logo
Mihai Tudose despre autonomia cerută de UDMR: "Refuz orice dialog. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii!"
Mihai Tudose despre autonomia cerută de UDMR:

După obrăzniciile pe care liderii maghiari le-au propagat fără nicio jenă în spaţiul public, cerând tocmai în anul Centenarului României autonomie şi modificarea Constituţiei, premierul Mihai Tudose a reacţionat. 

  • "În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.
  • Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezintând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului", a scris primul ministru într-o postare pe pagina personală de facebook în urmă cu doar câteva minute.

Liderii celor trei partide maghiare din România, UDMR, PCM şi PPMT, au semnat luni, la Cluj, o declaraţie comună prin care au cerut autonomie teritorială, locală şi culturală. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunţat ca "e nevoie de o amendare a Constituţiei", fiindcă legea fundamentală nu permite autonomia teritorială. Hunor a explicat că acesta este un deziderat al comunităţii maghiare încă din 1990, când a fost semnată "Declaraţia de la Cluj."

Rezoluţia comună cere "autonomie teritorială" pentru Ţinutul Secuiesc, cu apariţia unui organism de decizie cu "competenţe legislative şi executive". Tot prin glasul rezoluţiei, cele trei partide maghiare vor ca administraţia Ţinutului Secuiesc să aibă la baza structura fostelor Scaune Secuieşti (forma de administrare din trecut).


Statut bilingv pentru Bihor, Satu Mare şi Sălaj


Rezoluţia UDMR, PCM şi PPMT cere şi "crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium" (regiunea care cuprinde părţi din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj).
Liderii celor trei partide maghiare au anunţat că vor depune în Parlament proiecte de legi pentru realizarea diferitelor forme de autonomie.
UDMR, PCM şi PPMT au ales pentru semnarea controversatei rezoluţii comune 2018, anul când România celebrează o sută de ani de la Marea Unire. Tot în acest an, în martie, în Ungaria au loc alegeri parlamentare. Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, care are o influenţă majoră asupra agendei UDMR, mizează pe atragerea cât mai multor voturi de la maghiarii din România care au dublă cetăţenie. 

  • "Viktor Orban apreciază diaspora Ungariei. Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate de Executivul ungar, în ultimele zile ale anului trecut, o serie de organizaţii maghiare din România beneficiează de un sprijin record, mai mult de 100 de milioane de euro. Suma cea mai mare, de 26,78 miliarde de forinţi (aproximativ 90 de milioane de euro) o va primi Eparhia Reformată din Ardeal", scrie NapocaNews.
  • "Asociaţia Erdélyi Médiatér, cea care finanţează funcţionarea portalului de ştiri Főtér.ro beneficiază de un sprijin de 1,45 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Pentru a putea face o comparaţie, amintim că această sumă pe care o primeşte un singur portal, este aproximativ egală cu suma pe care o primeşte UDMR de la Guvernul României pentru finanţarea tuturor instituţiilor culturale maghiare.
  • Dacă Ungaria își finanțează diaspora cu 100 de milioane de euro, Executivul de la București vrea să desființeze Ministerul pentru românii de pretutindeni și să-l transforme din nou în departament la MAE", notează Napoca News.

Din peisajul cu ticăloşii cum să lipsească tocmai Laszlo Tokes?  
Europarlamentarul  reprezintă România la Bruxelles şi este preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), "detalii" care nu l-au împiedicat, în urmă cu câteva zile, să afirme că maghiarii din România pot cinsti Centenarul numai în cazul în care "vor avea drepturile lor şi vor putea să se simtă acasă în ţara lor". Tokes a menţionat că CNMT va sărbători în 2018 centenarul înfiinţării Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv al Consiliului Naţional din Transilvania.

Ce spune Constituţia României
Statul român ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
Teritoriul ARTICOLUL 3
(1) Teritoriul României este inalienabil.
(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.

 

comentarii
2 comentarii

Bizar.N-am auzit pana acum de ...discutii ilegale. Poate pe vremea lui Ceasca...
Biperiden Akinetoniu
11.01.2018 19:16
UDMS este inafara legii, nu are ce cauta in Parlament.
alina
12.01.2018 09:29
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia