand vom inaugura si noi ceva asemanator pe marginea autostrazilor-fantoma de azi, va fi direct jungla...
Mugurel cu par pe el
14.02.2018 19:42
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA