logo
spartan
Meşterii populari din ţară şi Republica Moldova îşi prezintă priceperile în Muzeul ASTRA
Liuba STARII
1107 vizualizari
Meşterii populari din ţară şi Republica Moldova îşi prezintă priceperile în Muzeul ASTRA
© Răzvan NEGRU
În minivacanţa de Sfânta Maria, 15-19 august, meşteşugurile tradiţionale transmise din generaţie în generaţie, precum olăritul, încondeiatul ouălor, pictura icoanelor, sculptura în lemn şi os, ţesutul, brodatul, cojocăritul, confecţionatul măştilor, al podoabelor, păpuşilor, instrumentelor muzicale sau pălăriilor, şi împletiturile de fibre vegetale, sunt în centrul atenţiei vizitatorilor Muzeului ASTRA. Pentru al 35-lea an consecutiv, conducerea muzeului i-a adunat pe unii dintre cei mai iscusiţi meşteri din diferite zone ale ţării şi din Republica Moldova la "Târgul Creatorilor Populari”.

Joi, termometrul arăta aproximativ 30 de grade, dar în ciuda vremii, 250 de meşteri au spus “Prezent!” la ediţia 2018 a evenimentului care a plasat fiecare participant în câte o gospodărie din Muzeul în Aer Liber.
Miile de vizitatori au făcut scurte popasuri la standurile cu diferite obiecte decorative, pentru a-şi alege decoraţiuni pentru amenajarea locuinţei şi unde au probat iile şi s-au gândit cum această haină tradiţională le poate completa ţinuta.
La intrarea în muzeu, l-am întâlnit pe Gheorghe Gânea, blănarul de la Bucureşti, care, cu mândrie, îşi prezintă lucrările: ”Avem blăniţe de miel, de capră, de vulpe, căciuli ale noastre tradiţionale, făcute cu mare grijă şi străduinţă”, spune meşterul, povestind că a moştenit pasiunea ce i-a devenit meserie de la bunicul lui.
La câţiva paşi distanţă, am făcut cunoştinţă cu ”Tezaurul Uman Viu”, Amelia Papazissu, care ţese la umbra unui copac. Amelia povesteşte că toată viaţa a promovat arta ţesutului, coordonează un grup de cursanţi la şcoala de Artă Populară din Buzău şi, în acelaşi timp, de 20 de ani, participă la diferite evenimente organizate de conducerea muzeului. În această perioadă, a venit la Sibiu cu obiecte realizate de ea şi de eleva ei.
 
De la doi lei până la o mie

Meşterii au continuat să creeze în faţa trecătorilor, răspunzându-le la diferite curiozităţi legate de meşteşugurile lor. Unul dintre ei este Ioana Stăniloiu. Meşterul povesteşte că a început să ţeasă de la 14 ani şi nu înţelege ”cum au ajuns unele fete din ziua de azi să nu poată să ţină acul în mână”. De asemenea, bunicuţa se plânge că nu poate trăi doar din vânzarea articolelor, pentru că ”lumea nu prea le cumpără”. Unul dintre cele mai valoroase articole ale sale este o faţă de masă care ajunge la 1.000 de lei.
Olarul Iosif - de asemenea - nu e mulţumit de vânzări, dar nu cedează şi nu se lasă. El îşi continuă meseria pe care a moştenit-o de la bunici, acum 45 de ani. Printre diferitele obiecte de lut, create de el, se găsesc oale, farfurii şi alte bunuri pentru gospodărie, preţul lor începând de la 2 lei şi urcând până la 100.
La finalul plimbării, ne-am întors către ieşirea din muzeu, unde am văzut turişti străini mulţumiţi de achiziţiile lor. “Am cumpărat câteva vase şi elemente decorative pentru casă. Îmi place tradiţia românească şi apreciez munca meşterilor populari”, spune un turist din Olanda, care a venit la Sibiu în concediu pentru câteva zile.
Târgul Creatorilor Populari se desfăşoară în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018).
 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia